„Totální dno, to jsem ve sportu neviděl.“ Šéf olympijského výboru si to v ČT vyřídil s Neusserem

10.08.2021 20:33

Plážový volejbalista Ondřej Perušič chce po Českém olympijském výboru (ČOV) finanční odškodnění za nákazu covidem-19 během letu do Tokia. Předseda ČOV Jiří Kejval v pořadu Interview ČT24 řekl, že je připraven se svazy o případných kompenzacích jednat. Omluva sportovcům podle něj nikomu nic nevrátí a vyšetřování problematického letu navíc není uzavřené. Hovořil o poučení, díky kterému by se už nic podobného nemělo při obdobných sportovních akcích opakovat.

„Totální dno, to jsem ve sportu neviděl.“ Šéf olympijského výboru si to v ČT vyřídil s Neusserem
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Když Kejval poprvé slyšel informaci, že v armádním speciálu je někdo, kdo měl po příletu do Tokia pozitivní test, byl prý šokován: „Byla to přesně ta věc, co jsme doufali, že se nestane. Byl to určitě šok, hned jsme věděli, že je to malér. Každý den jsme trnuli, když jsme dostávali každé ráno výsledky testů, jestli bude někdo další pozitivní,“ popsal předseda Českého olympijského výboru.

Ponese podle něj osobní odpovědnost vedení výpravy? „V tom letu se nedodržovala pravidla. Určitě to chceme došetřit, 6. září má výbor zasedání a tam by se mělo rozhodnout, co s tím. Máme pět základních doporučení, co bychom chtěli změnit a další doporučení přijdou. Rozhodně to nemůže vyšumět,“ uvedl.

Z problému podle něj vyplynulo velké poučení a změny pro Peking: „Za půl roku budou zimní olympijské hry, tam už se nic takového nesmí stát. Je to pro nás a pro sportovce, kteří se her nemohli zúčastnit, obrovská tragédie. Tenhle malér se ale nestal jen nám,“ doplnil.

Moderátorka Světlana Witowská se otázala Kejvala, zda jako předseda Českého olympijského výboru cítí za vzniklou situaci zodpovědnost. „Nenapadlo vás dát funkci k dispozici, protože se to opravdu nepovedlo?“ zajímala se. „Nepovedlo se nám to. Za nikoho se neschovávám, stojím tady a rozhodně mě nenapadlo, že bych kvůli tomu složil funkci, byla to kritická situace,“ sdělil.

Kejval po návratu do Prahy na tiskové konferenci vysvětloval okolnosti šetření letu a velice ostře se pustil do šéfa Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera, který chtěl mimo jiné proti Kejvalovi kandidovat na šéfa Českého olympijského výboru. „To, co předvedl, je největší dno, co jsem kdy ve sportu viděl,“ uvedl.

„Není to ostuda, co tu oba předvádíte, plivete na sebe v přímém přenosu špínu. Nevyřizujete si mezi sebou nějaké účty?“ tázala se Kejvala moderátorka.

„V českém sportu máme často vyhrocené vztahy, ale pan Neusser porušil jedno základní pravidlo: když někde bojuje český tým, tak za něj všichni bojujeme a neházíme si klacky pod nohy. Neusser jako jediný si vymýšlel, fabuloval, lhal a my jsme se nemohli v té době bránit. Sportovci přišli na start a četli, že jsou největší ostuda olympiády, jak jim asi bylo? Nevím, proč má vůči výboru takovou zášť,“ doplnil.

Na stranu Neussera se postavila například plážová volejbalistka Barbora Hermannová; podle ní Český olympijský výboru zapomněl na sportovce, kteří o olympiádu přišli, a přestal se o ně starat.

„Nemyslím si, že by to tak bylo. Na nikoho jsme nezapomněli, starali jsme se o ně separátně, pokud jsme k nim měli přístup. Snažili jsme se, neříkám, že bylo vše v pořádku, byl to malér, ale rozhodně jsme na nikoho nezapomněli,“ reagoval na výtku Hermannové.

Velmi kritický je vůči Českému olympijskému výboru i šéf České unie sportu Miroslav Jansta, který vyzval ČOV, aby českým sportovcům vyplatil odškodnění. Podle Kejvala výbor o odškodnění s některými svazy vyjednává.

Případné odškodnění sportovcům je prý otázkou nastavení reprezentačních smluv. „Pokud nějaké odškodnění po právní stránce má dostat volejbalový svaz, sportovci a další, tak to určitě dostane. Ale nejsem v situaci, že bych se mohl nějak handrkovat a domlouvat. Záležet bude na smlouvách se sportovci, podíváme se s právníky, jaké jsou možnosti,“ uzavřel Kejval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…