„To je něco, co bychom neměli tolerovat.“ Ministr Petříček se tvrdě vyslovil proti Rusku

06.03.2019 17:51 | Zprávy

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal ministr zahraničí a čerstvý místopředseda ČSSD Tomáš Petříček. Na rozhlasových vlnách zdůraznil, že Ruská federace představuje hrozbu pro EU. Unie podle Petříčka není tím hráčem, který narušuje hranice svých sousedů, zatímco o Rusku se totéž říct nedá. Věnoval se také návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě.

„To je něco, co bychom neměli tolerovat.“ Ministr Petříček se tvrdě vyslovil proti Rusku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Tomáš Petříček hovoří na sjezdu ČSSD

V úvodu věnoval pár slov kauze nevpuštění ruského diplomata Andreje Kuzněcova do Česka. „Já toto nechci komentovat, my to budeme řešit diplomatickou cestou,“ zaznělo z úst hosta. Témat k jednání prý mají obě strany dost a dost. Česká republika se snaží o korektní vztahy s Ruskou federací, ale máme také nějakou společnou evropskou pozici. Musíme reagovat na to, když je porušováno mezinárodní právo. „V tuto chvíli mám pocit, že to nejsme my, že to není Evropská unie, kdo má chuť rozporovat hranice ve svém okolí,“ zaznělo z úst šéfa české diplomacie.

Petříček si stojí za tím, že Ruská federace představuje pro EU riziko. „Rusko narušuje suverenitu svých sousedů, porušuje mezinárodní právo, používá nové typy ovlivňování zahraničí včetně šíření dezinformací na území Evropské unie. Myslím, že to je něco, co bychom neměli tolerovat,“ řekl jasně Petříček.

Poté se věnoval cestě premiéra Andreje Babiše do USA. „Víme, že ta debata bude směřovat především na spolupráci v oblasti bezpečnosti,“ uvedl ministr s tím, že přijde řeč i na kybernetické či hybridní hrozby. Premiéru Babišovi otevřelo dveře do Bílého domu to, že vláda bere vážně kybernetické hrozby.

Na stole prý bude i vývoj situace v Afghánistánu či další spolupráce Česka a USA v oblasti rozvoje našich obranných kapacit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…