„Ukrajina, rukojmí Západu.“ Putin mluvil a už se to hýbe

09.05.2023 12:40

V den oslav 78. výročí konce Velké vlastenecké války, 9. května, tradičně promluvil na Rudém náměstí v Moskvě ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin. Prohlásil, že Rusko teď na Ukrajině válčí proti Západu a nebojuje přitom o nic menšího než o svou existenci. Ukrajina je dle něj rukojmí Západu. Po Putinově projevu, který si v článku můžete přečíst celý, se daly do pohybu světové televize i česká lékařka Džamila Stehlíková.

„Ukrajina, rukojmí Západu.“ Putin mluvil a už se to hýbe
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu 9.5.2023

Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin pronesl na Rudém náměstí v Moskvě projev u příležitosti oslav 78. výročí konce druhé světové války. Od dob Sovětského svazu Rusové slaví vítězství o den později než většina Evropy. Nacistické Německo podepsalo kapitulaci 8. května, ale v Moskvě v tu chvíli již bylo po půlnoci 9. května 1945.

V úterý Putin na Rudém náměstí prohlásil, že Rusko teď na Ukrajině válčí proti Západu a nebojuje přitom o nic menšího než o svou existenci.

„Vážení občané Ruska, drazí veteráni, kolegové vojáci a námořníci, seržanti a předáci, praporčíci, soudruzi důstojníci, generálové a admirálové, vojáci a velitelé – účastníci speciální vojenské operace, blahopřeji vám ke Dni vítězství!“ zaznělo od ruské hlavy státu.

Putina citovala státní agentura RIA Novosti.

„Proti naší vlasti se opět rozpoutala skutečná válka. Ale odrazili jsme mezinárodní terorismus, ochráníme obyvatele Donbasu a zajistíme naši bezpečnost,“ pokračoval Putin.

Svou válkou proti Ukrajině hodlá prý Rusku zajistit stabilní budoucnost. Chce, aby se Rusko vyvíjelo ve světě, kde nebude mít nepřítele ani na východě, ani západě a ve světě, ve kterém si všechny státy budou rovny a jedny se nebudou povyšovat nad druhé.

Západu vyčetl, že zapomněl, kdo osvobodil řadu evropských států od nadvlády nacistického Německa.

„Zdá se, že zapomněli, k čemu vedly šílené nároky nacistů na ovládnutí světa, zapomněli, kdo porazil toto monstrózní totální zlo, kdo se postavil jako zeď ve své rodné zemi a nešetřil své životy pro osvobození národů Evropy,“ zdůraznil ruský prezident.

Stejně tak vyčetl Západu, že se v některých evropských státech dnes ničí památky na hrdinství Rudé armády a naopak opět posiluje zlo nacismu.

„Jejich cílem, a není to nic nového, je dosáhnout kolapsu a zničení naší země, přeškrtnout výsledky druhé světové války, konečně rozbít systém globální bezpečnosti a mezinárodního práva a uškrtit jakákoli suverénní centra rozvoje,“ řekl prezident.

Putin zdůraznil, že v Rusku vzdávají hold účastníkům odboje, bojovníkům spojeneckých armád USA, Velké Británie a dalších států, připomínají a uctívají výkon čínských vojáků v boji proti japonskému militarismu.

„Jsem přesvědčen, že zkušenost solidarity a partnerství za léta boje se společnou hrozbou je naším neocenitelným dědictvím. Silná podpora je důležitá právě teď, kdy nezvratný posun ke spravedlivějšímu multipolárnímu světu založenému na principech důvěry a nedělitelné bezpečnosti, rovné příležitosti pro originální a svobodný rozvoj nabírají na síle všechny země a národy,“ řekl Putin.

Prohlásil taktéž, že k porážce nacismu přispěly všechny národy někdejšího Sovětského svazu.

„Jsme věrni odkazu našich předků, hluboce a jasně chápeme, co to znamená být hoden vrcholu jejich vojenských, pracovních a morálních úspěchů. Jsme hrdí na účastníky speciální vojenské operace. Každý, kdo bojuje na frontové linii, kdo i pod palbou zachraňuje raněné. Nic není nyní důležitější než vaše bojové akce,“ řekl prezident.

„Během Velké vlastenecké války naši hrdinní předkové dokázali, že není nic silnějšího, mocnějšího a spolehlivějšího než naše jednota. Na světě není nic silnějšího než naše láska k vlasti. Za Rusko! Za naše udatné ozbrojené síly! Za víru ve vítězství! Hurá!“ zakončil Putin svůj projev.

Na slova Vladimira Putina reagovala např. americká zpravodajská stanice CNN, která už v titulku ke svému článku uvedla, že Putin na Rudém náměstí v Moskvě neříkal pravdu.

„Putin lživě přirovnává ruské vojáky válčící na Ukrajině k boji Rudé armády proti nacistům,“ napsala v titulku CNN.  A to nebyl jediný titulek článku, kde byl Putin podroben kritice. „Putin v projevu ke Dni vítězství lživě tvrdí, že Západ vyprovokoval válku na Ukrajině,“ napsala také CNN.

Redaktor britské BBC pro Rusko Steve Rosenberg upozornil, že dnešní vystoupení na Rudém náměstí bylo přece jen jiné, než v předchozích letech.

„Budou ruské úřady v obavách o bezpečnost pokračovat v přehlídce na Rudém náměstí? Udělaly to. Byl to však zcela jiný průvod ke Dni vítězství, než na jaký jsme na Rudém náměstí zvyklí. Méně vojáků (8000 oproti 11 000 v loňském roce), méně vojenské techniky, žádné moderní tanky, žádný vojenský průlet a přehlídka byla kratší než v předchozích letech,“ napsal Rosenberg.

V českém prostoru se o slovo přihlásila i lékařka Džamila Stehlíková. A nešetřila ostrými slovy. Nejen vůči Putinovi, ale i vůči dalším účastníkům přehlídky.

„Putin v Ukrajině vraždí civilisty a posílá tam středoasijské gastarbeitery jako kanónenfutr. Prezidenti středoasijských zemí se neštítí stát vedle tohoto Hitlera na tribuně mauzolea, kde hnije zrůda, která masakrovala jejich předky. I kvůli jejich prodejnosti masakr pokračuje,“ rozčílila se na twitteru.

Džamila Stehlíková promlouvá

Server Kyiv Post uveřejnil v návaznosti na přehlídku obrázek, na kterém ruské ozbrojené síly zesměšnil. Vyobrazil na něm dřevěné tanky s ruským příslibem, že svět uvidí, že nejrozlehlejší země světa má k dispozici ještě mnoho tanků.

Kyiv Post uveřejnil obrázek

 

Co všechno řekl Putin:

Vladimir Putin: Vážení občané Ruska! Vážení veteráni!

Soudruzi vojáci a námořníci, seržanti a poddůstojníci, praporčíci!

Soudruzi důstojníci, generálové a admirálové!

Vojáci a velitelé – účastníci speciální vojenské operace!

Blahopřeji vám ke Dni vítězství!

Je to svátek na počest našich otců, dědů a pradědů, kteří při obraně vlasti proslavili a zvěčnili svá jména. Za cenu nezměrné odvahy a obrovských obětí zachránili lidstvo před nacismem.

Dnes se civilizace opět nachází v rozhodujícím bodu zlomu. Proti naší vlasti se opět rozpoutala skutečná válka. Ale odrazili jsme mezinárodní terorismus, ochráníme obyvatele Donbasu a zajistíme naši bezpečnost.

Pro nás, pro Rusko, neexistují žádné nepřátelské národy ani na Západě, ani na Východě. Stejně jako naprostá většina lidí na planetě chceme vidět mírovou, svobodnou a stabilní budoucnost.

Jsme přesvědčeni, že jakákoli ideologie nadřazenosti je ze své podstaty odporná, zločinná a smrtící. Západní globalistické elity však stále hovoří o své výlučnosti, štvou lidi proti sobě a rozdělují společnosti, vyvolávají krvavé konflikty a převraty, rozsévají nenávist, rusofobii, agresivní nacionalismus, ničí rodinu a tradiční hodnoty, které dělají člověka člověkem. A to vše proto, aby mohli nadále diktovat, vnucovat lidem svou vůli, svá práva, svá pravidla a v podstatě systém loupeže, násilí a útlaku.

Zdá se, že zapomněli, k čemu vedly šílené nároky nacistů na ovládnutí světa, zapomněli, kdo porazil toto monstrózní totální zlo, kdo se postavil jako zeď ve své rodné zemi a nešetřil své životy pro osvobození národů Evropy.

Vidíme, jak jsou v řadě zemí nemilosrdně a chladnokrevně ničeny pomníky sovětských vojáků, bourány pomníky velkých vojevůdců, vytvářen skutečný kult nacistů a jejich kolaborantů, vymazávána a falšována památka skutečných hrdinů. Takové znesvěcování činu a obětí vítězné generace je také zločinem, nehorázným revanšismem těch, kteří cynicky a otevřeně připravovali nové tažení proti Rusku a kteří za tímto účelem shromáždili neonacistickou verbež z celého světa.

