„Uřízni rodičům hlavu.“ Sudesh Amman, „vysmátý“ terorista z Londýna. Vyplouvají nová fakta

03.02.2020 9:42

Velká Británie je z Evropské unie ani ne týden, nicméně se ukazuje, že v ostatních ohledech se život nezměnil. Bohužel, ani když jde o teroristické útoky. Včera se jižním Londýně, ve čtvrti Streatham odehrál teroristický útok nožem. Jak informuje britská BBC, muž, kterého londýnská policie zastřelila, se jmenoval Sudesh Amman. Pobodal dva lidi, naštěstí nikoho smrtelně. Čtyřicetiletý muž byl dle lékařů v ohrožení života, ale už není. Co však zaujme, je, že muž, který útok spáchal, byl čerstvě propuštěný z vězení.

„Uřízni rodičům hlavu.“ Sudesh Amman, „vysmátý“ terorista z Londýna. Vyplouvají nová fakta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zastřelený terorista Sudesh Amman

Sudeshi Ammanovi bylo dle BBC 20 let. V roce 2018 se přiznal k vlastnictví dokumentů podporujích terorismus a také k šíření teroristických materiálů. Včetně manuálu pro boj s nožem. Byl odsouzen na tři léta a 4 měsíce. Odseděl si polovinu a byl propuštěn. Reportér BBC Daniel De Simone byl dle svých slov u toho, když byl odsouzen: „Vzpomínám si, že se usmíval, když ho odsoudili.

Anketa

Chcete, aby Hana Lipovská byla zvolena členkou Rady ČT?

97%
3%
hlasovalo: 14221 lidí

Podle agentury Reuters Ammanovi bylo 17 let, když se poprvé dostal do hledáčku policie. Poté, co byl policisty v dubnu 2018 zadržen, byly při domovní prohlídce nalezeny návody ke spáchání teroristického útoku a výrobě výbušnin. Své plány prý probíral se svou rodinou, přáteli, i se svou přítelkyní. Ve zprávách, které jí poslal, ji dle Reuters nabádal, aby svým rodičům uřízla hlavu. Také prohlašoval, že „Islámský stát vytrvá“.

Dle BBC měla policie obavy z Ammanova jednání po propuštění, ale neměla žádný zákonný nástroj, jak ho ve vězení držet. Nicméně, kvůli obavám z jeho radikalizace byl pod zvláštním policejním dohledem. Jak informuje britský Guardian, na Ammana stříleli policisté bez uniforem, a to typem pistolí, které používají složky, jež se zabývají sledováním.

Premiér Boris Johnson a ministryně vnitra Priti Patelová už oznámili, že policii se zvětší rozpočet a dojde i k navýšení trestní sazby za teroristické zločiny. Zvláště vzhledem k tomu, že toto není v poslední době jediný útok nožem, v listopadu minulého roku zastřelila londýnská policie Usmána Khana, který útočil stejným nástrojem.

V Čechách už teroristický čin komentoval právník Tomáš Tyl. „Pustili ho před pár dny, v půlce trestu. Jak taky jinak, když plánoval masové vraždy?! Vyšel, vzal nůž a jal se bodat do nevěřících... Nesouvisí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …