„Spravedlnosti se nám dostane!“ Zelenskyj také slavil. Ale něco jiného

10.05.2023 8:08 | Ze sítí

Je třeba potrestat ruské teroristy. Je třeba je potrestat civilizovanou cestou, ale nesmí trestu uniknout! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět burcoval mezinárodní společenství k akci. Obrátil se také na své spoluobčany a přislíbil jim, že je jen otázkou času, než se Ukrajině dostane spravedlnosti. A proti Rusku se chystá už 11. balíček evropských sankcí.

„Spravedlnosti se nám dostane!“ Zelenskyj také slavil. Ale něco jiného
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl 9. května dva projevy.

První na on-line summitu vedoucích představitelů skupiny o zřízení zvláštního tribunálu pro zločin agrese proti Ukrajině. Skupinu v tuto chvíli tvoří 37 států a Zelenskyj nepochybuje, že se budou přidávat i další země.

Hned připomínal, že již během druhé světové války se spojenci shodli, že po dosaženém vítězství musí být agresor potrestán. A po válce došlo na jednání Norimberského tribunálu, kde byla řada nacistických představitelů souzena a také odsouzena k různým trestům. Někteří obžalovaní byli shledáni nevinnými a mohli v klidu opustit jednací sál.

„Byli potrestáni tak, jak lidstvo civilizovaně trestá jakékoli zločince – obžalobou, soudem, rozsudkem a jeho vykonáním. A to posloužilo jako pevný pilíř míru – konkrétní příklad toho, jak byli narušitelé míru potrestáni celým světem. Civilizovaný trest!“ řekl Zelenskyj.

Teď se má podle Zelenského odehrát obdobný proces s ruskými agresory. Pokud si mysleli, že jim agrese projde, svět jim podle ukrajinského prezidenta musí ukázat, že se mýlili.

„Naše hodnoty jsou pro nás zásadní. A my je budeme bránit! To znamená, že uděláme vše pro to, aby hlavní pachatel této agrese a všichni jeho komplicové byli postaveni před soud za vše, co spáchali – bez výjimky!“ hřímal Zelenskyj.

Konstatoval, že je třeba vést diskusi o konkrétních mechanismech, které Ukrajině a světu přinesou spravedlnost, ale rozhodně musí být této spravedlnosti dosaženo.

„Jsem vděčný každému z vás, kdo přistupuje k zahájení Zvláštního tribunálu pro zločin ruské agrese proti Ukrajině! Kéž by se šance naší Evropy a světa na udržitelný a skutečně trvalý mír bez agrese naplnila! Děkuji vám za to! Sláva Ukrajině!“ ukončil svůj první projev.

Ve druhém projevu se Zelenskyj obrátil na své spoluobčany a přislíbil jim, že je jen otázkou času, než se Ukrajině dostane spravedlnosti. Jen je třeba, aby si svět pravdivě připomínal, co se dělo v minulosti a s touto svou zkušeností pracoval i v budoucnosti.

„Včera, 8. května, si Evropa a svět připomněly společné vítězství nad agresí nacismu a kapitulaci tohoto zla. A dnes, 9. května, slavíme spolu s celou svobodnou Evropou Den Evropy, abychom uctili úspěch, který by se prostě neuskutečnil, kdyby nebylo vítězství nad nacismem. Neměli bychom tak sjednocenou Evropu – Evropu bez agrese a revanšismu, Evropu, která respektuje různé kultury, která řeší spory výhradně v právní oblasti a která je hrdá na rozmanitost na našem kontinentu,“ řekl ukrajinský prezident.

„Den památky a vítězství nad nacismem ve druhé světové válce a hned po něm Den Evropy, Evropa jako uskutečněný sen o mírovém kontinentu. A je jen otázkou času, kdy se nám podaří obnovit udržitelný a spravedlivý mír pro naši část Evropy, pro Ukrajinu. Je jen otázkou času, kdy současný agresor prohraje, stejně jako agresor, který prohrál před 78 lety, kdy bude ruský revanšismus rozdrcen statečností našich bojovníků a společnou silou svobodného světa,“ pokračoval Zelenskyj.

Ocenil, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijela na Ukrajinu. Prý spolu vedli plodnou debatu o tom, jak dál Ukrajině pomoct. Připravuje se prý 11. balíček sankcí.

„Dnes jsem se také setkal s komunitami evropských univerzit – Británie, Švédska, Francie, Itálie, Španělska, Maďarska a samozřejmě s ukrajinskými studenty. Hovořili jsme s nimi o statečnosti, kterou bude Evropa vždy potřebovat, a o tom, jak můžeme všichni společně pracovat na tom, abychom se přiblížili našemu společnému vítězství,“ uvedl Zelenskyj.

A hned pokračoval.

„Od našich partnerů máme další dobré zprávy. Z toho, co lze veřejně říci, je tu nový obranný balíček ze Spojených států. Celková částka činí 1 miliardu 200 milionů dolarů. Dělostřelectvo, ochrana proti teroristickým raketám a dronům a další věci, které mají posílit naše obránce. Děkuji prezidentu Bidenovi, Kongresu – oběma stranám – a každé americké rodině za jejich neochvějnou podporu a za americkou sílu, která nás činí silnějšími.“

Zvláštní poděkování vyslovil francouzskému parlamentu za dnešní rozhodnutí uznat ruskou skupinu wagnerovců za teroristickou organizaci.

I svůj druhý projev uzavřel zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 10.05.2023 9:23:03
Sláva naší osvoboditelům z roku 1945. Zmar banderovcům, fašistům, totalitářům a kolaborantům s Hitlerem. Sláva těm, kteří bojují proti totalitě. Zmar těm, kteří zde touží vytvořit orwelovskou budoucnost. Zmar těm, kteří se snaží zlikvidovat suverénní národní státy a nahradit je jediným totalitním superstátem. Zmar těm, kteří se snaží kráčel ve stopách Hitlera a jeho projektu Třetí říše. A je jedno, jak ten projekt nazývají. Jestli Čtvrtá říše, jakási Unie, nebo tak něco. Sláva lidské svobodě. Zmar totalitě.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…