A další problém pro Hřiba. Všichni to viděli. Kyselo po celé Praze

09.02.2021 13:05

Ze sněhové nadílky mají radost především děti. Tedy měly by. Na Petříně si žáci blízké mateřské školky sjížděli z kopečka a na své si přišli i běžkaři, kteří na Petřín zamířili z Karlova mostu. Ale radost jim překazila policie. Děti vyhnal městský strážník přes jejich učitelku, běžkařům tvrdil, že porušují vládní nařízení a vyhnal je také. A to všechno před kamerami. Reportér Janek Rubeš jen kroutil hlavou. Na internetu už to pění.

A další problém pro Hřiba. Všichni to viděli. Kyselo po celé Praze
Foto: Repro Instagram
Popisek: Městský strážník na stráni, ze které vyhnal bobující děti

Začátek února přinesl do Čech neobvykle silnou sněhovou nadílku, která ztěžuje život motoristům i řidičům hromadné dopravy. Zasněžená je výjimečně i Praha, takže její obyvatelé nemusí cestovat na hory za zimními radovánkami.

Praha je město nejen stověžaté, ale také kopcovité. Jedním z vrchů, na které se Pražan může vydat je známý Petřín, a podle včerejší reportáže Deníku N tak mnozí již učinili.

Ovšem podle pokynů městské policie se na vrchu nemůže ani jezdit na běžkách, ani na snowboardu, dokonce ani na bobech. O tom, jak policie vyhnala děti, informoval reportér Janek Rubeš, který z místa natočil čtyřminutovou reportáž. Ovšem nebyl sám, přítomna byla prý i ČT.

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí
„Tak tady ještě před chvilkou bobovaly děti. A teď už tady nebobujou. Protože je vyhnal tenhlecten měšťák,“ točil Rubeš příslušníka městské policie procházejícího se po vylidněném srázu. A dodal, že tohle je zatím „největší bizár, co v Praze viděl“.

„Tady je městskej strážník, který odsud vyhnal bobující děti. Tady je můj kámoš, který tady projel na běžkách. Tomu tady zakázal běžkovat. A ten úplně největší bizár je, že tady je jeden, dva, tři... Asi deset novinářů tady bylo. A ti to všechno natáčeli a fotili, jak tady ten měšťák vyhání ty děti, které tu jezdily na bobech. A snowboardisty. WTF,“ nemohl uvěřit reportér a dodal, že toto opravdu nezažil.

Doplnil, že na svahu bobovalo sto dětí. „A najednou paní učitelka řekla: Děti, nemůžeme tady bobovat. A teď tady novináři točej,“ komentoval video.

Zrzavý běžkař pak povyprávěl, jak ke konfrontaci s policií došlo. Uvedl, že nejdřív běžkoval na Karlově mostě, což bylo krásné. „Pak jsme chtěli vyjet lanovkou, to nám zakázali, tak jsme asi v sedmi lidech běžkovali po těch kopcích, to bylo super. Skončilo to tak, že přišel nějakej policajt a chtěl mi dát pokutu, nakonec mi jí nedal, kvůli tomu, že jsme překročili nařízení vlády,“ řekl běžkař a dodal, že městský strážník mu přikázal sundat lyže, nasadit si roušku a vrátit se domů. „A právě si o tom dal rozhovor do České televize,“ doplnil Rubeš. Běžkař ještě dodal, že zvlášť kruté mu přišlo vyhodit mateřskou školku. „Jako že mě může vyhodit, to je v pohodě. Ale když jsou tady prostě děcka, který chtěj sáňkovat, tak mi to přišlo hloupý,“ řekl. Ale dodal, že policii chápe, že nechce vidět plné stráně v reportážích, aby se jim lidé smáli.

Rubeš pak zkrouhnul svůj odhad. „Asi 20 bobujících dětí, měšťák je vyhodí,“ žasl stále. Ale dodal, že celá událost je novináři dobře zdokumentovaná. A ironicky ocenil nadřízeného dotyčného strážníka, který ho vyslal, ať bobující děti vyžene ze svahu.

Komentáře na sebe nenechaly čekat. „Na KAŽDÝM kopci v Praze je celý odpoledne mrtě dětí! A někde i dopoledne, protože jim zavřeli školy! Bude Městská Policie Praha obcházet kopec za kopcem a všechny děti hnát domů k tabletům a počítačům?“ ptala se Pavlína Slabá. Doplňme, že Petřín je dost rozlehlý kopec a o sáňkařské svahy na něm není nouze, tudíž policejní jednotka, která by měla kopec kontrolovat, by opravdu musela být silnější než jeden příslušník. A vedle Petřína se nachází Kinského zahrada, v níž také není o zasněžené svahy nouze. Dále, Městská policie spadá pod místní samosprávu, v Praze tedy magistrát, který vede primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Nikoliv pod ministerstvo vnitra, vedené Janem Hamáčkem. Ovšem ten se včera vyjádřil, že Petřín není sjezdovka.

„Chce se mi brečet. Fakt že jo. Jak dlouho ještě budeme ubližovat dětem? Ve třídě ve školce spolu být můžou, ale na kopci venku už jich je hodně vedle sebe? A na procházku pěšky po Petříně můžu, ale když mám běžky je to proti nařízení vlády?“ kritizovala nesmyslnost akce policie.

„Idioti!!!“ zhodnotil počínání policie Roman Kratochvíl. „To si dělá někdo prdel?“ pokračoval Martin Köhler. „Pomáhat a chránit bylo právě změněno na Buzerovat a ničit. Gratulujeme ke kvalitní práci,“ přál Pavel Louda Městské policii.

Lidé také označovali pražského primátora Hřiba s dotazy, zda je toto opravdu nutné.

Dle článku iDnes je důvodem pro jednání policie vyhláška města o ochraně zeleně. „Chování na veřejné zeleni je v Praze upraveno vyhláškou města. V ní je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. „Petřínské sady jsou ze strany strážníků pravidelně kontrolovány, během posledních dnů jsme zde neřešili žádné protiprávní jednání represí, ale pouze upozorněním. Co se týká zmíněného sáňkování nebo bobování, tak například vůči dětem do 15 let není možné uplatňovat žádný postih,“ dodala Seifertová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…