„Už nikdy fronty na banány“. Umělci rozjeli akci za vyhnání KSČM ze sněmovny

03.10.2021 12:49

Známé tváře české kulturní scény před blížícími se volbami se snaží voliče přesvědčit, že komunistům už odzvonilo a měli by zůstat před branami do Poslanecké sněmovny. Výzvu #SbohemSoudruzi inicioval spolek Dekomunizace. S úmyslem zabránit, aby Česko nezažilo návrat do minulého režimu, píše Reflex.cz.

„Už nikdy fronty na banány“. Umělci rozjeli akci za vyhnání KSČM ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Do výzvy #SbohemSoudruzi se zapojilo celkem 16 známých osobností. Jejich společný cíl je jasný – motivovat občany k tomu, aby šli 8. či 9. října volit, s vědomím toho, že na každém hlasu záleží. Jedině tak je totiž šance dostat komunisty z Parlamentu České republiky.

Iniciativa Dekomunizace  ve spolupráci s producentem Janem Šátavou a režisérem Adamem Vopičkou z Flux Films natočila videospot s názvem „Už nikdy fronty na banány“. Toto vtipné video na Youtube během pár dní vidělo už víc než 250 tisíc diváků.

Původní zdroj ZDE

Ve videospotu se objevují Iva Pazderková, Karel Kovář, David Černý, Patricie Pagáčová, Jitka Schneiderová, Zdeněk Suchý, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Jan Hájek, David Vávra, Josef Zýka, Jiří Macháček, Eva Salzmannová, Renáta Prokopová a Barbora Poláková. Hlas mu propůjčil Saša Rašilov. Za všechny shrnul svou účast Jiří Macháček: „Ta iluze, že se komunistů zbavíme tím, že si zazvoníme klíčema, se nám po letech rozplynula. Jediný možný prostředek, jak se jich nadobro zbavit, jsou volby.“

Další známé české osobnosti výzvu podporují především prostřednictvím svých sociálních sítí, kde se ukazují ve stylových tričkách #SbohemSoudruzi. Vzniklo tak hned několik zajímavých motivů v různých velikostech pro ženy i muže. Všechna trička s logem „Už nikdy fronty na banány“.

„Kampaň jsme spustili proto, že KSČM považujeme za politickou stranu s temnou totalitní minulostí, od níž se nikdy plně nedistancovala. V minulých senátních volbách strana ztratila své pozice a nyní je velká šance, že neuspěje ani v parlamentních (sněmovních) volbách. Byl by to ten správný dárek k letošnímu stoletému výročí jejího vzniku.

Je důležité jít k volbám, chceme apelovat na všechny voliče, aby to pochopili a hodili svůj hlas některé z demokratických stran. Nevzdávejte se svého hlasu, pokud tak uděláte, může se stát, že dostanou prostor ti, jejichž vlivu na společnost se bojíme nejvíce – extrémní, populistické strany či hnutí s flexibilními hodnotami,“ přiblížil Michal Gregorini ze spolku Dekomunizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…