„U nás by Musk nevyletěl ani s jednou raketou.“ Zásadní pohled nejen na EU

10.10.2022 16:37 | On-line

Historik a egyptolog Miroslav Bárta říká, že invazí Ruska na Ukrajinu utržily velké myšlenky 20. století zásadní rány. Svět a zejména Evropa se prý v důsledku války a pandemie covidu-19 změnil a proměnou bude muset projít zejména v oblasti zacházení s energetickými zdroji a fungování společnosti a státu, hlavně v sociální oblasti.

„U nás by Musk nevyletěl ani s jednou raketou.“ Zásadní pohled nejen na EU
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr.

Bárta, který se zabývá vznikem a zánikem velkých civilizací, především Egypta, sleduje vývoj západní civilizace, která musí reagovat na pandemii a válku na Ukrajině. „Velké myšlenky 20. století utržily zásadní rány. Ke své škodě. Jsem přesvědčen, že se svět v důsledku covidu nebo ruské agrese na Ukrajině skutečně změnil. Systém tak projde podstatnými změnami – ať už jde o způsob zacházení s energetickými zdroji nebo o fungování společnosti jako takové,“ říká Bárta v rozhovoru pro Český rozhlas.

Lidé si podle něj musejí uvědomit, že nejprve musejí plnit svoje povinnosti a až poté vyžadovat své svobody. „Jedna z věcí, která je za mě problém, je nárokovost společnosti. Kde to skončí? Teď máme přes 90 procent mandatorních výdajů, tedy sociální stát. Ještě před sto lety činily stejné výdaje jen deset procent. To je neudržitelné – ať si říká, kdo chce, co chce,“ má jasno Bárta, že současné přemýšlení společnosti a státu je v sociální oblasti vyhnané do extrému.

Nedostatek zodpovědnosti egyptolog uvádí na příkladu senátních a komunálních voleb, kterých se tradičně účastní menší procento obyvatel. „Myšlenka demokracie je naprosto v pořádku, ale demokracie vyžaduje mimo jiné zodpovědnost a určitý stupeň dosaženého povědomí o tom, co je občanská společnost a komunita. A toto je tady špatně. Když se podíváte na výsledky voleb, zjistíte, že nadpoloviční většina lidí nešla volit. Nevyužila své primární právo vyjádřit se k tomu, jak si představují, abychom řídili naši společnost. A to je katastrofa. To není selhání demokracie, to je selhání lidí,“ tvrdí Bárta.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Znalec starověkých civilizací se nebojí toho, že by západní civilizace stála na svém konci, jak tvrdí někteří autoři. „Nevidím lepší prostředí, ať už jde o volný přístup k informacím, seberealizaci, demokratické prostředí, o nějaký světonázor svobody. To neznamená, že bychom neměli uvažovat, co můžeme dělat podstatně lépe. Nebo aspoň trochu lépe,“ říká Bárta, že Západ bude dále růst.

Místo politiků ale prý musejí v Evropě získat větší vliv lidé z technologických odvětví. „Podívejme se pro inspiraci do Spojených států, kde je hlavní technokomplex. To jsou lidé, kteří sami vymýšlejí věci, ale kteří proto u nás nejsou. Tady i v rámci celé Evropy jedeme v paradigmatu: čím víc zákonů, tím víc spravedlnosti. A čím víc regulací, tím víc vynálezů, ale to je deviantní,“ vysvětluje Bárta.

„Proto by i Elon Musk u nás nikdy nevyletěl ani s jedinou raketou, v Americe to stihl za osmnáct měsíců. Měli bychom si položit otázku, proč čím víc strategií pro vědu vypisujeme, tím míň máme podobných firem. A ani jedna z těch velkých globálních firem není z Evropy,“ všímá si historik.

„I když se podíváme na zacházení s energiemi a vizi Česka, tak za víc než 30 let po roce 1989 stále máme provozy, které jsou dvojnásobně energeticky náročné než ve zbývajících západních vyspělých zemích. To se musí zásadně změnit,“ dodává Bárta.

Podle něj události na Ukrajině povedou k dalším technologickým inovacím a celkově mobilizaci západního světa. „Když se podívám do historie, tak ti, kteří mají kvalitu a leadership, přicházejí v dobách krize. Taky se vždy rodí nové technologie a technická řešení, takže jsem v tom optimista. Svým způsobem události po covidu a především po 24. únoru lze chápat jako velkou mobilizaci. A protože jsme zemí, která nemá zdroje, je naší jedinou cestou mít chytré lidi,“ říká konkrétně k České republice, která by se prý měla více zaměřit na kvalitní vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…