35 procent. Chorvatsko podojí Čechy jako nikdy. Němci ve střehu

03.05.2023 16:00 | Kauza

Dovolená v Chorvatsku? Šílené ceny a nepoctiví obchodníci a restaurace, jeďte raději do Černé Hory nebo Albánie. Takové rady nedávno dostali čtenáři prestižního německého deníku. Němci by měli být ve střehu. „Ubytování proti loňsku bude dražší místy až o 35 procent,“ popsal jeden ze srbských deníků. Chorvatsko tedy možná podojí Čechy jako nikdy. Má jich přijet rekordní množství a dovolená v Chorvatsku prý nikdy nebyla dražší.

35 procent. Chorvatsko podojí Čechy jako nikdy. Němci ve střehu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pláž v Chorvatsku - ilustrační foto

Chorvatsko u Čechů celá léta platí za nejoblíbenější dovolenkovou destinaci. Podle některých zpráv v médiích se letos do této balkánské země chystá rekordní počet českých turistů. „Poprvé v historii by letos mohl na dovolenou do Chorvatska zavítat více než milion Čechů,“ tvrdí web Finanční a ekonomické informace. 

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

„Nyní tuzemské cestovní kanceláře hlásí zatím o pětinu až čtvrtinu vyšší zájem o zájezdy do této destinace. Takže skutečně nelze vyloučit, že do Chorvatska letos zavítá na dovolenou přes milion Čechů,“ uvedl dále server. 

Lidé patrně hodlají využít výhodného kurzu české koruny vůči euru. Chorvaté se totiž letos stali členem eurozóny a také Schengenu. Jenže hned v prvních lednových dnech přišlo v Chorvatsku citelné zdražení. Částečně vlivem přijetí společné evropské měny, částečně však podle tamních médií obchodníci euro využili jako záminku k tomu, aby ceny vyšponovali ještě výš.

Důkladně to popsala hned počátkem ledna facebooková zpravodajská stránka Balkánské zápisky. „Euro platí teprve třetí den a zdejší noviny jsou plné palcových titulků o zdražování, nekalých praktikách obchodníků a kdejakých ‚šmejdů‘, kteří podstrkávají občanům neznalým dokonale podoby nové měny falešná eura a mince. Nejvíce stížností, které se objevují na sociálních sítích, je na zaokrouhlování cen směrem vzhůru. To má vliv na inflaci, která nyní dosahuje 13,5 procenta, a média píší, že největší podíl na tom má zvýšení cen jídla a pití. Ana Kneževićová, předsedkyně Společnosti na ochranu spotřebitelů, uvedla pro deník Index, že nejvíce zdražila káva, a to o dvě kuny (1 kuna – 3,22 Kč; 7,53450 kun – 1 euro).  Deník uvádí jako příklad, když něco stálo 13 kun, nyní to stojí dvě eura, což je zdražení o dvě kuny. Mimo kávu jsou stížnosti nejvíce na pekařské výrobky, kdy chleba zdražil o více než půl kuny (53 lipe). Kneževićová  k tomu chlácholivě poznamenává: podobná situace nastala ve všech zemích, které přecházely na euro, jako Itálie, Slovinsko, Rakousko. Upozorňovali jsme dopředu, že Chorvatsko nebude výjimkou. Stejně v uvedených zemích se nejvíce zdražila káva,“ uvedly Balkánské zápisky.

Tento vývoj se nepochybně projeví i do letních dovolených, o čemž média nejen v Chorvatsku píší. Podle aktuálních zpráv nebyla dovolená v Chorvatsku nikdy dražší. Ceny v restauracích, ubytování a dalších službách vzrostly zhruba o 20, místy až o 35 procent.

„Dovolená v Chorvatsku nebyla nikdy dražší. Minimální cena za noc 90 eur. Nové ceny šokovaly turisty. Kdo si bude moci dovolit tento luxus?“ Ptal se nedávno srbský zpravodajský server Mondo.rs. 

Podle této zprávy nebude nadšen nikdo, kdo plánuje letos v Chorvatsku strávit letní dovolenou. „Apartmány, které loni v létě na noc stály 70 eur, budou letos v létě nejméně za 80, ale spíše za 90 eur. Loni ve zdražování na chorvatském Jadranu vedly hotely, které zvýšily ceny o 40 procent, a letos se zdražování rovnoměrně dotkne hotelů i oblíbených apartmánů a ubytování v soukromí. Jaké ceny nasadí restaurace, cukrárny a bary, teprve uvidíme. Vše ale nasvědčuje tomu, že dovolená v Chorvatsku nebyla nikdy dražší než letos,“ popisuje web s odvoláním na záhřebský Večerní list.

„Oproti loňskému roku se zatím ceny za ubytování průměrně zvýšily o 15–20 procent. Někteří provozovatelé ceny zvedly třeba jen o deset, ale jiní klidně o 35 procent. 

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41724 lidí

Srbský deník Telegraf před měsícem citoval článek německého Süddeutsche Zeitung, který varoval před vysokými cenami v Chorvatsku a doporučil pro cíl letních dovolených zvážit jiné destinace. V textu věnovaném dovolenkovým možnostem a turistickým cílům v balkánských státech autoři varují před předraženým Chorvatskem a svým německým čtenářům radí, aby raději zvolili Černou Horu nebo Albánii. 

„V německých médiích už začaly ‚debaty‘ o nadcházející turistické sezóně a o tom, kde Němci tentokrát nechají peníze. Süddeutsche Zeitung zdůrazňuje, že Chorvatsko je dost drahé a kupříkladu taková Albánie nabízí dobrý poměr ceny a kvality,“ cituje Telegraf.

Vhodnou variantou ke stále dražšímu Chorvatsku může být sousední Černá Hora, která se po odlivu ruských turistů potýkala s nedostatkem hostů ze zahraničí, ale také Bosna a Hercegovina, která má moře sice jen malý kousek, ale deník podtrhuje, že díky málo rozvinutému turistickému průmyslu jde o země mnohem přívětivější k zahraničním hostům, neboť si jich prý více váží a nesnaží se je pouze „odrbat“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A kdo Čechy nutí aby tam jezdili ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 03.05.2023 16:30:39
Dovolená patří mezi zbytné záležitosti na rozdíl od bydlení, tepla, potravy nebo zubaře. Kdo se chce nechat "dojit", tak ať si jede, ale pak si nestěžuje !

|  12 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…