Jejich cílem – a to není nic nového – je dosáhnout rozpadu a zničení naší země, vymazat výsledky druhé světové války, definitivně rozbít systém globální bezpečnosti a mezinárodního práva, zadusit jakákoli suverénní centra rozvoje.

Přílišné ambice, arogance a voluntarismus nevyhnutelně vedou k tragédiím. To je příčinou katastrofy, kterou v současnosti prožívá ukrajinský lid. Stal se rukojmím státního převratu a zločinného režimu svých západních pánů, směnným trumfem při realizaci jejich krutých, zištných plánů.

Pro nás v Rusku je památka obránců vlasti posvátná, uchováváme ji ve svých srdcích. Vzdáváme hold účastníkům odboje, kteří statečně bojovali proti nacismu, a vojákům spojeneckých armád Spojených států, Velké Británie a dalších zemí. Vzpomínáme a připomínáme si hrdinský čin čínských bojovníků v boji proti japonskému militarismu.

Jsem přesvědčen, že zkušenost solidarity a partnerství za léta boje se společnou hrozbou je naším neocenitelným dědictvím. Silná podpora je důležitá právě teď, kdy nezvratný posun ke spravedlivějšímu multipolárnímu světu založenému na principech důvěry a nedělitelné bezpečnosti, rovné příležitosti pro originální a svobodný rozvoj nabírají na síle všechny země a národy.

Je velmi důležité, že se zde dnes v Moskvě sešli vedoucí představitelé Společenství nezávislých států. Vnímám to jako projev vděčnosti za hrdinský čin našich předků: Společně bojovali a společně zvítězili – všechny národy SSSR přispěly ke společnému vítězství.

To si budeme vždy připomínat. Skláníme hlavy před blahou památkou všech, jejichž životy si válka vyžádala, před památkou synů, dcer, otců, matek, dědů, manželů, manželek, bratrů, sester, příbuzných a přátel.

Je vyhlášena minuta ticha.

(Minuta ticha.)

Vážení občané Ruska!

Bitvy rozhodující o osudech naší vlasti byly vždy národní, národní a svaté. Jsme věrni odkazu našich předků, hluboce a jasně chápeme, co to znamená být hoden vrcholu jejich vojenských, pracovních a morálních úspěchů. Jsme hrdí na účastníky speciální vojenské operace. Každý, kdo bojuje na frontové linii, kdo i pod palbou zachraňuje raněné. Nic není nyní důležitější než vaše bojové akce.

Na vás závisí bezpečnost naší země, budoucnost naší státnosti a našeho lidu. Plníte svou vojenskou povinnost se ctí, bojujete za Rusko. Vaše rodiny, děti a přátelé stojí za vámi. Čekají na vás. Jsem si jist, že cítíte jejich bezmeznou lásku.

Celá země se shromažďuje na podporu našich hrdinů. Všichni jsou připraveni pomoci a modlí se za vás.

Soudruzi! Přátelé, milí veteráni!

Dnes každá rodina uctívá veterány Velké vlastenecké války, vzpomíná na své příbuzné, na své hrdiny, pokládá květiny k válečným pomníkům.

Stojíme na Rudém náměstí, na půdě, která připomíná bdělé Jurije Dolgorukého a Dmitrije Donského, Mininovu a Požarského domobranu, vojáky Petra Velikého a Kutuzova, přehlídky z let 1941 a 1945.

Dnes jsou účastníky speciální vojenské operace kádry ozbrojených sil a ti, kteří vstoupili do ozbrojených sil během částečné mobilizace, vojáci Luhanského a Doněckého sboru, mnoho dobrovolnických bojových jednotek, příslušníci Ruské gardy, ministerstva vnitra, FSB, ministerstva pro mimořádné situace a dalších speciálních služeb a agentur.

Zdravím vás, přátelé! Zdravím všechny, kteří bojují za Rusko na bojišti, kteří jsou nyní ve službě.

„Během Velké vlastenecké války naši hrdinní předkové dokázali, že není nic silnějšího, mocnějšího a spolehlivějšího než naše jednota. Na světě není nic silnějšího než naše láska k vlasti.

Za Rusko! Za naše udatné ozbrojené síly! Za víru ve vítězství! Hurá!


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krasny projev a prehlidka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseguts , 09.05.2023 13:05:44
Dekuji Vladimiru Putinovi a preji hezky Den Vitezstvi vsem odpurcum nacismu!

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…