„Tak to si papež dovolil dost: vyzval k federalizaci Evropy.“ Europoslanec Svoboda komentuje slova hlavy římskokatolické církve

14.07.2017 17:18

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) se vyjádřil k papežově výzvě ohledně federalizace Evropy. Na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zmínil jeho slova, která měl říct v rozhovoru pro La Repubblica 8. července. „Evropa se buď stane federálním společenstvím, nebo přestane hrát ve světě roli,“ citoval Svoboda papeže.

„Tak to si papež dovolil dost: vyzval k federalizaci Evropy.“ Europoslanec Svoboda komentuje slova hlavy římskokatolické církve
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

„Takřka všichni se shodnou na tom, že v současném nedotaženém stavu projekt Evropské unie setrvat nemůže, že je mu třeba reformy. Ale jak reformovat, na to se názory liší,“ zmínil úvodem svého komentáře Svoboda.

Euroskeptici si podle něj nejsou schopni přiznat, že význam jednotlivých států Evropy v rámci globalizace upadá a že jednotlivé státy nejsou samy schopny řešit výzvy kontinentálního rozsahu. Oproti tomu exitohujeři by podle něj Unii nejraději zrušili. „Protože zbožšťují národní státy, které sice mimo jiné zapříčinily dvě světové války, ale jsou to naše uzavřené (v jejich terminologii suverénní) rybníčky, které nám cizáci přece nebudou okysličovat,“ sdělil.

„Zastánci nadnárodní spolupráce naopak nepřehlížejí globalizaci ani kontinentální rozměr výzev současnosti. Nepovažují mír a svobodu za samozřejmost, ale vnímají evropský blahobyt jako výsledek nadnárodní spolupráce. Shrnuto, chce-li Evropa obstát v globalizovaném světě, potřeba těsnější nadnárodní spolupráce evropských států je jediná logická cesta vpřed. Nic jiného papež František neřekl,“ dodal jasně Svoboda s tím, že papež však použil „to slovo“.

„V Evropě totiž federalizaci můžete provádět skutkem, ale nesmíte ji oním slovem označit. Společná měna, schengenský systém bez hraničních kontrol, společná vízová politika, zárodky společné zahraniční a obranné politiky se sice k tomu pojmu vztahují, ale chraň vás ruka Páně o tom mluvit jako o federalizaci. Takže buď papeži nikdo neřekl, že se to slovo nepoužívá, anebo řekl, ale papeži je to jedno. Při jeho nátuře odhaduji, že ‚b‘ je správně,“ sdělil také Svoboda.

Původní text ZDE.

Podle něj tak papež do evropské debaty vpustil politicky nekorektní výrok. Doufá však, že papežova slova budou mít stejně hojivý a motivační účinek jako mnoho jeho dalších výroků. Závěrem si pak vzpomněl na Andersenovu pohádku ohledně nahého císaře. 

„Stát v davu a obdivovat císařovy nové šaty – bývalý vliv jednotlivých států – je vlastně poněkud trapné,“ zmínil Svoboda.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…