„Zabiju tě. Vykuchám ti psa!“ Toto je prý exkluzivní část Prahy. Ale když se setmí, venku jde vážně o zdraví

28.05.2017 9:50

Pražské Vinohrady jsou považovány za jednu z nejexkluzivnějších rezidenčních čtvrtí v české metropoli s nejvyššími cenami bytů. Jenže se zdá, že v některých oblastech je to už minulostí. Tedy nikoli ceny, ale luxusní prostředí. Mnohá místa okupují feťáci, napadají obyvatele a policie s tím prý nic nedělá. ParlamentníListy.cz přináší šokující svědectví.

„Zabiju tě. Vykuchám ti psa!“ Toto je prý exkluzivní část Prahy. Ale když se setmí, venku jde vážně o zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista kontroluje bezdomovce

Byt pro pohodlné živobytí tříčlenné rodiny v Londýnské ulici v srdci Vinohrad se dá pořídit klidně i za víc než 10 milionů korun, byt 3+1 k pronájmu klidně za 30 tisíc měsíčně. Londýnská ulice, kousek od dvou stanic metra, s veškerým vybavením, patří k nejdražším místům k životu v oblasti. Dokonce je tu základní škola.

Zdálo by se, že díky všem zmíněným faktorům bude zajištěna také adekvátní bezpečnost a čistota prostředí. Pravdou však je naprostý opak. Před domem arcidiecézní charity v Londýnské se už řadu měsíců schází feťáci. Dle svědectví konkrétních lidí nejde o žádné bojácné jedince, kteří si zde potichu „šlehnou“ vytouženou dávku.

Podle výpovědí, které jsme zmapovali, jde o brutálně agresivní dno společnosti, které neváhá bezdůvodně napadat kolemjdoucí obyvatele. Na předzahrádce sídla charity se jich pod keřem sejde klidně i deset najednou. Většinou v noci. Svítí si čelovou baterkou, aby se jehlou trefili přímo do žíly. Stříkačky se válí po okolí, chodníku nevyjímaje. Hned ráno tou samou cestou chodí děti do základní školy, která je vzdálena pouhých 100 metrů.

Feťáci si svítí čelovkou, aby se trefili do žíly

Feťácké srazy nejsou ničím výjimečným, aby se dalo říci, že bezpečnostní složky, ať městská nebo státní policie, nemají o problému tušení. Zfetované agresory na „tradičním“ místě najdete prakticky každý večer a noc. Občas i během dopoledne. Třeba před pár týdny: „Ty zas*anej parchante, vrať mi prachy nebo mi to koukej navalit,“ znělo ulicí. „Táhni do p*či, ty děvko zku*vená, nic ti nedám“. Byl všední den, ráno, děti přicházely do školy a přitom se na tomtéž místě odehrávala uvedené scéna.

Redakci na případ upozornili dva obyvatelé, kteří jen pár metrů od kritického místa žijí. „Koupil byste si tady byt za osm milionů nebo platil nájem 25 tisíc a k tomu musel snášet tohle? Asi těžko. Já jsem tu v nájmu několik let a dřív jsem uvažoval, jak super by bylo si tady byt jednou koupit. Dneska říkám - nikdy! Hledám pronájem jinde, tady nezůstanu,“ popsal ParlamentnímListům.cz obyvatel z Vinohrad, jehož jméno nám je známo, ale přál si zůstat anonymní.

