„Tři dny a budeme v Kyjevě.“ Kde se to vzalo? Odpověď překvapí

24.02.2023 13:33 | Ze sítí

Rusko nikdy nedeklarovalo obecně rozšířený názor, že válka na Ukrajině měla podle jeho plánů trvat jen tři dny. Americký novinář a komentátor toto prohlášení vkládá do úst americkému generálovi, který ale zmínil tři dny trvání konfliktu jen jako jednu z potenciálních možností ještě před jeho vypuknutím. Novinář se domnívá, že právě toto bylo zneužito k nátlaku republikánů na co největší a co nejrychlejší dodávky zbraní na Ukrajinu.

„Tři dny a budeme v Kyjevě.“ Kde se to vzalo? Odpověď překvapí
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

K obecně rozšířenému omylu se mimo jiné přihlásil aktuálně i český senátor Tomáš Czernin. Ten si na svůj Twitter pověsil status, ve kterém ukázal svůj pohled na ukrajinskou krizi.

„Putinova snaha vyplenit Ukrajinu a rozdělit civilizovaný svět trvá přesně rok,“ začal senátor připomínkou dnešního ročního výročí začátku ruské agrese.

„Ruský plán měl trvat tři dny,“ zmiňuje onu pravděpodobně mylnou informaci. A pokračuje.

„Jaké jsou jeho výsledky? Západní svět je jednotnější než kdy dříve a Ukrajina se dodnes hrdinně brání. V pomoci Ukrajině nikdy neustoupíme,“ deklaruje závěrem.

To, že to se zmíněnými třemi dny trvání války nemusí být pravda, osvětluje také na svém Twitteru známý americký spisovatel a novinář a politický komentátor Michael Tracey.

„Neustále se opakující tvrzení, že „všichni věřili, že Kyjev padne do tří dnů“, je v podstatě jen mýtus, který se okamžitě přeměnil ve válečný folklór a v triumfální PR vyprávění. Lze to pochopit jako propagandu, nejde ale o skutečnost založenou na důkazech,“ začal Tracey svůj komentář a zároveň přešel k hledání původce oné myšlenky bleskové války.

„Zdá se, že původcem mýtu je gen. Mark Milley, který o tom informoval Kongres několik týdnů před invazí a zmínil to jako jeden ze scénářů, které by „mohly“ nastat,“ našel tracey generálova slova a pokračoval dalším vývojem.

„Pak byl tento jeden z možných scénářů oddělen od dalších, prozrazen a zesílen, aby bylo dostatečně jasné, že Biden musí preventivně poslat více zbraní,“ je si jistý komentátor s tím, že tyto zprávy nikdy netvrdily, že generál Milley označil tento scénář za ten, ve který „věřil“ s naprostou jistotou, s vyloučením jiných potenciálních scénářů.

A Tracey si to ještě všechno raději zopakoval.

„Takže jeden možný scénář, o kterém Milley informoval Kongres jako o něčem, co možná může nastat, byl pak selektivně použit republikánskými jestřáby k tlaku na Bidena a následně se proměnil v mytologii, které jsme všichni (včetně vás i mě) aktivně uvěřili.“

Tím ale Tracey neskončil a pustil se do zkoumání toho, na základě čeho lidé této verzi uvěřili a dál ji šířili. Naznačil také, že v tomto případu stačilo lidem k takové slepé velmi málo faktů.

„Pokud mají VŠICHNI něčemu věřit, potřebujeme přece daleko více důkazů o univerzálnosti této víry, než jeden z mnoha scénářů generála Milley, který navíc byl vytržen z kontextu, nebo někde nějakým úředníkem pošeptán,“ myslí si novinář a poukázal i na to, že ani prezident USA a jeho blízcí spolupracovníci tyto informace neměli.

„Předložil Biden takové důkazy? Nebo Blinken? Nebo Austin? Kdo je to tedy VŠICHNI,“ ptá se Tracey a svůj twitterový komentář uzavírá odkazem na Bidenovo prohlášení z 15.2.2022, kde prezident skutečně zmiňuje onu třídenní lhůtu a ptá se, zda tomu, věřili opravdu VŠICHNI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ten pomatený Czernin by se měl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Čert , 24.02.2023 13:45:52
konečně objednat u kadeřníka a pak by se měl odstěhovat. Ale v prvé řadě by měl skončit se zveřejňováním svých lží a výmyslů. Pijde doba, kdy Evropa bude Rusko prosit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…