„Učebnicový příklad rozeštvávání společnosti.“ Komunisté udeřili na Jurečku

07.08.2021 6:38

Člen VV KV KSČM za Plzeňský kraj Miroslav Kavij seznámil veřejnost se stanoviskem komunistů týkajícím se odmítání snahy lidovce Mariana Jurečky rozdělovat společnost.

„Učebnicový příklad rozeštvávání společnosti.“ Komunisté udeřili na Jurečku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

„Výkonný výbor KV KSČM Plzeňského kraje na svém řádném zasedání dne 3. srpna konstatoval, že zcela typickým a učebnicovým příkladem, jak rozeštvávat skupiny českých občanů a současně zasévat sémě vnitrospolečenské nenávisti, je pozměňovací návrh, který podal lidovecký poslanec Marian Jurečka k novele zákona o důchodovém pojištění. Ten ve svém principu obsahuje zásahy do výpočtu důchodů některých skupin českých občanů, a to na základě falešného předpokladu kolektivní viny,“ píše se ve stanovisku výkonného výboru.

„Jestliže měl autor tohoto pozměňovacího návrhu pocit, že se kdokoliv provinil proti tehdy platnému právu, myšleno proti právnímu rámci před rokem 1990, a to se samozřejmě také stávalo, měl přes 30 let možnost podat trestní oznámení, a nikoliv takto trapně paušalizovat a s velkou pravděpodobností pouze předvolebně exhibovat,“ zní dále ve stanovisku.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
„VV KV KSČM připomíná, že tento neobratný pokus o politický revanš a segregaci části našich spoluobčanů není prvním. O něco podobného se pokusila vládní koalice ODS, TOP 09, LIDEM již v roce 2011, když navrhovala vyšší zdanění důchodů formou srážkové daně také u tzv. prominentů bývalého režimu. Ústavní právníci navrhovatele však obratem varovali, že v případě zamýšlené daně hrozí ústavní žaloby, protože jakýkoliv diskriminační přístup ke zdanění určité skupiny osob může vyvolat oprávněnou ústavní stížnost. A to jim dost významně zkřížilo plány, protože jejich dalším krokem měl být návrh zákazu KSČM, strany, která je dlouhodobě registrována Ministerstvem vnitra a která nejenže se nepodílela na všech těch zlodějnách a tunelováních v 90. letech, jako někteří členové stran tzv. demokratické opozice, ale nikdy ani na okamžik nevybočila z ústavního rámce ČR,“ zaznívá také.

„A dnes to tady máme znovu, lustrační zákony, které zničily profesní, ale i osobní život mnoha tisícům nevinných a poctivých lidí, jim již prostě některým nestačí a na antikomunistickou strunu je třeba zabrnkat tedy jinak. Jako kdybychom neměli v naší zemi zcela jiné a závažnější problémy,“ končí stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…