Nechávají po sobě nepořádek

„Manželka u nás v ulici každý večer před spaním venčí našeho labradora, což je kliďas. Dva dny zpátky s ním šla kolem jedenácté ven, jen po Londýnské, aby se před spaním vyvenčil. Zase tam ta špína byla nakýblovaná a jedna fetka, co procházela, kopla do psa, který se po ní lehce ohnal. Vůbec nic jí neudělal, v životě nikoho nekousnul. A ona začala na mou ženu křičet, že ji zabije, že je svině a ať chcípne. Celou dobu šla za ní a hulákala, že zabije psa, že ho rozkuchá nožem a ať oba zdechnou. Přidalo se k ní dalších asi šest feťáků, co si zrovna šlehali pod tím keřem. Říkal jsem jí, že měla hned volat policii, ale na to neměla myšlenky. Teď už budu se psem chodit ven jenom já. Nedá se tu žít, fakt ne. A to furt někde vidíte, jak se všichni chlubí, že je to tu luxusní čtvrť. Jasně, pro fetky je luxusní, když je policajti nechávají na pokoji. Po večerech tu měšťáci jen obcházejí auta a rozdávají botičky nebo lístky za stěrače, ale aby si došlápli na tuhle špínu, co tu otravuje slušný lidi, na to se*ou. Už jsem fakt naštvaný, těžko hledám slušný slova. Máme tu vlastní byt, platíme hypotéku, ale kdo to od nás koupí, až zjistí, co se tu slejzá za svoloč a nikdo to neřeší?“ podělil se s redakcí o „zážitky“ další z obyvatel blízkého okolí pražské Londýnské ulice.

Na místě se pravidelně povalují zbytky od stříkaček i jehly

Policie ČR prý o problému ví, řešení ale není jednoduché. „Za poslední dva roky řešila pražská policie na této adrese deset oznámení přijatých na linku 158, v rámci kterých docházelo k narušení veřejného pořádku přestupkového charakteru. Byť se z policejního pohledu nejedná, na základě shora uvedených informací, o jakkoli ‚závadovou‘ adresu, i tak jsem vámi zaslané informace předal místně příslušným policistům k provedení odpovídajících opatření, především k prověření skutečného stavu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Nutno také zmínit, že se problémům na jakémkoli místě nevěnujeme podle toho, jak drahé tam jsou nemovitosti, nebo jak vysoké nájmy. Vždy nás prioritně zajímá, zda v oznámeném jednání jde o cokoli protiprávního či nikoli. Všeobecně pak platí, že problém v určitém místě vždy komunikujeme s dalšími subjekty, kterými jsou v tomto směru především Městská policie hlavního města Prahy a příslušná městská část,“ konstatuje mluvčí.

Důležité podle Hulana je, aby se policisté vždy o problému dověděli. Tedy, pokud feťáky na místě najdete, ihned volejte městskou nebo státní policii. „Je tedy podstatné, aby každý, kdo se setká s jednáním majícím znaky jakékoli protiprávnosti, vytočil linku tísňového volání, buď 158, nebo 156, a učinil oznámení. V žádném případě se oznamovatel nemusí obávat toho, že by byl brán k odpovědnosti ve chvíli, kdy se ukáže, že o nic protiprávního nejde. V tomto směru platí, že Policie ČR, nebo jakákoli městská policie je povinna jakékoli oznámení přijmout a prověřit,“ potvrzuje Hulan.

Za útočiště si vybrali prostor před domem církevní charity, kde v noci nikdo není

Určitým řešením by podle jeho slov mohl být kamerový systém, který zjevně v předmětné oblasti není. Kamery však prý nelze vnímat jako všelék. „Navíc realizace kamerového systému spadá do kompetence Magistrátu hlavního města Prahy, který je jeho vlastníkem a provozovatelem. My samozřejmě můžeme dávat podněty k jeho realizaci na konkrétních místech, ale konečné resumé je v kompetenci zmiňovaného magistrátu,“ dodává Tomáš Hulan pro ParlamentníListy.cz.

Na základě našeho podnětu se věcí zabývalo i místní oddělení Policie ČR na Praze 2. „Na lokalitu jsme se zaměřili, ale nelze ji střežit nonstop. Jsme domluveni se zaměstnanci charity (která v dotčeném místě sídlí, pozn. red.), aby v případě, že tam narkomany uvidí, nás ihned kontaktovali. A stejně tak vyzýváme kohokoli z občanů, kdo takové chování zahlédne, aby se neprodleně ozval na linku 158, a jaká hlídka bude nejblíže, na místo okamžitě vyrazí,“ znělo v oficiálním vyrozumění. Všichni se ovšem shodují v tom, že naprosté vyřešení takového problému, ať se nachází kdekoli, je problematické a musí spolupracovat všichni včetně magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…