„Vožrat se na hromadě?“ Teď už Dušek mluvil jinak. Šlo o Velikonoce, jásání povoleno

23.04.2020 15:00

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes uvedl, že Česko zvládá boj s koronavirem, nekontrolované šíření viru jsme podle něj zastavili. Roušky budeme nosit dál, vyzval k odpovědnosti. Na tiskové konferenci promluvil také Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických inormací a statistiky, který před pár dny hovořil také před zákonodárci na sněmovním výboru pro zdravotnictví.

„Vožrat se na hromadě?“ Teď už Dušek mluvil jinak. Šlo o Velikonoce, jásání povoleno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek dnes na tiskové konferenci mluvil trošku jinak, než když předstoupil před zdravotnický výbor v Poslanecké sněmovně. Tam zazněly i věty typu: „Protože ty lidi jsou úplně blbí, voni skutečně potřebujou ten seriál s těma pohřbama.“ Dnes  Dušek vystoupil na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví. Úvodem poděkoval všem lidem, kteří se rozhodli zúčastnit klinické studie. „Chtěl bych poprosit, aby účastníci nespěchali, studie poběží několik dalších dní,“ poznamenal. Plošné testování dnes vskutku zaznamenalo obrovský zájem. Ministerstvo vytvoří rezervační systém.“

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí

„Chci zdůraznit, že se bavíme o infekčním onemocnění, které je velmi silně závislé na čase a má jakýsi vývoj v čase, má nějakou inkubační dobu,“ zahájil dnes svou prezentaci Dušek, jenž se tak rozhodl zhodnotit vývoj pod vlivem Velikonoc. „Inkubační doba nemoci je šest, sedm až deset dnů. Když si vezmeme Velikonoce 10. 4.-13. 4. a podíváme se na sečtení těch dní, tak to ukončení jakéhosi inkubačního odbobí by připadalo na období 17.4-23. 4. a po něm může následovat ještě x dalších dní, kdy ti nakažení lidé mohou nakazit nějaké další,“ varoval Dušek.

„To je prostě příroda, se kterou nikdo nic nedá. Zatím se tedy žádný negativní vliv Velikonoc neprojevil a není to ani vliv nějaké testovací kapacity, která je dostatečná, ale nelze vyloučit nějaký pozdní efekt v následujícím období,“ sdělil Dušek. Podle něj se negativní efekt spíše neprojeví, protože před Velikonocemi jsme vstupovali do situace, kdy jsme měli prokázané reprodukční číslo rovno jedné. „Nemoc se nekontrolovaně přestala šířit již před Velikonocemi, tudíž nějaké rychlé neočekávané vzplanutí, celopopulační, je vysoce nepravděpodobné," sdělil Dušek, který neočekává žádný nezvládnutelný efekt. „Epidemie je zastavena,“ podotkl poté Dušek k současnému reprodukčnímu číslu nižšímu než jedna. 

„Zhruba do konce dubna dosáhneme hodnoty 7800-8300 kumulativně nakažených, pozitivně diagnostikovaných jedinců,“ řekl další odhad Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…