,,Zavřít mu hubu, aby se do toho nes..." Válka v ODS o Pavla Novotného: Vysoká hra

11.05.2020 10:01

Je to už nějaký čas, co spory o druhou světovou válku (konkrétně přirovnání k židovskému výboru) stály místo v ODS Václava Klause mladšího. A nyní se o ni přou další politici ODS, starosta Pavel Novotný a Jan Zahradil. Od europoslance zaznělo, že Novotný blábolí a "zmeškal příležitost mlčet", starosta se zase do Zahradila pustil, že straně ztrácí hlasy a je "zombie". Prý bude muset Zahradilovi "zavřít hubu".

,,Zavřít mu hubu, aby se do toho nes..." Válka v ODS o Pavla Novotného: Vysoká hra
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Starosta Pavel Novotný

Starosta Pavel Novotný z ODS na sebe v posledních dnech upozornil zejména slovní přestřelkou s poslancem Jaroslavem Foldynou v Aréně na TV Barrandov. Kdo tuto debatu ovšem ostentativně ignoroval, byl europoslanec Jan Zahradil. „Že se včera porval Foldyna s Novotným (nebo naopak) u Soukupa, jsem si tudíž přečetl na Facebooku, jsem nadšen, že jsem to neviděl a neuvidím a že tak nebudu účasten rozboru blábolů ani jednoho z nich,“ napsal ve čtvrtek.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí
Již dlouho se vede debata, zda Pavel Novotný se svým stylem vyjadřování a excesy do strany založené Václavem Klausem starším patří, nicméně stejné debaty se čas od času vedou i u europoslance Jana Zahradila. A jak to tak vypadá, dostali se oba politici do křížku.

Novotný komentoval Zahradilův výrok: „To už dorazily ty davy voličů, co přilákal Pavel Novotný.“ Kontext nedodal, nicméně se zřejmě jedná o nedávno publikované výsledky průzkumu, ve kterém ODS ztrácí na Piráty 4,5 %. Novotný k tomu dodal, že Zahradil by neměl „promarnit příležitost mlčet“.

A do Zahradila se Novotný trefoval i dál za „unikátní prasárnu“, když pravil, že v ČR došlo k zajímavému úkazu, že někteří komunální politici by si mohli vzít výuku dějepisu a tvorbu zahraniční politiky jako tzv. vedlejšák.

Zahradil pak Novotného upozornil, že vynášet vnitrostranické spory na veřejnost není v ODS obvyklé, ale poděkoval mu za PR zadarmo.

„Ještě, že fešák sedí v EP a jen hází jedové sliny na dálku. Ten být pořád zde, není možné ten odliv voličů, který způsobuje, ani částečně balancovat. Hezký chování od spolustraníka, jen tak mimochodem. Ještě, že tihle zombie jsou minulostí té strany. Jako její budoucnost halt musím něco vydržet,“ kopal starosta dál za Zahradilovo tvrzení, že Pavel Novotný „startuje na první našlápnutí“.

Od Novotného ještě v diskuzi padlo, že musí Zahradilovi „zavřít hubu a zařídit, aby se do něj nesral a aby se nestal předsedou ODS“.

Celý incident měl zřejmě nepublikovanou dohru. „Jan Zahradil mi právě čestně sdělil, že mě nenechá zničit ODS... prosím o názory. Musím do rána zaujmout nějaké stanovisko, čelím zjevně pokusu vyprovokovat mě k okamžitému odchodu ze strany. Honzo díky, fakt nemám zrovna co na práci,“ vzkázal na adresu europoslance a předsedy frakce ECR v europarlamentu.

Jeden názor na případné vyloučení už se ozval od Jana Paličky z Info.cz. „Když Pavel v ODS zůstane, suverénně jí vyhraje Prahu, sebere Pirátům a nejspíš dostane Topku mimo sněmovnu. Pavel v Topce by jí s Dominikem Ferim jen na Praze udělal těch 7 %. Pavel v Pirátech by ODS srazil na 10 %. Dost konzervativnějších voličů ODS Pavlovi nemůže přijít na jméno, ale ti, co chtěli, už k Trikolóře odešli, tahle jedna vlaštovka tam, kór v Praze, procenta lidí neodežene. Silná Praha je to, co rozhodne v souboji ODS a Pirátů a rozhodne o setrvání Topky. Dlouho se mluví o nutnosti oslovovat voliče jiných stran. Tohle je snadná cesta, jak jich třeba i 5 % stáhnout Topce a Pirátům. A upřímně, tyhle voliči ODS spíš pomůžou do budoucna než voliči ANO."

 

Možný původ rozkolu lze najít na Twitteru, kde se Novotný se Zahradilem přeli o to, zda je správné „kádrovat“ poslední dny války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…