,,Vyp*dl jsem se na to." Mládež v pohraničí a volby: Rozhlas zaskočen

28.09.2021 8:23

„O politiku se nezajímám. Vůbec se v tom neorientuju. Nebudu volit stranu, o který nic nevím a pak to bude mít nějakej důsledek. Fakt to nebylo v mým zájmu.“ Rozhlasáci vyrazili mezi mladé voliče, ptali se jich, jestli budou volit a zjistili, že nemalé množství mladých lidí volit nepůjde. Přitom jde o skupinu asi 7 procent voličů, kteří by celkový výsledek voleb mohli zásadně ovlivnit.

,,Vyp*dl jsem se na to." Mládež v pohraničí a volby: Rozhlas zaskočen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Novinářka Lenka Kabrhelová se v podcastu Vinohradská 12 ptala mladých lidí, zda za pár dní dorazí k volebním urnám. A od nemalého počtu tázaných slyšela, že se k volbám nechystají. Nemají koho volit. Na všech  kandidujících subjektech jim něco zásadního vadí. Nebo se o politiku vůbec nezajímají.

„O politiku se nezajímám. Vůbec se v tom neorientuju. Nebudu volit stranu, o který nic nevím a pak to bude mít nějakej důsledek. Fakt to nebylo v mým zájmu “ popsal svůj postoj jeden z mladých mužů z Kynšperku nad Ohří, kam rozhlasáci vyrazili.  

„Já nikdy nevím, koho zvolit a vždycky mi někdo řekne, že jsem udělal dobře, nebo špatně, tak už jsem se na to vyprdl,“ přidal se další z mladíků.

Politolog Kamil Švec konstatoval, že mladí voliči narození mezi lety 1999 až 2003 tvoří asi 7 procent, což je množství, které může výsledek voleb ovlivnit.

Skutečností ale je, že oslovení mladí lidé nechodí k volbám i proto, že z jejich rodiny nechodí k volbám vůbec nikdo.

Osmnáctiletý mladík, který se učí na truhláře, prohlásil, že od politiků očekává, že se budou chovat reprezentativně „A nehrabat jen pod sebe, ale taky to rozdat lidem,“ prohlásil mladý muž. „Já se asi poradím s mamkou a s taťkou, oni o tom vědí víc než já,“ dodal.

„Půjdu volit, ale většinou se tak zeptám ‚mami, koho volíš ty?‘, poděkuju za tip a volím podle toho,“ prozradila mladá studentka.

V pořadu také zaznělo, že řada mladých lidí se chystá po studiu vyrazit do zahraničí. Do Německa a do Velké Británie, protože si tam víc vydělají a navíc se jim zdá, že v těchto zemích panuje větší stabilita než u nás.

Pár mladých lidí se ale k volbám přece jen chystá. A v takovém případě prý koukají třeba na to, jak se která strana dívá na daňový systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…