40 milionů máme, to nám věřte. Soud KSČM nezruinoval

12.10.2011 19:12

Částka 40 milionů korun, kterou má KSČM podle rozhodnutí odvolacího soudu zaplatit italské firmě Poste Re za odstoupení od prodeje svého sídla v centru Prahy, stranu podle jejích představitelů neohrozí. Shodují se na tom šéf KSČM Vojtěch Filip, místopředsedkyně pro stranické hospodaření Miloslava Vostrá a další komunističtí politikové.

40 milionů máme, to nám věřte. Soud KSČM nezruinoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

"Těch 40 milionů není částka, se kterou by si naše strana neporadila, to mi věřte," řekla ČTK Vostrá. Není to podle ní ani částka, kvůli které by se měla KSČM zadlužovat. Místopředsedkyně naznačila, že strana má finanční rezervy. 

Roční rozpočet KSČM se blíží 200 milionů korun, potvrdil ČTK Filip. Shodou okolností je pokuta stejná částka, jakou komunisté vynaložili na minulou volební kampaň. Někteří komunisté žertem říkají, že stačí příští kampaň pořídit zadarmo a "je to doma". 

"Prostuduju rozsudek a jeho odůvodnění, udělám si právní názor, seznámím s ním vedení strany a navrhnu nějaký postup," řekl ČTK Filip s tím, že nejde o problém, který by způsobil on. "Jde o právní vztahy, které vznikly před mým nástupem do funkce," zdůraznil. 

Za zrušení smlouvy o prodeji sídla zaplatí KSČM 40 milionů
Vládě jde jen o zisky podnikatelů, ať odstoupí, říkají komunisté
Komunisté jiskřili myšlenkami: Ukradneme, co bylo lidu ukradeno

Komunisté chtěli za předsednictví Miroslava Grebeníčka prodat své sídlo v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí a vybudovat si nové ve Vysočanech. Uzavřeli proto s Poste Re smlouvu o smlouvě budoucí, ze které vyplývala povinnost uzavřít smlouvu o prodeji a také smluvní pokuta. Cena, za kterou strana nabídla sídlo italské firmě, činila 410 milionů korun. Firma dokonce zaplatila v roce 2005 KSČM první zálohu 40 milionů korun. Komunisté si ale prodej rozmysleli a zálohu vrátili. Dospěli totiž k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná, za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz. 

Skandál. Ta smlouva neexistovala, říká Filip

"Žádná smlouva nebyla. Podepsali jsme jenom dopis ve kterém byly podmínky uzavření smlouvy, která ale nikdy uzavřena nebyla," řekl dnes ČTK někdejší místopředseda KSČM Václav Exner, který kvůli tomuto případu přišel v roce 2005 o svou funkci. "Byl bych rád, kdyby to tak taky posuzoval Městský soud v Praze," poznamenal k tomu ironicky Filip. 
Exner ČTK řekl, že žádnou vinu rozhodně necítí. "Odsoudit někoho na základě neexistující smlouvy, tak to je teda, to bych řekl, skoro skandál, politický," uzavřel. "Tak to mě překvapuje, že necítí odpovědnost za něco, co podepsal," reagoval rozhořčeně Filip. "Může to považovat za politický skandál, ale já ten politický skandál musím právně řešit. Jeho dědictví opravdu není žádné štěstí pro mě," dodal. 

I Filip ale považuje rozsudek za součást trvalých snah zničit KSČM. "Faktem je, že k zaplacení pokuty 40 milionů korun KSČM původně odsoudila soudkyně Kateřina Tluchořová, která má přímé vazby na ODS. Já neznám její politické přesvědčení, ale že její manžel byl předsedou klubu ODS je fakt," poznamenal komunistický předseda s tím, že i tyto skutečnosti musí brát v úvahu. KSČM je podle Filipa ale natolik silná, že i "tento atak přežije". 

Své sídlo v ulici Politických vězňů komunisté koupili od Českých drah po listopadu 1989. Podle neoficiálních informací za budovu zaplatili 50 milionů korun. Ministerstvo financí později prodej napadlo u soudu, KSČM ale vleklý spor vyhrála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…