„Ubohé kalouskovské poštěkávání!“ Ke koronavirem znepokojeným Čechům promluvil prezident Zeman. A nebral si servítky

10.03.2020 19:52

„Opatření vlády jsou možná drastická, ale kdyby nepřišla, mohly by i u nás nastat ty smrtelné případy. Buďme opatrní, ale ne hysteričtí,“ nabádá prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Nova, kde se věnoval epidemii koronaviru. Souhlasí se slovy premiéra Andreje Babiše (ANO), že „Itálie situaci nezvládla“. Speciální bezpečnostní opatření začínají platit už prý i na Hradě. Hlava státu se také pustila do předsedy poslaneckého klubu TOP 09, který opatření vlády kritizuje. „Kalouskovo štěkání je ubohé a hloupé,“ konstatuje.

„Ubohé kalouskovské poštěkávání!“ Ke koronavirem znepokojeným Čechům promluvil prezident Zeman. A nebral si servítky
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TN.cz.

Prezident zopakoval, že podporuje opatření vlády a Bezpečnostní rady státu, tedy rušení akcí nad 100 lidí, zavírají se školy atd. „Nikdo by nechtěl, abychom dopadli jako v Itálii. Je stále velká záhada, jak je možné, že právě v této evropské zemi má epidemie koronaviru daleko negativnější následky než v jiných zemích Evropy. Zejména pokud jde o počet mrtvých. I když vám připadají opatření drastická, uvědomme si, že kdyby nepřišla, mohly by i u nás přijít i ty smrtelné případy,“ varuje prezident.

Souhlasí s tvrzením českého předsedy vlády, že Itálie epidemii nezvládla. „Že situaci Itálie nezvládla, je prokazatelné díky počtu zemřelých. Nebudeme se Itálii posmívat, to by bylo sprosté, ale vezmeme si poučení a uděláme daleko razantnější opatření,“ říká prezident.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Tato razantní opatření však s sebou mohou nést velmi negativní ekonomické dopady. „Víte, lidský život je daleko cennější než ekonomický růst,“ zdůraznil Zeman, z čeho je třeba vycházet. Jestliže dojde ke zpomalení ekonomiky, je to podle jeho slov holt cena, kterou „musíme zaplatit, pokud tu nebudeme chtít desítky či stovky mrtvých“.

Měla by podle Zemana vláda nějakým způsobem kompenzovat ztráty, které vznikly kvůli rušení kulturních akcí, stejně jako učinila u Světového poháru biatlonu v Novém Městě, kam nesměli diváci? Zde by byl ale prezident kvůli schodkovému rozpočtu opatrný: „Když chcete něco kompenzovat, musíte se zeptat, z čeho ty peníze vezmete. Rozpočet je ve schodku, takže tam moc peněz nebude. Omezit výdaje na zdravotnictví, kulturu, sport a další by nebylo rozumné,“ myslí si hlava státu.

„Koronavirus se dá chápat jako vyšší moc. A pokud vím, tak dokonce ani pojišťovny nepojišťují proti vyšší moci,“ poznamenal. Nabídl svůj odhad, jak dlouho by tato panika mohla kolem koronaviru trvat: „Budu vycházet z analogie s jinými případy různých epidemií. Myslím si, že to bude určitě záležitost několika měsíců,“ predikuje.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí
Zkritizoval chování současné opozice, především předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Takové to kalouskovské poštěkávání na opatření vlády vůči koronaviru mi připadá ubohé a hloupé,“ říká prezident. „Jak může někdo tvrdit, že vláda nedostatečně komunikuje, když má několik tiskových konferencí denně? To je hloupá kritika, kde opozice chce získat politické body, ale na tomhle se politické body nezískávají,“ dodává Zeman.

Neobává se, že by situace mohla vygradovat tak, aby se v Česku objevila plošná karanténa. „Myslím si, že ne. Varoval jsem ale před nákupní horečkou. Ti, kdo si nakoupili zásoby trvanlivých potravin, teď budou muset půl roku večeřet těstoviny a rýži. Měl bych varovat před nákupní panikou a prázdnými regály. Zásob je na skladech hodně a jediný problém je s rozvozem,“ podotýká.

Zeman prozradil, že speciální opatření již plánují i na Hradě. „Byla přijata právě dnes. Uzavíráme některé výstavy a některá prohlídková místa,“ upřesnil prezident, který doufá, že tato opatření nebudou platit příliš dlouho.

Situaci kolem koronaviru by však podle svých slov nedramatizoval. „Ano, buďme opatrní, ale nešilme, nepanikařme a nebuďme hysteričtí,“ nabádal Zeman a připomněl: „Strach nás zeslabuje, oslabuje naše obranné schopnosti, a proto bychom se neměli bát.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…