Zeman napomenul mladé uprchlíky a navrhl vracet je všechny daleko od nás. A padl dotaz na tělo: Pane prezidente, jste pro vystoupení z EU?

23.09.2015 14:02

„Jste pro setrvání v Evropské unii?“ Přímý dotaz na prezidenta směřovali studenti v Českém Těšíně. „Ano, jsem pro setrvání v Evropské unii za předpokladu, že Evropská unie se změní, nebude dělat nesmysly, které patří do pravomoci národních států a národních vlád. Posledním takovým nesmyslem jsou dle mého názoru kvóty pro přidělování uprchlíků,“ uvedl prezident Miloš Zeman na setkání se studenty. Druhý den pokračuje hlava státu ve své návštěvě Moravskoslezského kraje.

 Zeman napomenul mladé uprchlíky a navrhl vracet je všechny daleko od nás. A padl dotaz na tělo: Pane prezidente, jste pro vystoupení z EU?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Příjezd prezidenta na setkání se studenty v Českém Těšíně

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Prezident na setkání ujistil studenty, že se zabýval historií jejich gymnázií a zjistil, že jejich absolventy mimo jiné byli i bývalý premiér Jiří Rusnok, ale také Radovan Krejčíř. První otázka, na kterou prezident v Českém Těšíně odpovídal se ale týkala kuřecí polévky, na kterou prozradil recept. „Vezmete hrnec, nalejete do něj vodu, vložíte kuře, vaříte, vytáhnete kuře,“ vysvětloval prezident a postupně sdělil i veškeré ingredience, které do polévky přidává, čímž bavil publikum. Pak už ale padaly vážnější dotazy: „Smím se zeptat na uzavření hranic?“ ptala se jedna ze studentek. Prezident Miloš Zeman připomenul, že je možné uzavřít hranice za výjimečných situací: „Například mistrovství Evropy ve fotbale a maximální délka tohoto uzavření je 6 měsíců. Uzavřením hranic bychom neporušili žádnou mezinárodní dohodu v daném případě Schengen. Teď například Německo uzavřelo hranice s Rakouskem, víte o maďarském žiletkovém plotu na hranicích se Srbskem, já sám dávám přednost tomu, aby hranice byly uzavřeny spíše armádou než plotem. Armádu můžete kdykoli odvolat, zatímco plot musíte bourat – a to je neefektivní.“

Máme zůstat v Evropské unii? Ano, pokud se soustředí na strategické otázky, říká prezident

Studenti se také tázali na to, zda prezident hraje sám se sebou šachy. „Jsem tak vynikající šachista, že nemám soupeře sobě rovného,“ reagoval Miloš Zeman a následoval smích a potlesk. Pak už se další otázka opět týkala evropské politiky: „Jste pro setrvání v Evropské unii?“ „Ano, jsem pro setrvání v Evropské unii za předpokladu, že se Evropská unie změní, nebude dělat nesmysly, které patří do pravomoci národních států a národních vlád. Posledním takovým nesmyslem jsou dle mého názoru kvóty pro přidělování uprchlíků. Jsou i bizarní nesmysly, o kterých se málo ví, například evropská směrnice pro spotřebu vody v klozetech,“ reagoval Zeman s tím, že slyšel také o směrnici o velikosti cirkusových stanů. Zároveň podotknul: „Pokud se Evropská unie začne zabývat věcmi, jako je společná zahraniční politika, společná obranná politika včetně ochrany hranic, pokud se soustředí na strategické otázky, a ne na maličkosti evropských byrokratů, tak si myslím, že bychom měli v Evropské unii setrvat,“ dodal.

Prezident citoval Zemanův zákon. Pak se věnoval uprchlické krizi

Padla také otázka k elektronické evidenci tržeb a v tomto kontextu prezident mimo jiné citoval Zemanův zákon: „Každý nový počítačový systém je dražší, pomalejší a poruchovější než ten předchozí.“ Pak se debata opět stočila k tématu uprchlické krize: „Překročení hranic jiným občanem, než je občan EU, pokud nemá doklady, je trestným činem podle platného práva. Na trestný čin můžete reagovat dvojím způsobem,“ odpověděl prezident a popsal, že je možné dotyčného poslat do detenčního zařízení, nebo ho poslat zpět hned od hranic s tím, že sám preferuje druhou možnost. „Bezpečnou zemí nemusí být pouze členská země Evropské unie. Za bezpečnou zem se pokládá například Srbsko, ale samozřejmě i další země západního Balkánu, jinými slovy nemusí jít o členskou zemi Evropské unie. Samozřejmě by to neměla být země, kde je občanská válka,“ dodal. Prezident upozornil na to, že ze svých zemí odcházejí do Evropy mladí lidé, jak vyplývá z průzkumů: „Škodí své vlastní zemi, ze které odcházejí, protože v té zemi zůstanou starci a děti,“ uvedl prezident.

Pokud se konflikt na východní Ukrajině znovu nerozhoří, je pravděpodobné zrušení sankcí

Na besedě se studenty se vyjádřil i k situaci na Ukrajině: „Pokud se konflikt na východní Ukrajině znovu nerozhoří, je vysoce pravděpodobné, že budou dříve nebo později zrušeny sankce proti Rusku. Rusko se opět stane pro naše podniky zajímavým trhem a zajímavým obchodním partnerem, dodavatelem energetických a jiných surovin,“ uvedl prezident v Českém Těšíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …