65 procent průmyslu v háji, Síkelo. „Hlavoun“ ODS proti vládě. Vážné

27.09.2022 9:52

„Zbláznili jsme se?!“ Exministr životního prostředí za ODS, Pavel Drobil, se na facebooku opřel do současné vládní garnitury. Trh s energiemi prý selhal, a proto je potřeba zastropovat ceny i pro velké firmy. Jinak hrozí kolaps 65 % českého průmyslu a následný bankrot sociálního systému. Tomu by se podle něj dalo zabránit, kdyby vláda používala zdravý rozum. Ve svém statusu nešetřil ani spekulanty.

65 procent průmyslu v háji, Síkelo. „Hlavoun“ ODS proti vládě. Vážné
Foto:
Popisek:

Česká republika se již několikátým měsícem potýká s energetickou krizí, která na ni dopadá nejhůř ze všech zemí Evropy. Vláda Petra Fialy se po nekonečném lavírování a vyčkávání na „evropské řešení“ nakonec odhodlala k dlouho očekávanému kroku, po němž celé prázdniny volala parlamentní opozice: Zastropovala ceny energií pro domácnosti a živnostníky. Opatření však bylo řadou odborníků kritizováno jako nedostatečné, ba dokonce kontraproduktivní.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Velký otazník navíc stále visí nad osudem větších firem, jichž se cenový strop netýká. Odborníci přitom upozorňují na nebezpečí kolapsu průmyslu v případě, že by podniky nebyly schopné platit raketově rostoucí účty za energie. Fialův kabinet v půlce září oznámil vyčlenění třiceti miliard ze státního rozpočtu na pomoc velkým firmám, ale k takovému zastropování, jaké zavedl u maloodběratelů, se zatím neodhodlal. Zavedení regulace cen energií pro velké firmy v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy podpořil například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Politici však prý stále hledají způsob, jak problém vyřešit v rámci možností českého právního řádu, aniž by se dopustili příliš neúměrného zásahu do fungování trhu. Na toto téma v neděli debatovali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a jeho předchůdce z hnutí ANO, poslanec Karel Havlíček.

To pohoršilo bývalého ministra životního prostředí za ODS, Pavla Drobila, který sledování výše zmíněného pořadu označil za „sado-maso“, načež se na facebooku kriticky rozepsal:

„Reprezentanti tohoto státu bez jakýchkoliv berliček řekli, že ‚trh s energiemi totálně selhal, lipská burza s elektřinou fakticky nefunguje a je dlouhodobě manipulována‘. Souhlas! Každý, kdo není slepý ani fakticky ani ideově, to vidí a každý, kdo má reálnou zkušenost s fungováním trhu s elektřinou (i plynem), to pozoruje nejpozději od května 2021. Druhým dechem titíž reprezentanti tohoto státu sdělují, že ale firmám (‚velkým‘) pomoci nemůžeme, protože by to znamenalo ‚nedovolenou veřejnou podporu‘. Přeložím: Sice všichni víme, že ta cena je naprosto zmanipulovaná a určena ‚trhem‘, který nefunguje a je ‚nesmyslná a odtržená od reality‘ (ústavní činitelé tohoto státu užívali i ostřejší výrazy!), ale když nějaká vláda bude na tuto situaci adekvátně reagovat, tak se bude dopouštět ‚nedovolené veřejné podpory‘ … Zbláznili jsme se!?“

Drobil se domnívá, že pravidla, která vláda nastavila pro maloodběratele (občany a živnostníky), by měla platit pro všechny, tedy i pro velké firmy. Jinak je prý ohroženo 65 % českého průmyslu, což je počet firem, jež aktuálně nemají zafixované ceny energií. Masivní ztráta pracovních míst spojená s takovým ekonomickým kolapsem by prý zapříčinila bankrot sociálního systému.

Bývalý ministr se následně opřel do spekulantů. Ti by podle něj neměli mít nárok na kompenzace, protože jednání, které je v rozporu s dobrými mravy, nepožívá právní ochrany. Vládě vyčetl, že nepoužívá zdravý rozum.

Ministr Síkela dlouhodobě čelí kritice opozice i veřejnosti za neschopnost adekvátně zvládat současnou krizi, jakož i za svůj mnohdy zmatený, nekonzistentní slovní projev. Tento týden se stal tečem posměchu médií, když zpochybnil vlastní slova. Síkela nejprve v neděli prohlásil, že cenový strop na energie by měl platit jen na omezenou spotřebu, aby motivoval domácnosti k šetření. Hned následující den však své vyjádření popřel a ujistil občany, že cenový strop nebude limitován spotřebou domácností.

Šéf resortu průmyslu a obchodu se už musí potýkat s příležitostnou kritikou koaličních (a někdy i stranických) kolegů. Premiér Petr Fiala (ODS) však tvrdí, že svému ministrovi nadále věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…