A co pikantnosti ministra Chvojky, rozčiloval se v ČT Pelikán

10.05.2017 22:55

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se důrazně zastal šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Sněmovna se prý dnes „rochnila“ v podezřelých nahrávkách, což Pelikánovi přišlo hrozivé, neboť je podle jeho názoru porušována Listina základních práv a svobod. Pak se obrátil na ministra lidských práv Jana Chvojku a připomněl mu uniklé e-maily premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD).

A co pikantnosti ministra Chvojky, rozčiloval se v ČT Pelikán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Ministr financí Robert Pelikán za ANO, ministr pro lidská práva Jan Chvojka za ČSSD a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera debatovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o politické bouři v Česku. Na jedné straně dorazily tisíce lidí na Václavské náměstí v Praze a do center dalších měst, aby zkritizovali ministra financí Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Současně sněmovna konstatovala, že Babiš lhal, když tvrdil, že neovlivňuje svá média. Na straně druhé vystupují poslanci a ministři za hnutí ANO, kteří neochvějně stojí za svým předsedou Babišem a tvrdí, že cílem ostatních stran je vyštvat Babiše z politiky.

Pelikán konstatoval, že nevidí žádná pochybení na straně hnutí ANO, pročež neexistuje důvod k vládní krizi a k odchodu Andreje Babiše z vlády. „Jsem se na to dnes v Poslanecké sněmovně nemohl dívat, tak jsem odešel. Sněmovna přispívala k porušování Listiny základních práv a svobod, protože tam rozebírala nelegální nahrávky ze soukromí Andreje Babiše. Sněmovna tak činila za přihlížení ministra pro lidská práva. Tomu to zřejmě nevadí,“ kroutil hlavou Pelikán s odkazem na Chvojku.

„Mně se takovéto způsoby hnusí,“ odvětil Chvojka okamžitě s tím, že samotné nahrávky neslyšel, ale slyšel, co říkají novináři deníků, které si před pár lety koupil Andrej Babiš. Nejeden novinář či bývalý novinář z vydavatelství Mafra mluví o tom, že Babiš ovlivňoval chod svých deníků. Nehledě na nahrávky je toto podle Chvojky velký problém.

Pelikán se bránil, že na nahrávkách možná zaznělo cosi o tom, že má být vydáno před sjezdem ČSSD, jenže ono se to nakonec nestalo. „No, ono se to nestalo. Tady šlo o soukromý rozhovor! A copak vy jste nikdy někomu něco neřekl, abyste se ho zbavil, a pak se nic z toho nestalo? To je problém těch nahrávek ze soukromí. Nikdo neví, zda to tak bylo, nebo nebylo. Až si vás nahraju někde v kuchyni a pak si to nastříhám a něco k tomu dodám, to vám přijde jako normální svět?“ ptal se Pelikán.

„Nic z toho, o čem se na těch nahrávkách říkalo, se pak v těch novinách neobjevilo. To pro vás není důkaz?“ ptal se dál rozčíleně ministr spravedlnosti. „Pan kolega tady velmi pokrytecky říká, že se mu to hnusí, ale on se v tom pěkně porochní. Já chci jen připomenout, že se tu před časem objevily úniky e-mailů z Úřadu vlády a my jsme to nekomentovali. To je slušné. A co jsem slyšel, tak tady pan Chvojka zmiňoval pikantnosti. A my jsme to nechali být!“

Kučera se postavil na stranu Jana Chvojky v tom, že se Andrej Babiš pokoušel ovlivňovat svá média, ačkoli opakovaně říkal, že tak nečiní. TOP 09 ostatně už přes tři roky varuje před střety zájmů Andreje Babiše, takže je v  tomto konzistentní. Současně však Kučera vyzval k tomu, aby policie prověřila, odkud se ty nahrávky vzaly. To není úkol sněmovny, nýbrž úkol strážců zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…