„To je kus vola.“ Zásadní vývoj kolem Václava Klause mladšího. Teď už jde i o Petra Nečase

15.08.2018 9:51

Poslanec za ODS Václav Klaus mladší hýbe poslední dny politickou scénou, kdy rozčiluje svými názory i mnohé spolustraníky. Naposledy se rozhodl podpořit kandidaturu Ladislava Jakla za SPD do Senátu, a to přesto, že ODS má v daném obvodě vlastního kandidáta.

„To je kus vola.“ Zásadní vývoj kolem Václava Klause mladšího. Teď už jde i o Petra Nečase
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

„Začínám Vašíka podezírat, že dělá vše proto, aby byl z ODS vyhozen a mohl pak s cejchem ublížence, kterému staré pořádky přistřihly křídla, přejít k Andrejovi, Tomiovi nebo k Realistům. Podporovat ‚nezávislého‘ kandidáta proti nominantovi vlastní strany, to už je opravdu strop,“ poznamenal Jakub Pitron, hlas pražské kavárny a organizátor připomínkových akcí k 17. listopadu.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

„Je to fakt kus vola, Jakube. Ani jsem netušil, že je tak hloupý. Ale kdo chce kam...“ poznamenal následně k Pitronovým slovům Jiří Sezemský, jenž byl dlouholetým poradcem Petra Nečase.

Proti Klausově stanovisku se ohradil předseda strany Petr Fiala, jenž pro Novinky.cz uvedl, že podpora Klause Jaklovi je v rozporu se stanoviskem strany. „Podpora Ladislava Jakla ze strany Václava Klause ml. není ničím více než jeho osobním názorem, který není v souladu s postojem ODS,“ uvedl Fiala.

Poslankyně Jana Černochová pak dodala, že ji mrzí, že Václav Klaus mladší není schopen pochopit, že politika je týmový sport.

„Pan Fiala to s vámi nemá lehké. Dobře ví, že ODS jde pomalu nahoru díky vám, a taky dobře ví, že ho jednou vystřídáte na postu předsedy strany...“ napsal pak v reakci Klausovi jeden z diskutérů. „Vy jste komik,“ odvětil Klaus mladší.

„Jsou namístě otázky o smyslu armády a našich zahraničních akcích. Tyto otázky je třeba si klást právě z důvodu úcty k českým vojenským obětem. Nikoli si nechat vnutit náhubek z úcty k obětem o okolnostech, armádě a všem – mlčte,“ napsal také v minulých dnech Klaus. „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a Parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím,“ poznamenal také občanskodemokratický poslanec. 

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Popsal také to, jak před sedmnácti lety celá afghánská akce začala. „Odplata za útok na newyorské mrakodrapy. Ofenzíva v roce 2001 byla úspěšná. Pak dokonce zabili i toho Usámu bin Ládina. Teď je rok 2018 a politická a mocenská situace se vrací pomalu nazpět – Tálibán ovládá velkou část země. Obama byl původně kritikem Bushových akcí a byl pro rychlé stažení vojáků, pak lehce otočil a nechal vše vyhnívat. Uběhlo deset let. Co si myslí Trump, není přesně jasné, ale spíše to kopíruje Vietnam,“ poznamenal Klaus ve svém komentáři.

„Skoro největší armádu NATO má Turecko – a žádné vojáky v Afghánistánu nemá. Řada jiných zemí také ne. My tam vojáky mít chceme, není to naše povinnost. Fakt to chceme? Proč?“ poznamenal pak závěrem Klaus. Poslední věta jeho komentáře týkající se Turecka je přitom zcela mylná – Turecko v Afghánistánu udržuje rozsáhlý kontingent.

