55 tisíc Kč výsluha, 85 tisíc Kč plat. Generál-velvyslanec pod palbou

05.12.2023 11:52 | Monitoring

Vláda Petra Fialy (ODS) hledá cesty, kde ušetřit. Česká obecně prospěšná společnost Kverulant jednu cestu vidí. Sebrala by část peněz policistům. Konkrétně jde o část výsluh pro již nesloužící policisty, protože náklady na vyplacení výsluh se od roku 2019 zdvojnásobily a momentálně činí asi 7,2 miliardy korun. Jako příklad uvádí generála a velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého, který dle ní bere bral plat 85 tisíc Kč a zároveň výsluhu 55 tisíc Kč.

55 tisíc Kč výsluha, 85 tisíc Kč plat. Generál-velvyslanec pod palbou
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tuhý v rozhovoru s reportérem České televize

Česká obecně prospěšná společnost Kverulant.org nabídla vládě kapitolu, ve které by se dalo ušetřit. Konkrétně jde o kapitolu výsluh pro policisty, jejich výplaty za poslední 4 roky výrazně narostly. V tuto chvíli jde na výsluhy asi 7,2 miliardy korun a Kverulant připomněl, že se tak děje v situaci, kdy je český stát výrazně zadlužen.

Výsluhy se vyplácejí policistům, kteří sloužili alespoň 15 let, přičemž čím déle sloužili, tím vyšší poté obdrží rentu. Nejvyšší výsluhy, přes 80 tisíc korun měsíčně, dostávají policejní generálové. Bez výsluh naopak zůstávají policisté, kteří byli propuštěni pro spáchání nějakého trestného činu.

Od policie prý stále více odcházejí i relativně mladí policisté a policisty, kteří odcházejí přesně po dosažení 15 let služby, takže dostávají výsluhy, ale po odchodu z policejního sboru pracují pro stát v jiné pozici a čeští daňoví poplatníci je tak vlastně platí hned dvakrát. Typickým příkladem podle organizace Kveruant.org byl generál Tomáš Tuhý, který sloužil u policie od roku 1991, čas své služby působil i v pozici policejního prezidenta, a po odchodu z policejního sboru se stal českým velvyslancem v Bratislavě. Kde v lednu 2023 skončil.

K 1. lednu 2023 pracovalo v řadách policie více než 39 400 lidí a z toho bylo něco málo přes 7 tisíc žen.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

„I to je jeden z důvodů proč státní dluh v průběhu 1. pololetí 2023 poprvé v historii ČR překročil hranici 3 bilionů Kč a jeho stav k 30. 6. 2023 činil 3 044,4 miliardy korun. Jen úroky z tohoto dluhu v 1. pololetí 2023 dosáhly výše 37,5 miliardy korun,“ upozornila organizace.

„K měsíčnímu výsluhovému příspěvku ve výši kolem 55 tisíc čistého dostával od státu velvyslanecký plat ve výši přibližně 85 tisíc měsíčně. Vedle toho velvyslanci ještě dostávají náhrady zvýšených životních nákladů. Ty v případě Slovenska činily v roce 2022 9685 eur tedy přibližně 225 tisíc měsíčně. Potrženo sečteno Tuhý si přišel na téměř 400 tisíc měsíčně,“ doplnil Kverulant.

Podle Kverulanta by se mohl stát lídrem hnutí ANO v Moravskoslezském kraji v blížících se krajských volbách.

Kverulant upozornil, že i bývalý policejní prezident Jan Švejdar pobírá nemalé výsluhy.

„Výsluhy ve výši kolem 100 tisíc korun má další člen správní rady ZP MVČR generálmajor Mgr. Jan Švejdar. Ten totiž stihl sloužit ještě totalitnímu režimu a do civilu odešel až počátkem roku 2022. Švejdar si v ZP MVČR „vydělal“ od 1. července 2019 do konce roku 2022 téměř 700 tisíc korun,“ upozornila organizace.

Nakonec organizace nabídla řešení. Kupříkladu v inspiraci britským modelem, kde se také výsluhy vyplácejí, ale až po dovršení 60 let věku. Na již zmíněném Slovensku se výsluhy vyplácejí až po odsloužení čtvrt století.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak tihle český dobrovyprazňovači přišli jenom na policisty ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 05.12.2023 13:20:45
Výsluhy berou vojáci, bachaři, hasiči, tak proč jim leží v žaludků jenom policisté. U vysokých výsluh bývalých velitelů se měl už dávno udělat strop, který by nemohl být překročen.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…