Trump z Varšavy varoval Moskvu. Důrazně

06.07.2017 14:57

45. prezident USA Donald Trump vystoupil ve Varšavě. Ačkoli se jako o srdci Evropy mluví zpravidla o České republice, podle Trumpa je srdcem a duší Evropy Polsko, které hájí svobodu a za to je třeba ho ctít. Z Varšavy také vyzval Rusko, aby přestalo podporovat nepřátele Západu.

 Trump z Varšavy varoval Moskvu. Důrazně
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Amerika miluje Polsko a Amerika miluje polský národ. Poláci obohatili celý tento region a Američané polského původu skvěle obohatili Spojené státy a já jsem velmi rád, že mě podpořili ve volbách v roce 2016,“ začal vzletně Trump. Polsko je prý dnes velkou a bezpečnou zemí. Trump upřímně poděkoval za skvělé přijetí, kterého se mu dostalo.

Spojené státy jsou si podle Trumpa vědomy, jak velkou roli hraje Polsko v regionu, a je rád, že Poláci vítají vojáky USA na svém území. Všem občanům tohoto regionu mohu říct, že rozšíříme obchodní dohody s vámi, aby Polsko a další země nemusely být rukojmím jediného dodavatele energie,“ oznámil také Trump v narážce na Rusko.

V jednu chvíli zmínil Rusko přímo. „Vyzýváme Rusko, aby zastavilo své destabilizační kroky na Ukrajině a jinde a aby přestalo podporovat destabilizující režimy v Íránu, Sýrii i jinde,“ apeloval Trump na Kreml.

Polsko je geografickým středem a srdcem Evropy, ale co je důležitější, v Polácích vidíme duši Evropy. Váš duch je skvělý, vychvaloval americký prezident hostitelskou zemi. Poláci prý dokázali, že mají velkou hrdost na svou zemi, o kterou nepřišli ani v době, kdy jim sebrali území. Polsko žije dál. Navzdory všem snahám zničit vás, jste všechno přežili,“ vynášel Poláky dál do nebes. Triumf polského ducha prý dává naději v dobrou budoucnost, v níž dobro vítězí nad zlem.

Polsko dokázalo přežít společný útok nacistů a sovětů

Vztah Polska a Spojených států je podle Trumpa specifický už proto, že ani Američané, ani Poláci se nikdy nenechali zlomit a nikdy nevzdali boj za svou svobodu. Poláci dokázali vzdorovat společným silám nacistického Německa a Sovětského svazu mezi lety 1939 až 1941 a to si vyžádalo obrovskou sílu tohoto národa. Po druhé světové válce přežilo Polsko také komunistický režim. Dnes je tato země svobodná a silná.

I dnes Poláci a Američané bojují ve společných misích proti zlu. Polsko je podle Trumpa silným hráčem v NATO. Polsko je také silným hráčem v Evropě a silná Evropa je velmi důležitá pro celý svět. Tento kontinent už naštěstí nečelí strašidlu komunismu, ale stojí před ním jiné hrozby, které podle Trumpa Západ porazí. 45. prezident USA měl na mysli hrozbu terorismu, kterou je třeba zničit. Naše hranice budou vždy zavřeny pro terorismus a extremismus, ujišťoval Poláky ve Varšavě Trump.

Stejně tak je třeba postavit se přílišné byrokracii, které rozhodně Západ nevděčí za svůj rozvoj. Silou Evropy a celého Západu je svobodný duch. Západ chrání svobodu projevu, svobodu žen a mužů a ctí tradiční rodinu. „A především si ceníme důstojnosti každého lidského života a ctíme právo každé duše žit ve svobodě. To jsou ty hodnoty, které nás spojují jako národy, jako spojence a jako civilizaci,“ hřímal před jásajícím davem Trump. Těchto hodnot se prý Západ nikdy nevzdá.

 „Proto moje vláda žádá, aby všichni členové NATO konečně naplnili svůj závazek, který je spravedlivý. Najednou začínají přitékat miliardy a miliardy dolarů,“ pochvaloval si Trump. „Naše činy ukazují, že Spojené státy stojí za článkem 5, ale Evropa musí pro svou obranu dělat víc,“ tlačil na své evropské partnery Trump. Vzápětí ovšem znovu vychválil Polsko, které své závazky plní a plní je i tím, že se rozhodlo nakoupit americký raketový systém Patriot. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…