„Totální výprask Čechům!“ Exministr Havlíček se podíval, jak to dělají Němci. A jak Fiala

04.06.2022 11:41 | Ze sítí

„Všechny okolní státy pomáhají v době krize víc než naše vláda,“ zlobí se stínový ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Fialův kabinet by se podle něj měl inspirovat rychlými a účinnými opatřeními, s nimiž přichází německá vláda. „Ceny u nás letí nahoru a nefunguje prakticky nic. Totální výprask Čechům. Prohráváme na celé čáře!“ kritizuje exministr Fialův kabinet.

„Totální výprask Čechům!“ Exministr Havlíček se podíval, jak to dělají Němci. A jak Fiala
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Místo dlouhého a nesmyslného vymýšlení vlastních nefunkčních receptů by se přitom stačilo podívat třeba do Německa, které má o dvě třetiny vyšší zadluženost než my,“ píše ve svém tweetu místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

K tomu přikládá svůj komentář, aby ukázal, jak dnešní krize drtí české domácnosti i podnikatele. Zejména kvůli cenám energií a pohonných hmot. „Ačkoliv vláda slibuje, že nikoho padnout nenechá, zatím se jí daří přesně pravý opak,“ upozorňuje.

V podpoře lidí vláda premiéra Petra Fialy (ODS) patří mezí úplně nejhorší. Havlíček se proto táže, proč se jednoduše neinspiruje v sousedním Německu, které nabízí jednoduchá, rychlá a účinná opatření.

Německý boj s cenami vychází velmi rozumně z plošného snížení plateb za obnovitelné zdroje: „Přibližně o polovinu. Jednoduché, rychlé a účinné. Proto naprosto nechápu, proč náš návrh na dočasné snížení těchto poplatků pro domácnosti a firmy vláda ignoruje. Kdy jindy dát pardon desátkům za český solární tunel než v době energetické krize?“ nabádá Havlíček.

Místo toho česká vláda komplikovaně plánuje speciální tarify, kterým nikdo nerozumí.

Dalším plošným německým opatřením jsou příspěvky 300 eur na rodinu, cílená podpora na rodiny s dětmi činí dalších 100 eur. „Jednoduché a přehledné. A my? Plošně nic a pro sociálně slabší nesmírně komplikovaná pomoc přes příspěvek na bydlení. Rodiny s dětmi jen nevěřícně sledují, jak se vláda pere s pětitisícovým příplatkem,“ pokračuje Havlíček.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Úplný debakl jsme podle jeho slov utrpěli od našeho souseda v oblasti pohonných hmot. Český balíček v podobě snahy zrušit přimíchávání biosložek, snížení spotřební daně a kontrol marží u každého čerpadla dopadl „katastrofálně“.

„Ceny u nás letí nahoru a nefunguje prakticky nic,“ konstatuje exministr.

V Německu také zavedli daňovou slevu (v přepočtu) 1,50 a 7,50 korun na litr nafty, resp. benzinu. A současně motivují lidi, aby využívali hromadnou dopravu – a snižují v ní šestinásobně jízdné na neuvěřitelných devět eur měsíčně. Tím dochází k menší spotřebě ropy, k úspoře obyvatel a k podpoře ekologického cestování. „A my? Jízdné jen zdražujeme. Totální demotivace,“ říká Havlíček.

„Jdeme naprosto opačným směrem, zde neobstojí ani argument veřejných financí. Německo má ve srovnání s námi o dvě třetiny vyšší zadluženost. Populisticky bych mohl ještě zmínit srovnání průměrných mezd, ale to už v podstatě netřeba. Prohráváme i tak na celé čáře,“ uzavírá Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …