„Válka skončí osvobozením Krymu.“ Ukrajinský činitel stihl v ČR i vystoupení v ČT

28.02.2024 22:12 | Monitoring

Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk hovořil v pořadu Interview ČT24 o česko-ukrajinské spolupráci. Ocenil iniciativu prezidenta Petra Pavla na dodání dělostřeleckých nábojů Ukrajině. „Ukrajinští vojáci budou pak demonstrovat svou sílu a budou bránit všechny naše partnery před útoky Ruské federace,“ řekl Stefančuk. Na jednání s představiteli Slovenska a Maďarska se podle svých slov těší. Uvedl také, že válka skončí osvobozením Krymu.

„Válka skončí osvobozením Krymu.“ Ukrajinský činitel stihl v ČR i vystoupení v ČT
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk v pořadu Interview ČT24

Úvodem se předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Stefančuk vyjádřil k setkání předsedů Parlamentu a visegrádské čtyřky v Praze, kterého se účastnil. „Především bych rád poděkoval mým velkým přátelům, předsedům obou komor Českého parlamentu, paní Pekarové Adamové a panu Vystrčilovi, za možnost zúčastnit se setkání V4. Projednávali jsme velice důležitá témata,“ řekl k summitu V4 v Praze s tím, že se projednávala meziparlamentní spolupráce a spolupráce mezi Českem a Ukrajinou.

Uvědomuje si, že jednání v rámci V4 mohou být složitá, především pokud se vezmou v potaz dlouhodobé postoje maďarské vlády vedené Viktorem Orbánem nebo vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, kteří nejsou pro vojenskou pomoc Ukrajině. „Jednoduchá jednání neexistují. Pro mě bude veliká čest, že zítra na parlamentní úrovni budu mít možnost jednat s mými kolegy z Maďarska i ze Slovenska. Přál bych si, abychom pokračovali v tradici našich předků a zachovali dobré vztahy mezi našimi zeměmi. Velice si přeji, aby to trvalo i do budoucna. Neměli bychom se vyhýbat obtížným otázkám a dělat vše, abychom je řešili, nikoli vyostřovali,“ uvedl Stefančuk v pořadu Interview ČT24.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50001 lidí
Poděkoval i občanům České republiky za podporu Ukrajiny: „Chci poděkovat nejen předsedům Parlamentu, ale i občanům České republiky za tu podporu, kterou vidíme a viděli jsme bezprostředně v den druhého výročí vypuknutí války, když se sešlo tolik lidí na Staroměstském náměstí,“ popsal „nejlepší svědectví podpory Česka“.

A zkonkretizoval: „Chtěl bych poděkovat za rozsáhlou vojenskou, diplomatickou podporu. Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi, že vyhlásil iniciativu, že je zapotřebí najít 800 tisíc dělostřeleckých nábojů pro ukrajinské vojáky. Ukrajinští vojáci budou pak demonstrovat svou sílu a budou bránit všechny naše partnery před útoky Ruské federace. Rád bych, aby to posloužilo jako výborný příklad spolupráce mezi spřátelenými národy,“ doplnil předseda parlamentu Ukrajiny.

Uběhlo deset let od okupace Krymu. Štefančuk popsal, jaké emoce v něm tyto vzpomínky vyvolávají. „Přesně víme, že válka začala před deseti lety okupací Krymu, ale také naprosto přesně víme, že válka skončí osvobozením Krymu,“ řekl a znovu poděkoval šéfovi Senátu Vystrčilovi a šéfce Sněmovny Pekarové Adamové, že se právě v Praze mohlo konat zasedání tzv. krymské platformy. „Otázka Krymu je pro Ukrajinu ukončení války a navrácení naší územní celistvosti,“ zopakoval na závěr předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo by to byl ještě před pár lety řekl, že r. 2024 bude mít vláda ČR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHradecký P. , 29.02.2024 8:52:50
přatele hlavně mezi nacisty. A nebýt nějakého Rychetského, možná se mohlo v této zemi dýchat o něco líp.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…