Švejk na klystýr, jděte za Stropnickým. Vláda schválila povinné odvody do armády a Stanislav Huml k tomu řekl své

09.04.2015 16:36

Co by to v praxi pro příslušnice něžného pohlaví znamenalo, pokud by byl schválen zákon, podle kterého by k odvodům musely povinně nastoupit i ženy? Tuto otázku položila poslanci Stanislavu Humlovi prostřednictvím jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz čtenářka, která se podepsala jako „Císlerová“.

 Švejk na klystýr, jděte za Stropnickým. Vláda schválila povinné odvody do armády a Stanislav Huml k tomu řekl své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

„Nechtějte po mně, abych hájil něco, co jsem nevymyslel. Mám jen názor. A ten zní ženy pouze dobrovolně,“ odpověděl nejprve politik jen velmi stručně.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Tazatelka se ale nenechala tak krátkou odpovědí odbýt a chtěla vědět více podrobností. „Můžete mi ještě říci, pokud tu informaci máte, jaký je rozdíl mezi brannou povinností a odvodem? A za předpokladu, že budou odvody povinné, jak se dotknou mého soukromí?“ zajímalo paní Císlerovou.

Huml s vysvětlením, že není v týmu, který příslušný zákon připravuje, uvedl, že k tomu „fakt nemá co odpovědět“.

Pouze předpokládá, že branná povinnost platí stále. To znamená, že v případě vyhlášení válečného stavu narukuje určitý počet lidí k obraně státu.

Osobně odvody zažil. Jak vypadaly, popsal těmito slovy: „Ve věku plnoletosti jsme všichni naklusali na vojenskou správu, udělali nám inventuru tělesné schránky a roztřídili podle zbraní – IA kvalita průzkum a výsadkáři, B kvalita pěšáci, C kvalita kuchyně. Švejk na klystýr. A pak jsme narukovali k povinné vojenské službě,“ uvedl a vyzval paní Císlerovou, aby se na bližší podrobnosti zeptala někoho kompetentnějšího. A poradil také, koho: „Co z toho chce ministr ANO vykopat a restaurovat, se ale už ptejte jeho. U kolegy, prosím. Můj názor je, a to opakuji, muži ano, alespoň na pár měsíců a nějaký základní výcvik. Nebo jít cestou Švýcarska, kde jsou vojáci vlastně všichni a řeší se to pravidelnými cvičeními, ze kterých je zaměstnavatel povinně uvolňuje cca na měsíc. A zbraně mají stále doma ve skříni,“ dodal poslanec Stanislav Huml.

Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…