A sklidil kritiku – například od poslankyně Jany Černochové, která je jeho stranickou kolegyní. „Od smrti českých vojáků uplynul týden a nemine dne, kdy někdo tu otevřeněji, tu zastřeněji o nich hovoří jako o žoldácích, zpochybňuje naše nasazování v zahraničí, konkrétně v Afghánistánu a naše spojenecké závazky. Od komunistů až po příznivce SPD to čekám, od spolustraníka nikoli. Václav Klaus ml. publikoval v Právu článek o operaci v Afghánistánu a o našich vojácích. Je plný faktických chyb a účelových nepřesností, které evokují, že je vše špatně a operace v Afghánistánu i smrt našich vojáků jsou zcela zbytečné. Názory Václava Klause ml. jsou pouze jeho, stejně jako faktické chyby v článku (třeba ta o tom, že se Turecko neúčastní mise v Afghánistánu – dvakrát misi ISAF dokonce velelo a zemřelo tam nejméně 15 tureckých vojáků). Je dobře, že postoj ODS je zcela odlišný od postoje Václava Klause mladšího. Nedávno byl potvrzen při hlasování o rozšíření operace v Afghánistánu, o což nás žádala Severoatlantická aliance, tedy hlavní garant naší bezpečnosti,“ podotkla Černochová na svém facebookovém profilu. A Klause vyzvala, aby se věnoval školství, kterému podle jejích slov rozumí lépe. 

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Komentář Václava Klause ZDE

Na její slova zareagoval novinář Respektu Marek Švehla. „Tohle je klasika: u člověka, který plácá nesmysly (po vypálení amerických raket na Sýrii na jaře napsal, že Západ je schopný rozpoutat jadernou válku), chceme, aby se věnoval školství. Tam radikalismus a šíření bludů zřejmě nevadí. Za mě je to naopak: ať si klidně píše na Novinky, co chce, ať je ale co nejdál od politického vlivu na školství,“ napsal.

„Že rozumí školství, teda fakt nevím, ale bezpečnosti prokazatelně ne,“ dodal ke komentáři Černochové zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda. 

Obdobný názor jako Černochová má však i její stranický kolega Filip Humplík, jenž je zastupitelem v Praze. „Vidím to stejně jako Jana Černochová. A s jejím komentářem naprosto souhlasím. V tomto případě jde Václavův komentář zcela proti oficiální politice ODS. Nelíbí se mi, když si chce někdo ohřívat soukromou polívčičku na tom, že ODS zase stoupá,“ poznamenal Humplík.

V diskuzi pod jeho příspěvkem pak zazněly i ostřejší výrazy. „Václav Klaus mladší je namachrovaný debil, promiňte ten výraz. Rozumí školství, ale myslí, že v sobě ukrývá moudrost celého světa,“ píše jeden z diskutérů. „Už se toho hovada, prosím, zbavte... Poté pro mě budete již volitelnou stranou!“ napsal další. A další diskutující pak poslal Klause mladšího rovnou do SPD Tomia Okamury. „Už by se měl konečně zamyslet nad tím, jestli by mu nebylo lépe v SPD,“ uvedl.

„Václav Klaus řekl mírnější formou stejné, co Petr Hampl na Primě. Naše vojenská mise v Afghánistánu je zbytečná a je na čase přemýšlet o tom, jestli má smysl. Jenže se na něho vrhli různí zastánci ‚západního‘ směrování České republiky, u kterých vyvolává hysterii jakýkoliv náznak kritiky USA a NATO,“ poznamenala naopak aktivistka hnutí Islám v ČR nechceme Eva Hrindová. 

„Václav Klaus se zamýšlí nad smysluplností zahraničních misí v Afghánistánu. Nijak nesnižuje odvahu českých vojáků a ani nezpochybňuje jejich nasazení a oddanost České republice. Jen přemítá nad efektivitou afghánské mise, což je přemítání zcela namístě a měli bychom o zapojení našich vojáků diskutovat a zvažovat, jestli jejich nasazení a případné oběti mají smysl. Jenže někteří novináři, někteří politici, a především kolegové pana Klause z ODS nemají diskusi rádi a chtějí jen slepě plnit příkazy vedení NATO – jako ovce, hlavně nepoužívat vlastní rozum. Jakoby zvažování rizik a přínosů bylo znakem extremismu. Ono to vypadá, že myslet je extrémní...“ uzavřela s tím, že myslet vlastní hlavou není znakem extremismu – ovšem nečinit tak, je znakem podvolení a charakterizuje mentalitu otroka.

Členka Strany svobodných občanů Jordanka Jirásková pak Klausovi za jeho slova poděkovala. „Václave, moc hezky vysvětleno,“ napsala. 

„Komentář Václava Klause ml. a názory europoslance Zahradila (oba z ODS) jasně ukazují na nesrozumitelnou zahraniční politiku této strany a na vzrůstající populismus některých jejích významných představitelů. Zpochybňování našeho členství v NATO či v EU je cesta do pekel znamenající ohrožení bezpečnosti naší země a povede ke snížení životní úrovně našich občanů,“ poznamenal pak ke Klausovi exposlanec ČSSD Antonín Seďa. 

Klause se naopak zastal podnikatel Pavel Havlíček. „Zajímavé je, že kritici mluví o článku ‚plném nepřesností‘, ale všichni uvádí jedinou – účast Turecka, kterou VK uznal a slíbil opravit. To je jediná nepřesnost, která ovšem nemá sebemenší vliv na celkový smysl obsahu. Smyslu obsahu samotného pak ale není co vytknout,“ řekl. 

„Válka v Afghánistánu nemá ani po 17 letech žádný výsledek. Jen statisíce mrtvých, islám na pochodu a teror v Evropě. Skoro to vypadá, že Spojené státy a jejich vazalové něco dělají špatně. Bezpečnostní odbornice Jana Černochová (ODS) je nicméně spokojená, ba dokonce zcela nekolegiálně vandruje do Václava Klause ml. (ODS), který vyslovil jisté pochybnosti, že tomu nerozumí. Zajímavé! Ještě že máme ty odborníky. Hned jsem klidnější,“ poznamenal bývalý radní pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

„Začíná hon na Klause? Takové déjà vu. Nic nového. Tatík by mohl vyprávět,“ poznamenal také jeden ze zakladatelů ODS Petr Paulczynski.

Kdo je však velmi kritického názoru, je pirátský poslanec Jan Lipavský. „Projevy VKml, mluvené i psané, jsou specifickým žánrem národoveckého blouznění. Nelze k nim tedy přistupovat jako ke komentářům, či seriózním zamyšlením, ale spíše jako k dílům, jejichž hlavním posláním je uspokojit emoce. Číst jeho je podobné sledování seriálu Ulice. Je to plné emocí a moc to nedává smysl, větší část národa z toho má menší trauma, ale vždy se najde specifická cílovka, která se nemůže dočkat pokračování. Zatímco ale Ulice je relativně neškodná, VKml dodá hněv, znechucení a nedůvěru,“ napsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Celý komentář ZDE

„Pane Klausi, vážně ještě nepřemýšlíte nad tím založit novou stranu? Vás bych volila hned,“ zaznělo pak v diskuzi na Klausově profilu. „Souhlas. Já bych nenamítal vysílat do těchto končin zdravotnický personál, ale abysme pomáhali Američanům a CIA hlídat pole s mákem a umírali tam pro nic? Amerika je největší terorista,“ psal další. 

Ale našli se tam i kritici. „Pane Klausi, velmi si vás vážím a s vašimi názory na migraci, EU či školství plně souhlasím. Ovšem zde jste mě hodně zklamal. Čeští vojáci bojují v Afghánistánu za naši bezpečnost! Nebo si myslíte, že by bylo lepší tu zemi opustit a přenechat ji Tálibánu, který by tam nechával usazovat Al-Káidu či další teroristy? Tato mise je nesmírně důležitá, pokud chceme opravdu bojovat s radikalním islámem. Tam je nás nepřítel, nikoliv na našich hranicích. Zamyslete se nad tím, protože jinak jsou vaše konzervativní a euroskeptické názory sympatické, jenže tento postoj je tak omezený a hloupý, že nad vámi začínám pochybovat...“ podotkl diskutér. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…