12 hodin útoku a nic. Ukrajinci si vylámali zuby. Leopardy ztracené, odměna jistá

08.06.2023 13:55 | Ze sítí

VÁLEČNÝ MONITORING V noci ze včerejška na dnešek začala podle fotografií a zpráv ukrajinská protiofenziva v plné síle. Ukrajinská armáda nasadila západní techniku včetně darovaných leopardů. Ovšem bez většího úspěchu. V současnosti se o průlom ruských obranných linií snaží už 12 hodin, ale nedaří se. Podle některých analytiků Ukrajinci ruskou obranu podcenili a bombardovali až pozice za ní, protože si mysleli, že první linii snadno prorazí.

12 hodin útoku a nic. Ukrajinci si vylámali zuby. Leopardy ztracené, odměna jistá
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29712 lidí
Dnes podle zpráv z ruských i ukrajinských zdrojů začala skutečná ukrajinská protiofenziva. Již v noci probíhaly intenzivní boje v oblasti Záporoží, konkrétně u Orechova. Podle vojenských analytiků ovšem pro Ukrajinu neúspěšně.

Bývalý švédský voják a politik Mikael Valtersson je z toho, jak se ukrajinská armáda chová, zklamaný a zmatený. „Vypadá to, že předpokládali, že Rusové se prostě složí a opustí své pozice. Jinak si ukrajinské taktiky nedokážu vysvětlit. Útočí vlna za vlnou přímo do ruských minových polí a zón palby,“ uvádí a poukazuje na to, jak jsou to Rusové, kteří jsou obviňováni z používání „lidských vln“ při útoku, ale Ukrajinci se nyní chovají naprosto stejně.

„Když nepřítel zůstane na pozici, tak je to sebevražda. I pokud ukrajinské síly uspějí a prolomí obrannou linii, protože na jednom místě budou mít více zbraní a vojáků, tak v celku prohrají kvůli hrozným ztrátám,“ míní vojenský analytik a jako jediné vysvětlení má, že Ukrajinci Rusy podcenili a předpokládali, že utečou. Proč by si to Ukrajinci mysleli? Podle Valterssona je kyjevská a západní informační válka úspěšná ve vzbuzení dojmu, že Rusové jsou mizerní bojovníci. A že stačí jenom vykopnout dveře a celý dům se složí. Varuje, že tento omyl může stát Ukrajinu podporu Západu. A zdá se mu ironické, že Ukrajinci nyní dělají stejnou chybu, jako na začátku války Rusové, totiž že podceňují protivníka.

Dle analytika utrpěli Rusové i Ukrajinci při útoku ztráty, ale Ukrajinci větší. A hlavně, v podstatě nic nezískali. Doplnil, že nejde jen o prolomení první obranné linie, ale i těch následujících. Obrovské ztráty a průtahy si přitom Ukrajina prý nemůže dovolit. Následující tři nebo čtyři dny budou podle Valterssonova názoru jedny z nejkritičtějších pro vývoj války. Jediná cesta, jak mohou Ukrajinci zvítězit, je, pokud se Rusové pod tlakem „složí“ a nastane panika. Ale to momentálně není pravděpodobné.

Selhání naopak změní pohled vůči Ukrajině ve světě a zvýší se tlak na vyjednávání. Ale pokud Rusové zvítězí, je možné, že jednat chtít nebudou. „Zatím se kloním k tomu, že nejpravděpodobnější výsledek je ukrajinská porážka. Nemají žádné překvapení, početní převahu a čelí nepříteli s palebnou i vzdušnou převahou, který měl čas se opevnit. Vypadá to hodně jako bitva u Kurska v roce 1943, kdy Třetí říše vrhla všechny své rezervy do ofenzivy proti dobře připravené sovětské obraně a spotřebovala všechny své schraňované rezervy během týdnů, bez žádaného úspěchu,“ zhodnotil.

Z bojiště už přicházejí fotografie. A podle toho, že je na nich západní technika, analytici soudí, že se jedná o skutečnou protiofenzivu, nikoliv jenom průzkumné útoky. Na fotografiích už je možné rozlišit věnované německé leopardy, na které byla vypsána odměna za zničení.

Podle ruských zdrojů bylo zničeno alespoň 16 vozidel západní provenience.

„Podle mého chápání byly (leopardy) opuštěny při útoku. Musely kvůli minám jet v koloně po cestě. A když zesílilo ostřelování dělostřelectva a ze vzduchu, tak je opustili,“ spekuluje další analytický účet, proč jsou na záběrech západní tanky s otevřenými poklopy.  

Kromě toho, Ukrajinci prý nezačali tím, že by z raketometů ostřelovali první obrannou linii. Její ostřelování začalo až potom, co se o ni rozbily první dvě vlny útoků. „Proč byste nestříleli na první linii? Protože očekáváte, že ji prorazíte bez většího odporu. Takže by to bylo plýtvání. Ale obrana vydržela a vedla si dobře, podle zpráv z telegramu,“ vysvětluje taktiku další vojenskoanalytický účet, podle kterého Ukrajinci podcenili ruskou obranu.

Proruský analytický účet Russians With Attitude je také co se týče úspěchů ofenzivy skeptický. „Ukrajinská ofenziva je v rané fázi, ale neschopnost shromáždit dostatek sil pro proražení (obranné linie) a útoky v jednotlivých vlnách sestávajících se z jednoho praporu u mě vzbuzují opatrný optimismus. Panika a snaha hasit škody v žlutomodrém on-line prostoru je také pozitivní znamení. Kromě tedy toho, že ozbrojené síly Ukrajiny ztratily 40–50 vozidel, a to je jen to, co je na kameře.

Nevím, rozhodnutí vyrazit naslepo do nejopevněnější části ruské obranné linie s napůl připravenými formacemi, včetně údajně elitních brigád s leopardy, a s omezenou palebnou podporou, vypadá spíše jako politické rozhodnutí, ne vojenské. Bitva teprve začala – pokud neustoupí, tak poteče ještě hodně krve a bude hodně ohně. Uvidíme,“ hodnotí situaci.

Podle posledních zpráv se Ukrajinci o průlom snaží už 12 hodin a stále neúspěšně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

porážku Ruska, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepivníflaška , 08.06.2023 16:47:34
mohou provést pouze svojí účastí v první linii fiala, řehka, němcová, černochová, kolářové, hřib, zdechlovskej, džourová, novotný, gekund, janda, holubová a dalších pár desítek zaprodaných zoufalců. Pomazat je může páter hulík.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…