„Zdravíme, pane prezidente! Děkujeme a ať se daří!“ Co kamery neviděly při návštěvě Zemana v Británii

17.06.2017 8:25

REPORTÁŽ Audience u královny, vyznamenání českých a slovenských veteránů, debata s britským šéfdiplomatem Borisem Johnsonem a uctění památky obětí bitvy o Británii. Prezident toho v Londýně stihl vskutku hodně. Přitom v britské metropoli pobyl jen pár hodin. ParlamentníListy.cz byly u toho.

„Zdravíme, pane prezidente! Děkujeme a ať se daří!“ Co kamery neviděly při návštěvě Zemana v Británii
Foto: Buckinghamský palác
Popisek: Prezident Zeman na audienci u britské královny Alžběty II.

Český prezident byl po deseti letech přijat Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou II. Málokteré setkání prezidenta Zemana se zahraničním vůdcem vedlo k tolika výsledkům lidové tvořivosti a vtípkům, jako audience u britské panovnice. Přitom to může být paradoxní.

Hlava Spojeného království přijímá k audiencím jen velmi málo návštěv a skutečnost, že teprve druhým státníkem v letošním roce, který se do Buckinghamského paláce podíval, byl právě Zeman, je nepochybným úspěchem hradních diplomatů.

Audience se sice uskutečnila o chvíli později než bylo v plánu, důvodem ovšem byla mimořádná situace, kdy královna spolu s premiérkou a dalšími vrcholnými představiteli britského kabinetu navštívila místo tragického požáru obytného věžáku.

  • O čem prezident Zeman s královnou Alžbětou II. hovořil? Čtěte ZDE

Dalo by se též říct, že celou prezidenskou páteční návštěvu Londýna provázel Winston Churchill, Zemanův oblíbenec. Novinářům hned po audienci Miloš Zeman prozradil, že královně připomněl, že právě Churchill byl jejím prvním premiérem, na což Alžběta II. reagovala slovy, že jich už zažila deset.

„K tomu jsem dodal, že právě jedu za možným jedenáctým premiérem,“ sdělil prezident. Na programu totiž měl jednání s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Ten je pro změnu autorem obsáhlé životopisné publikace o Faktor Churchill, která vyšla v mnoha jazycích a jejíž anglický originál je vystaven v prezidentově hradní pracovně.

Během schůzky s ministrem zahraničí a někdejší hlavní tváří brexitu Johnsonem probíral prezident Zeman také některé nepříjemné otázky. Přesněji šlo o případ Čecha zavražděného v Anglii, jehož vrahové byli nakonec soudem osvobozeni. Něco podobného by se podle něho nestalo ani české justici, a to je prý co říct.

Zeman s Johnsonem pochopitelně nevynechali téma brexitu. „Pan prezident se shodl s Borisem Johnsonem, že česko-britské vztahy jsou pozitivně intenzivní a důležité pro budoucí spolupráci v rámci Evropy,“ napsal na sociální sítě krátce po jednání hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ministr Johnson podle něho v případu českého občana zabitého v Londýně vyjádřil politování.

Na všech místech prezident zdůrazňoval téma válečných veteránů, z nichž několik osobně v rezidenci českého velvyslance v Londýně vyznamenal medailí Za hrdinství. Královskému letci Miroslavu Liškutínovi pak Zeman předal dokument o povýšení do hodnosti brigádního generála ve výslužbě. K povýšení došlo sice už v Den vítězství 8. května, Liškutín, kterému je 98 let, žije trvale v Anglii.

Slova Winstona Churchilla citoval prezident i během ceremoniálu vyznamenání a povýšení veteránů. Připomněl jeho slova o tom, že Británie si mohla vybrat – buď ztratit čest, nebo mít válku. Nakonec ztratila čest a měla válku.

Churchillova slova zdobila rovněž památník bitvy o Británii, kde večer Miloš Zeman za přítomnosti místopředsedy Sněmovny lordů položil spolu s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou věnec. Pietní ceremonie vzbudila nebývalý zájem turistů, pomník se nachází jen pár kroků od sídla britského parlamentu. Na místě se objevilo i několik Čechů, kteří v Londýně Zemana vítali. „Zdravíme, pane prezidente! Děkujeme a ať se daří!“ zaznělo například z davu.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…