„Ten až začne zpívat...“ Bolehlav pro STAN: Už je venku opravdu mnoho

16.06.2022 9:31

V souvislosti s korupční kauzou kolem náměstka pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Petra Hlubučka (STAN) a bývalého spolupracovníka známého českého zločince Radovana Krejčíře Michala Redla, který měl v minulosti prokazatelný vliv i vazby na vedení hnutí STAN, se objevují další informace. Padají slova jako KONSPIRACE, ŠIFROVANÉ TELEFONY, ODPOSLECHY atd.

„Ten až začne zpívat...“ Bolehlav pro STAN: Už je venku opravdu mnoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček(STAN)

Server SeznamZprávy přišel se zjištěním, že se Hlubučkova a Redlova korupční skupina scházela ve dvou pražských bytech, kde probíhala utajená jednání za nejpřísnějších bezpečnostních opatření.

„Tady se odehrávala klíčová jednání, na nichž Hlubuček, Redl a další plánovali, jak vytáhnout miliony z Dopravního podniku hlavního města Prahy, Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo ze středočeské správy silnic,“ píší redaktoři Seznamu.

Ti také získali policejní dokumenty, které schůzky popisují. „Michal Redl se zde za přísné konspirace pravidelně setkával s dalšími členy organizované skupiny,“ píše se v dokumentu.

Podle policistů si nynější obžalovaní počínali velmi opatrně a snažili se předejít tomu, aby se kdokoli o jejich činnosti mohl něco dozvědět.

„Používali zašifrované telefony, nechávali si odborně zjišťovat, jestli nejsou odposlouchávaní doma nebo v autech, při hovorech pouštěli hlasitou hudbu a zapisovali si registrační značky těch aut, která se jim zdála podezřelá – pro případ sledování,“ píše SeznamZprávy.

Podle policistů se Redlovi podařilo prosadit do vedení dopravního podniku člena představenstva Mateje Augustína a přes něj změnit systém vymáhání nezaplacených pokut za účelem požadování úplatků po exekutorech.

„Skupina byla podle kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu roztažena i na středočeské silnice. Dokázala si získat Jana Lichtnegera, ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Scénář zněl: Ředitel Lichtneger bude naoko hledat úspory v investicích a znervózní tím pět velkých stavebních firem, které mají s krajem dlouhodobé smlouvy na opravy silnic a odklízení sněhu. A firmy se tak nechají snáz přesvědčit k úplatkům,“ píší redaktoři SeznamZprávy.

Případ tak vrhá špatné světlo i na rozhodnutí Rady Středočeského kraje (ODS, STAN, Piráti, Spojenci), která Lichtnegera do funkce jmenovala. Radním pro dopravu byl tehdy současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V souvislosti s touto kauzou se ale začíná mluvit ještě o jednom úhlu pohledu. Tím je obava, že by Petr Hlubuček začal na policii vypovídat a rozkryl by případná další pochybení, korupci či klientelismus.

Server PrahaIN o tom informoval a zveřejnil následující vyjádření:

„Pokud by Hlubuček začal mluvit, určitě by to mohlo být hrozně zajímavé, jelikož si nepamatuji od dob Romana Janouška, že by byl někdo tak pracovitý, a to ve všech směrech,“ dodal neurčitě. „Nechci nic říkat, když jsem žádného medvěda neporcoval, ale pochybuji, že by se Hlubuček čas od času nemusel domlouvat s ostatními,“ sdělil serveru jeho zdroj.

„Řeknu, že jedna věc je náš dopravní podnik, druhá věc je magistrát, třetí věc jsou Lysolaje, čtvrtá je centrum Prahy, pátá městské firmy,“ přiblížil ten samý zdroj pro PrahaIN, kam až sahal údajný Hlubučkův vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…