16 000 000 Kč pro jednu firmu. Ušité na míru? Podezření vůči ČT sílí, už se jedná

24.09.2023 7:45

Středeční jednání Rady České televize bylo „rozlučkou“ generálního ředitele Petra Dvořáka. Zároveň ale místopředseda Pavel Matocha informoval radní o jednom z pomníčku Dvořákova vedení, které šetří i antimonopolní úřad.

16 000 000 Kč pro jednu firmu. Ušité na míru? Podezření vůči ČT sílí, už se jedná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Česká televize si nechává už mnoho let dělat analýzy objektivity zpravodajství. Od roku 2019 je pro televizi dělá společnost Media Content Experts, patřící podnikateli Pavlu Herotovi. Web Kverulant poznamenal, že jeho analýzy objektivity (vypracované dceřinou společností Media Tenor) a vyváženosti zpravodajství vycházely pro ČT vždy dobře a vedení televize s nimi operovalo při veřejné diskusi i před televizní radou.

Například podezření, že před volbami 2021 Česká televize stranila některým politickým subjektům a o jiných informovala výrazně negativněji, bylo v analýze Media Tenoru vyvráceno slovy: „Zpravodajské pořady nijak nevybočily z dlouhodobých ukazatelů podílu negativních výpovědí o politických subjektech. Skladbě politických výpovědí významně dominují neutrální informace (v průměru za zpravodajské pořady 95 %)“. Drtivou většinu negativních informací přinášeli političtí oponenti prezentovaných subjektů, nikoliv prezentující novináři. Vládní hnutí ANO bylo jednoznačně nejčastěji prezentovaným politickým uskupením v hlavních zpravodajských pořadech, k čemuž také přispěla zdravotnická tematika v důsledku koronavirové krize. Předseda vlády A. Babiš byl pak nejintenzivněji prezentovaným politikem.

I když má smlouva končit až na konci roku 2023, již vloni před Vánoci se Česká televize rozhodla vypsat výběrové řízení na smlouvu novou, až do roku 2028.

A „výběrko“ to bylo takové, že šokovalo i otrlé strážce transparentnosti. Řízení vypsané 9. prosince mělo lhůtu pro předložení nabídek do 6. ledna 2023. Požadavky na nabídky byly velmi rozsáhlé, uchazeč měl například předložit analýzu Událostí, Otázek Václava Moravce, Reportérů, 168 hodin a Interview ČT24 za celý říjen 2022.

Kromě toho musel předložit demo verzi internetové aplikace, kde by tyto analýzy byly prezentovány.

Dále byla požadována dohodnutá spolupráce s univerzitním pracovištěm, které by dokázalo zpracovat ověření metodologie analýz společnosti.

To vše měl žadatel připravit za měsíc, který byl navíc rozdělen vánočními svátky.

Jediný, kdo toto vše mohl bez problémů stihnout, byla společnost, která tuto službu České televizi poskytovala doposud. Společnost Media Content Experts také tendr skutečně vyhrála a v březnu 2023 s ní vedení ČT uzavřelo novou smlouvu, za 16 milionů korun.

Okamžitě se objevily spekulace, že výběrové řízení na Kavčích horách ušili na míru dosavadnímu dodavateli, s jehož analýzami panovala spokojenost, neboť vycházely tak, jak si televize přála.

S tím se ale nespokojily konkurenční firmy. Ozvala se společnost Newton Media, která tendr na tyto služby pro ČT vyhrála v roce 2014, ale vedení televize následně výběrové řízení zrušilo a vyhlásilo nové, podle radního ČT Pavla Matochy za podivných okolností.

„Domníváme se, že požadavkům zakázky mohl vyhovět pouze dodavatel, který již na stejné zakázce pracuje, se zadavatelem je v pravidelném kontaktu, a mohl tak ovlivnit i podobu výběrového řízení tak, aby požadavky jednoznačně vyhovovaly již používané metodologii, již analyzovaným datům, již existujícímu online softwaru,“ uvedla společnost Newton Media.

„Pokud sečteme dobu potřebnou podle nás na vytvoření adekvátní metodologie, včetně poskytnutí těchto podkladů univerzitnímu objednateli, čas na vypracování posudku, zapracování případných připomínek ověřovatele, odhadovanou dobu práce analytika na analýze dat a práci programátora na úpravě online platformy/aplikace jeví se rozsah požadavků v zadané lhůtě jako zcela nepřiměřený,“ dodává soutěžitel.

Spolek Kverulant po zjištění všech okolností podal podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. ČT podle něj porušila zákon o zadávání veřejných zakázek. Spolek také navrhl, aby úřad zakázal televizi realizovat plnění z pochybné smlouvy.

Rada ČT se smlouvou poprvé zabývala v červnu. Ředitel Dvořák reagoval slovy „já jsem přesvědčen, že je to jen další věc, která má pouze očernit Českou televizi“. Rada nicméně uložila Dozorčí komisi, kterou zřizuje jako svůj expertní orgán, aby smlouvu prověřila.

Antimonopolní úřad se rozhodl zahájit ve věci šetření.

Na základě zprávy Dozorčí komise věc Rada ČT projednávala tuto středu.

Podle místopředsedy Rady ČT Pavla Matochy měl management televize komisi lživě tvrdit, že zakázku nemůže realizovat nikdo jiný, než společnost Media Content Experts.

Podle někdejšího mediálního experta a nyní komunálního politika SPD Josefa Nerušila přitom analýzy společnosti Media Content Experts obsahují pokus o kvadraturu kruhu ve smyslu „vypadá to jako porušení zákona, ale ono to tak není, protože práce redakce je maximálně profesionální“.

„Potřebujeme veřejnoprávní televizi, ale nepotřebujeme vyčpělé konformisty, jejich pořady a předražené analýzy, které říkají, jak skvěle ČT plní veřejnou mediální službu. Aby společnost prospívala, potřebujeme kvalitní zpětnou vazbu, nikoliv whitewashing,“ uzavírá web Kverulant.

Pod pojmem whitewashing je míněno „lakování na bílo“, tedy kamufláž či přikrášlování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Železného z televize úplně odstranit. Nemá tam co dělat. Na obrazovce zvlášť., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprozíravýobčan , 24.09.2023 10:57:02

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…