"Starej lesník" Karel Schwarzenberg z ČT: Lidi kdysi podporovali Hitlera, pak Gottwalda, tak teď podporují Babiše. A Kalousek je normální člověk, jen má rád operu

20.04.2017 19:59

Do čtvrtečního Interview ČT24 zavítal čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Moderátorce Světlaně Witowské sdělil, že se neobává o volební výsledky TOP 09. Popsal, proč je přesvědčen, že se straně bude dařit. „Já jsem starej lesník, tak něco vím,“ naznačil Schwarzenberg a následně své tvrzení rozvedl.

"Starej lesník" Karel Schwarzenberg z ČT: Lidi kdysi podporovali Hitlera, pak Gottwalda, tak teď podporují Babiše. A Kalousek je normální člověk, jen má rád operu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

TOP 09 podle Schwarzenberga zůstává konzervativní stranou a má v nadcházejících sněmovních volbách šanci na úspěch. I s politiky, jako je Dominik Feri, což je sice jedna z významných tváří TOP 09, ale podle knížete to není jediný schopný mladý politik strany, naštěstí.

„Já jsem starej lesník a prostě vím, že aby byl les zdravej, tak musí nastat probírka, aby ty mladší stromy dostaly prostor. Jinak budeme strana papalášů. Mně je jasný, že i já budu muset odejít. U nás nastává normální generační výměna, kterou u jiných stran nevidím, tam jsou pořád ti samí lidé,“ rýpl si čestný předseda TOP 09. „V politice se má riskovat, když jde pouze na jistotu, tak prohraje,“ doplnil.

Pár slov padlo také na adresu současného předsedy Miroslava Kalouska. „Je to asi nejvíc pomlouvanej politik, kterého jsem v Čechách zažil. My jsme vůbec pomlouvavej národ, ale na Kalouskovi jsme se vyřádili. Já jsem se byl podívat, jak žije, a neviděl jsem, že by někde skrýval poklady. Já jsem viděl jeho byt na Vinohradech a je to úplně normální byt. Viděl jsem i jeho chatu v Bechyni a on žije úplně normálně. Jedinou neřest, kterou má, je jeho vášeň pro operu. On je ochoten jet za dobrým představením do Londýna nebo do Milána. Jistě to něco stojí, ale není to nic přehnaného,“ shrnul Schwarzenberg.

Tradiční strany doplácejí podle knížete na něco, co se dá nazvat vyčpělostí programů. ČSSD počínaje a různými liberály konče prý prosazují program z 19. století. TOP 09 chce jít podle Schwarzenberga jinou cestou a připravila střednědobý výhled pro Česko nazvaný vize 2030. V rámci tohoto střednědobého výhledu nemá Schwarzenberg problém s tím, že Feri prosazuje také cosi jako „kulturní stravenky pro mladé lidi“. Podle Schwarzenberga to není v rozporu s konzervativním programem.

TOP 09 se prý už dostala z údolí a teď jí průzkumy dávají už osm procent. „A já to vidím na našich shromážděních, tam je spousta nových lidí, víc, než bych čekal,“ pochvaloval si host. Sám se zatím k odchodu z politiky nechystá, byť mu zanedlouho bude 80 let. „Jsou dva lidi, kteří mě motivujou k tomu, abych zůstával v politice. Je to Miloš Zeman a pan ministr financí,“ prozradil kníže.

Ve druhé polovině pořadu zdůraznil, že TOP 09 nebude v prezidentské volbě roku 2018 stavět vlastního kandidáta. Prozradil také, jak by měl vypadat kandidát, který může porazit Miloše Zemana. „Musí mít hroší kůži a musí počítat s tím, že bude on a jeho rodina čelit špinavým útokům a podrazům. Bude do toho muset jít jako buldok,“ shrnul.

Osobně přímou volbu prezidenta podporuje. Proč? „Protože já jsem zažil tu poslední parlamentní volbu, kde se člověk nemohl jít pomalu ani vyčurat, aby za ním někdo nešel a nesliboval mu, co všechno udělá, když dám hlas jeho kandidátovi. Já si nemyslím, že jsme horší než naši sousedé. Jak Slováci, tak Rakušané si zvolili dobrého prezidenta,“ podotkl host.

Faktem je, že z politiků má dnes největší důvěru Andrej Babiš, ale to ještě neznamená, že dělá dobrou politiku. „Víte, já jsem leccos zažil. Lidi taky kdysi podporovali Hitlera, o Klementu Gottwaldovi se taky říkalo, jak je dobrej, protože má pod čepicí, a víme, jak to dopadlo,“ připomněl Schwarzenberg. To, že Andrej Babiš má zdaleka nejvyšší důvěru občanů, proto ještě neznamená, že jsou to dobří politici. Babiš chce řídit stát jako firmu, ale v konečném důsledku to podle Schwarzenberga povede k tomu, že z toho bude mít prospěch Babiš, ale nikoli občané.

Nakonec došlo i na situaci v EU. Schwarzenberg počítá s tím, že vyjednávání o Brexitu budou z britské strany velmi tvrdá, protože Británie má zkušenosti s vyjednáváním. EU se bude muset snažit, aby vyjednávala také tvrdě. Ať už tato jednání dopadnou jakkoli, EU podle Schwarzenberga potřebuje reformu. „S odpuštěním, my ty reformy EU moc potřebujeme... A já budu šťastnej, když se podaří,“ uzavřel své vystoupení kníže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…