„Vy tady říkáte, že občan je ovce, která si kupuje něco, co nechce číst?“ Chvojka a Chalupa se v přímém přenosu hádali kvůli novinám

10.05.2017 19:51

Poslanci při dnešní debatě o vicepremiérovi Andreji Babišovi a podivných nahrávkách o materiálech pro deník MfD vyslovovali mnohdy perly. Za debatním pultíkem totiž padala slova jako pindy a čičmundy. Také došlo na hodnocení obsahu samotné MfD a také Lidových novin. Ty dříve patřily právě Babišovi, letos v únoru ale Babiš společnost Mafra, která noviny vydává, předal do svěřeneckého fondu.

„Vy tady říkáte, že občan je ovce, která si kupuje něco, co nechce číst?“ Chvojka a Chalupa se v přímém přenosu hádali kvůli novinám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka

„Možná panu Zlatuškovi v jeho nabubřelosti a v jeho hlouposti a v jeho primitivismu ušla jedna dost podstatná věc, že o kauze Beretta psaly opakovaně Lidové noviny. Lidové noviny do každé rodiny,“ jala se hodnotit dnes v Poslanecké sněmovně úroveň Lidových novin poslankyně ODS Jana Černochová. Tím zadělala na další proslovy zákonodárců.

Ti se již několik hodin hádají o nahrávkách, na kterých Andrej Babiš hovoří s novinářem Markem Přibilem o materiálech připravovaných na politické rivaly. Celkem tři nahrávky z jejich debat ale zveřejnila na sociálních sítích prozatím neznámá skupina, jež si říká Julius Šuman. Na té poslední, která se objevila v pondělí, novinář Přibil zřejmě nabízí Babišovi dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu.

Co když to šlo přes Babiše?

Někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v souvislosti s tím zdůraznil, že kauza Beretta se dostala kdysi právě na stránky Lidových novin. „Je tady podezření. Co když to nešlo od chlapců z Olomouce, ale přes Babiše? To je vážná hra,“ zadumal za debatním pultíkem exministr.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Chvojky (ČSSD) nejsou ale všichni voliči mediálně gramotní natolik, aby si uvědomili, že MF Dnes není dnes už nezávislý deník. „My všichni politici víme, protože se bavíme o novinách, jak bohužel Mladá fronta dopadla a jak dopadly Lidové noviny. A předestírám, že ne každého redaktora Lidových novin či Mladé fronty považuji za špatného. Je tam mnoho slušných lidí, kteří si práce, kterou můžou dělat a dělají nezávisle, váží, ale pak je tam mnoho lidí, kteří podle mého názoru pracují na politické zadání," řekl.

Navíc od doby, co ho koupil Babiš, nepíší o ničem podstatném. Deník sice podle něj píše o drobných problémech zastupitelů ANO, ovšem velké věci, na něž jsme byli zvyklí, už nezmiňuje. Podle Chvojky je nasnadě, že regionální mutace MF Dnes píše o kdejakých čičmundech, ale nepíše o velké politice. „Ale ty největší prasárny se píšou o lidech z ČSSD,“ zdůraznil Chvojka. Podle něj prostě Babiš zničil dobré jméno Lidových novin a MF Dnes. Měl by se listů proto zbavit a prodat je.

Proč říkáte čičmundy?

Na to se ale ohradil poslanec Ivan Adamec z ODS a řekl, aby Chvojka nenazýval obecní zastupitele "čičmundy". Chvojka následně vysvětlil, že tímto slovním spojením myslel okresní funkcionáře. Podle něj navíc mnozí občané ani nevědí, že Babiš vlastně zmiňované deníky vlastní. Ti lidé prostě noviny čtou už pětadvacet let a netuší, že se změnil vlastník.

Proti Chvojkovým slovům se ohradil i Bohuslav Chalupa z hnutí ANO. „Podle vás je Mladá fronta Dnes nedůvěryhodná? Podle mě důvěryhodná je. Nebo vy tady říkáte, že občan je ovce, která si kupuje něco, co nechce číst? Nechte to na lidech. Jestli ty noviny jsou dobré, tak přežijí, jestli jsou špatné, tak pan Babiš tady možná zkrachuje, protože prostě blbě nakoupil. Co to řešíte?“ řekl a tvrzení dalších zákonodárců označil za „pindy“:

„Já když se podívám na ten název dnešní schůze - Zneužití moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím v demokratické společnosti - tak tam vidím minimálně dvě nepřesnosti. Za prvé, nikdo neprokázal, že pan Andrej Babiš zneužil moc. Zatím jsem to tady neslyšel, to jsou jenom pindy."

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…