„Víte hovno!“ Masakr v Ostravě: Držení zbraní? Českem zuří debata. Divoká

10.12.2019 14:00

Krátce po sedmé hodině ranní prožili lidé ve Fakultní nemocnici Ostrava děsivé chvíle. Stavební technik Ctirad V. tasil v jedné z čekáren krátkou palnou zbraň a začal kolem sebe střílet. Podle senátora za ČSSD Františka Bublana je na čase přiklonit se k přísnější regulaci držení zbraní. Komunistický poslanec Ondráček kontroval, že Bublan ví „h**no“ a mudruje.

„Víte hovno!“ Masakr v Ostravě: Držení zbraní? Českem zuří debata. Divoká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor František Bublan

Více než tři hodiny po střelbě v nemocnici policie našla vůz, v němž pachatel prchal. Než by se vydal do rukou policie, sám se zastřelil.

Český rozhlas uvedl, že šlo o dvaačtyřicetiletého stavebního technika Ctirada V., jenž byl podle svého nadřízeného přesvědčen, že je těžce nemocný. „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před 14 dny přišel s tím, že je na nemocenské. Víc o tom nechci mluvit,“ řekl Aleš Zygula, ředitel společnosti, v níž pachatel pracoval.

Podle ředitele krajského ředitelství policie Tomáše Kužela útočník střílel z české zbraně ráže devět milimetrů. Šlo podle něj o nelegálně drženou zbraň.

Přesto Bublan zmínil také možnost zúžení práva na nošení zbraní.

„Víme, že ta debata u nás probíhá delší dobu. Víme, že jsme se i trošku soudili s Evropskou unií. Myslím si, že teď bude na čase tu debatu otevřít a připojit se k tomu přísnějšímu kurzu, konstatoval Bublan s tím, že si umí jen těžko představit, že by přišel do nemocnice ještě jiný občan, jenž by zbraň vlastnil legálně a agresora eliminoval.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Na Bublanova slova ostře zareagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, označovaný opozicí za „mlátičku“ vzhledem k jeho chování v lednu 1989. O třicet let později se poměrně kriticky vyjádřil ke slovům „odborníků vystupujících v ČT“.

„Přátelé, sleduji tu diskusi všech těch ‚odborníků‘ na bezpečnost, kteří pro ČT komentují tragédii v Ostravě. A už je to tady, senátor Bublan ví hovno o pachateli i motivu a už mudruje, zda není namístě omezit držení zbraní,“ napsal Ondráček na sociálních sítích.

Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR ve vstupu pro ČT varoval, že plošný zákaz střelných zbraní by situaci mohl spíše zhoršit.

„Jasné je, že naše zbraňová legislativa je ve srovnání s EU velmi vyspělá nebo nejlepší vůbec. Je jasné, že kdyby byl na místě legální držitel zbraně, mohl by zasáhnout a mohl by pachatele eliminovat sám. Pokud zbraně budou paušálně zakazovány a jejich držení bude kriminalizováno, je možné, že pachateli bude stačit jiná zbraň – nůž nebo klacek – a ostatní lidé budou jen pasivně čekat, až na ně dojde řada,“ varoval Kazbunda před dalším omezováním legálního držení zbraní, protože by to jen otevřelo více prostoru lidem, kteří si opatří zbraň nelegálně.

Politolog Lukáš Jelínek vyjádřil zcela opačný názor. Zdůraznil, že „zbraně do rukou civilistů nepatří“.

Někdejší hejtman Jihomoravského kraje a poslanec Michal Hašek označil Jelínkovo tvrzení za „úplnou blbost“.  

Politolog Lukáš Jelínek k incidentu k Ostravě

Michal Hašek odpověděl Lukáši Jelínkovi

Bezpečnostní analytik Andor Šándor k tématu dodal, že si nesmíme myslet, že bychom podobnému masakru, k němuž došlo v Ostravě, dokázali zabránit, pakliže by u sebe každý občan měl zbraň. Použít ve chvíli ohrožení zbraň na obranu podle Šándora vyžaduje cvik a odvahu, a to v tuto chvíli rozhodně nemá každý.

„Nevěřte tomu, že když každý z nás bude mít u sebe zbraň, tak něčemu podobnému z dneška vždy zabráníme. Zacházet adekvátně se zbraní je jedna věc, druhou je schopnost reagovat, když se něco podobného stane. Ano, chce to cvik a ‚koule‘ to zvládnout. Kdo nikdy v takové situaci nebyl, tak neví, o čem mluví,“ varoval expert.

Andor Šándor o útoku v Ostravě

Nemlčel však ani ostravský podnikatel Petr Viktorýn, který po útoku použil sousloví „kulku za kulku“. Později dodal, že se za tento svůj názor odmítá omlouvat a trvá si na tom, že legální držitel zbraně by měl právo agresora, jaký pronikl do Fakultní nemocnice Ostrava, zastřelit.

„Sorry, ‚demokracie‘ končí tam, kde někdo poškozuje moje práva. TEČKA,“ napsal ostravský podnikatel velkými písmeny.

„Tehdy se aplikuje zákon… A ten v ČR umožňuje legálním držitelům zbraní použit zbraň k odvracení trvajícího útoku – v zájmu ochrany zdraví a majetku. Je-li trvajícím útokem více než jeden výstřel, pak je tedy úplně přesným tvrzením ‚po dvou kulkách kulka‘. Žádný ‚demokrat‘ nemůže bránit občanům, aby se aktivně a zákonným způsobem bránili. Takže ‚neodvolám‘! Občané mají právo se zákonným způsobem bránit... Nikoliv být ‚popravováni‘ a čekat až na ‚demokratické‘ soudní procesy s útočníky tak, jak to dnes vidíme v západní Evropě, kde je většině vrahů zmírňován trest, protože jsou shledáni psychicky labilními. Každý vrah je psychicky labilní. Už z principu!“ zdůraznil nekompromisní podnikatel.

Podnikatel Petr Viktorýn o střelbě v Ostravě

Advokátka Klára Samková uvedla, že čím víc bude stát bránit legálnímu držení zbraní po podobném útoku, tím jen zvýší počty lidí, kteří si budou chtít zbraň opatřit nelegálně.

„Kdyby měl jen JEDEN z lidí v čekárně legálně drženou palnou zbraň – co myslíte? Kolik by bylo mrtvých? Podle mého názoru dva: První zavražděný útočníkem, a pak útočník. Nyní je mrtvých 6 lidí a dva jsou zranění. MŮJ NÁZOR? Tímto vývojem přiměje stát lidi k porušování zákona a nelegálnímu ozbrojování se,“ varovala advokátka.

Klára samková k útoku v Ostravě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…