33 procent Čechů nadšeno z EU. Číslo k výročí. A nejen to

01.05.2023 10:23 | Ze sítí

1. května 2004 vstoupila ČR do EU. Publicistka Jana Bobošíková se rozhodla v pořadu Aby bylo jasno vyložit svůj pohled na to, jak oněch 20 let vypadalo. Číslovka 20 je zde použita záměrně, protože Bobošíková zhodnotila i kampaň předcházející referendu o vstupu do EU. Bobošíková, bývalá europoslankyně, se k EU staví dlouhodobě kriticky, takže asi málokoho překvapí, že Bobošíková byla při hodnocení posledních dvaceti let velmi ostrá. Za uši od ní dostala i ODS.

33 procent Čechů nadšeno z EU. Číslo k výročí. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Ve veřejném prostoru převládaly hlasy, které vstup do EU podporovaly a vítaly. Eurounijní mechanismy a negativa se nediskutovaly. Z parlamentních politických stran nedoporučovala vstup do EU pouze KSČM. Ostatní politické strany vstup jednoznačně podporovaly. Stovky milionů korun ze státního rozpočtu na kampaň pro souhlas se vstupem do EU vyčlenila vláda,“ upozornila Bobošíková.

Jedním dechem dodala, že tehdejší vláda Vladimíra Špidly nebyla ve svém přesvědčování příliš úspěšná, protože vstup do EU sice podpořilo 77 procent hlasujících, jenže k hlasovacím urnám přišlo jen 55 procent voličů. Z těchto čísel Bobošíková dopočítala, že ze 100 procent všech oprávněných voličů, kteří mohli přijít hlasovat, vstup do EU podpořilo jen 42 procent lidí.

Tehdejší data také ukazovala, že přes 80 procent lidí starších šedesáti let podpořilo vstup do EU. Pokud tedy vyrazili k volbám.

Vstup do EU jasně podpořil i pozdější prezident Miloš Zeman i exprezident Václav Havel podle něhož vstup do EU omezí prostor politických šejdířů. Tehdejší prezident Václav Klaus odmítl prozradit, jak hlasoval. „Já bych vám jen řekl, že jsem určitě hlasoval správně,“ poznamenal tehdy do kamer Klaus.  

Bobošíková tady zkritizovala ODS, která před referendem v roce 2004 hlásala, že má propracovaný evropský program a jako jediná ví, jak skutečně hájit české zájmy.

„Posuďte sami, jak má ODS propracovaný program evropské politiky a jak hájí naše zájmy, když loni za našeho předsednictví posvětila např. rozšíření emisních povolenek i na klasická auta nebo snížení energetické náročnosti budov,“ poznamenala Bobošíková o 20 let později.

Poté položila na stůl pár čísel. Nejprve průzkum Eurobarometru, který ukázal, že jednoznačně pozitivně hodnotí vstup do EU jen 33 procent dotázaných Čechů. A k těmto číslům přidala i ohlasy ze své facebookové ankety, ve které se podle Bobošíkové ukázalo, že 94 procent diváků pořadu Aby bylo jasno je dnes proti členství Česka v EU. Téměř polovina odpovídajících z 2200 lidí také uvedla, že v roce 2003 hlasovali pro vstup do EU a dnes by hlasovali proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

33% pazazitů z neziskovek, darmožroutů, pseudoumělců typu Fluse a Zatraceného, politických náměstků a mnoho jiných Bendů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse3x Zrušen pro pravdu , 01.05.2023 12:29:38
Slušný člověk musí tento žido-fašistický spolek primárně založený k likvidaci slovanských národů nenávidět.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …