92 Kč? Balík léků z Polska. Vybalila a nenechala to jen tak

06.04.2023 10:45 | Ze sítí

Možná nikdy nebyly cenové rozdíly nákupů v Polsku a u nás tak velké, jako právě nyní. Lidé se přou, zda za tím je rozdílná daňová politika jednotlivých vlád, geografie či sami spotřebitelé. V centru pozornosti už nejsou jen potraviny, ale třeba i léky. Příkladem budiž nákup, se kterým se svěřila žena na facebooku, která si objednala v polské lékárně balík. Když ho vybalila, vše sečetla a srovnala s cenami v Česku, nevěřila svým očím. Lék, který je u nás k mání za 229 Kč, měla za 92 Kč, poštovné za 200 Kč. O cenový rozdíl se zajímaly i ParlamentníListy.cz

92 Kč? Balík léků z Polska. Vybalila a nenechala to jen tak
Foto: Repro Facebook
Popisek: Léky z Polska

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí

A že se cesty k našim severním sousedům stále rentují, o tom se můžeme přesvědčit téměř při každé návštěvě facebokových skupin, které se specializují na polské nákupy a ve kterých si jejich členové sdělují svoje zkušenosti, typy a rady.

Pokud byly výše zmíněny jako sortiment, který se vyplatí v Polsku koupit, i léky, vězte, že prvotním impulzem k jejich dovozu z Polska nebyla jejich cena, ale nedostatek, který v České republice nedávno zavládl. K nedostatkovému zboží se zařadily třeba léky na dětskou horečku, rýmu, kašel nebo některé doplňky stravy.

A ti, kteří si na polské lékárny zvykli, si budou už těžko odvykat. Příkladem budiž nákup jedné členky facebookové skupiny Polsko – nákupy, tipy a doporučení.

„Dobrý den, přidávám recenzi na lékárnu z Polska. Vzhledem k velké objednávce trvalo odeslání týden, ale pak tu balík byl za tři dny. Pošta vyšla kolem 200 Kč,“ uvedla svůj příspěvek členka fóra a pak už následoval výčet objednaných a dodaných léků, ale také porovnání s cenami, které paní našla u totožných výrobků v českých lékárnách.

Neoangin: PL 36 tab.: 111 Kč/ČR 209 Kč 24 tab.

Prospan: PL 171 Kč/ČR 259 Kč

Imodium: PL 12 tab.: 96 Kč/ČR 195 Kč

Junior angin: PL 92 Kč/ČR: 229 Kč

Mucosolvan: PL 118 Kč/200 ml./ČR 149 Kč/100 ml.

Vazelína: PL 18 Kč/ČR 29 Kč

Smecta: PL 44 Kč/10 sáčků/ČR 149 Kč/10 sáčků

Femibion: PL 56+56 389 Kč/ČR 28+28 539 Kč

Proč jsou třeba právě ceny léků v Polsku a u nás tak rozdílné, tím se Parlamentní listy zabývaly už v minulosti. Psali jsme ZDE.

Z článku vybíráme jednak informaci o tom, že v některých případech prý čeští lékárníci dokonce radí zákazníkům, kteří mají hluboko do kapsy, jaké zvolit alternativy léků: „Běžný spotřebitel zpravidla nezkoumá složení, a tak si neuvědomí, že ty známější léky, které jsou v povědomí hlavně kvůli reklamám, mají stejné nebo velmi podobné složení, jako podstatně levnější, ale stejně účinné alternativy.“

Ušetřit se tak dají desítky korun a účinek léku je stejný, jen nejde o lék známý z TV reklamy.

A jednak informaci o zmíněných rozdílných cenách léků v ČR a Polsku.

Co se týče rozdílné cenové hladiny mezi Českou republikou a Polskem, zástupce Asociace farmaceutických firem uvedl, že důvody takového stavu se téměř neliší od jiných druhů výrobků a služeb, jejichž ceny jsou v jednotlivých zemích odlišné: „Faktorů, které mají vliv na výši konečné prodejní ceny retailového neregulovaného zboží je mnoho. Svou roli hraje například velikost trhu a fixní náklady, které musejí být do ceny produktu v dané zemi zakalkulovány,“ míní zástupce farmaceutů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

holt, máme tu smůlu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 06.04.2023 11:07:28
že nyní žijeme v Česku. Ale největší smůlu máme v tom, že je u koryta Fiala a jeho klub diletantů a ekonomických analfabetů. Můžeme jen Polsku smutně závidět.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …