10 minut a šlus, rozhodla sněmovna po projevu Okamury

01.03.2023 13:21 | Ze sítí

Poslanci ve středu pokračují v projednávání vládního návrhu na omezení růstu penzí, úterní schůze se kvůli opozičním obstrukcím protáhla do nočních hodin. Překonal se zejména šéf SPD Tomio Okamura, který řečnil přes 7 hodin. K rozpravě je přihlášeno dalších 60 opozičních poslanců. Na návrh předsedy poslanců STAN Josefa Cogana poslanci pětikoalice prosadili zkrácení řečnické lhůty na maximálně deset minut. Podle Aleše Juchelky (ANO) jde o „omezování demokracie a válcování opozice.“

10 minut a šlus, rozhodla sněmovna po projevu Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Několikahodinový řečnický maraton ve sněmovně vyvrcholil druhý den ráno odhlasováním zkrácení poslaneckého projevu na 2x5 minut

Po včerejší rozpravě, kdy mimo jiné přes 7 hodin řečnil Tomio Okamura, prosadila koalice ve sněmovně zkrácení řečnické lhůty na maximálně deset minut. Prosadil to předseda poslanců STAN Josef Cogan. Podle něj se totiž opoziční argumenty v debatě opakují a neobjevuje se nic nového.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se přitom snažila prosadit hodinu na jednoho řečníka. „Tady dochází jednoznačně k bezprecedentnímu znásilnění jednacího řádu,“ prohlásila Schillerová. Podle Aleše Juchelky jde o omezování demokracie a válcování opozice. „Snažíte se prostě a jednoduše ohnout demokracii v České republice,“ prohlásil Juchelka podle informací České televize.

Klára Dostálová (ANO) jako předsedající schůze ale upozornila, že podle stanoviska sněmovních právníků je omezení řečnické doby možné i v debatě o zrychleném projednávání důchodové novely. Podle Schillerové je ale stanovisko šéfa sněmovního legislativního odboru Petra Kymličky jen domněnkou. „Až to jednou doputuje k Ústavnímu soudu, všechny tyto kroky vám budou bezesporu k tíži,“ prohlásila Schillerová.

U řečnického pultu se nyní střídají poslanci SPD, kteří kromě kritiky samotné novely tvrdí, že pro zrychlené schvalování novely nejsou splněny zákonné podmínky. „Znova si některé věci zopakujeme, protože opakování je matka moudrosti,“ uvedl k tomu Zdeněk Kettner. Jan Síla obvinil koalici z „vykalkulované“ snahy prosadit úpravu až po prezidentských volbách.

Kontroverzní vládní novela počítá s tím, že při červnové zákonné valorizaci vzroste průměrný důchod jen o 760 korun, namísto o 1770, jak stanovují aktuálně platná zákonná pravidla. Stát by změnou měl ušetřit za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. Valorizace podle současných pravidel by podle vlády znamenala značné hospodářské škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…