VIDEO Vzbudilo obrovský rozruch: Britský ministr se tvrdě postavil proti uprchlíkům. Máme v češtině

10.08.2015 12:25

Bouřlivé reakce mezi levicovými politiky a lidskoprávními organizacemi vzbudil komentář britského ministra zahraničí Philipa Hammonda. Ten v rozhovoru pro BBC při návštěvě Singapuru mimo jiné prohlásil, že pokud Evropa přijme miliony afrických migrantů, sníží se životní úroveň jejího vlastního obyvatelstva.

 VIDEO Vzbudilo obrovský rozruch: Britský ministr se tvrdě postavil proti uprchlíkům. Máme v češtině
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

„Evropa si nebude moci zachovat svoji dosavadní životní úroveň, pokud přijme miliony uprchlíků z Afriky,“ prohlásil Hammond a stal se okamžitě terčem kritiky labouristických politiků. Jako první se ozval stínový ministr zahraničí Hilary Benn, který jej dle BBC obvinil z „šíření poplašných zpráv“ a dodal, že by měl Hammond pečlivě zvažovat, než něco řekne. „Je nutné, aby zahraniční politika současné britské vlády byla především zodpovědná a rozhodně by neměla šířit podobnou paniku. Ti uprchlíci jsou zoufalí obyvatelé Sýrie, kteří utíkají ze země zničené válkou,“ cituje BBC reakci Benna.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Ještě ostřeji se vůči Hammondovi vyjádřil šéf britské pobočky Amnesty International Steve Symonds. „Jeho slova jsou ostudná. Hammond by neměl zvedat pomyslné padací mosty a mluvit o tom, jak by se měla Evropa před uprchlíky bránit, ale spíš spolupracovat s evropskými partnery na tom, aby se migranti dále netopili ve Středozemním moři a neumírali pod koly kamionů v Calais.“ Britský ministr zahraničí během své návštěvy Singapuru také poznamenal, že současné evropské zákony v oblasti přistěhovalecké politiky považuje za nedostatečné. „Migranti díky nim jen mají jistotu, že když vstoupí na evropský kontinent, nikdy nebudou vráceni do svých mateřských zemí.“

Současná situace je podle Hammonda neudržitelná a řešením problému by měla být možnost vracet zpět ty uprchlíky, kterým nebude přiznán azyl. „To je bezpochyby naše hlavní priorita i vzhledem k zoufalé situaci v přístavu Calais, kde se shromažďují tisíce uprchlíků. Musíme udělat mnohem více, aby byl tunel pod průlivem La Manche fyzicky zajištěn proti útokům ilegálních imigrantů. Je samozřejmě nutné i nadále spolupracovat s našimi francouzskými kolegy, abychom vyřešili samotné příčiny současných problémů. Pokud se bude v okolí Calais i nadále pohybovat takové množství zoufalých uprchlíků, bude bezpečnost tunelu stále ohrožena,“ uvedl Hammond.

Celé prohlášení ministra zahraničí Philipa Hammonda:

Když jsme posoudili situaci ve světle krize, je jasné, že lze udělat více pro zlepšení fyzické bezpečnosti tunelu. Musíme rovněž spolupracovat s francouzskými kolegy a pokusit se řešit základní příčinu problému.

Dokud zde budou docela velké počty poměrně zoufalých migrantů potulujících se v oblasti, bude vždy existovat hrozba pro bezpečnost tunelu. Musíme tento problém vyřešit; definitivně tím, že budeme schopni vracet ty, kdo nejsou oprávněni žádat o azyl, do jejich zemí původu.

A to je naše priorita číslo jedna; a je to francouzská priorita číslo jedna.

Rozdíl v životní úrovni mezi Evropou a Afrikou znamená, že vždy budou miliony Afričanů s ekonomickou motivací, kteří se budou pokoušet dostat do Evropy. A dokud budou zákony Evropské unie, jaké jsou, mnohým z nich bude stačit vstoupit do Evropy, aby si mohli být téměř jistí, že nikdy nebudou vráceni do země svého původu.

To není udržitelná situace, protože Evropa se nemůže chránit a zachovat si svoji životní úroveň a sociální infrastrukturu, bude-li muset absorbovat miliony migrantů z Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…