A další volby: Macron má strach. Boj s Le Penovou? Vývoj

04.04.2022 14:57 | Ze sítí

Své vedení si přes víkend zvolili jak Maďaři, tak Srbové. A ani v jedné zemi se žádná změna nekonala. Volby se však brzy budou konat i ve Francii. A ač se donedávna zdálo, že prezident Macron také s přehledem obhájí mandát, poslední dobou se začínají objevovat indicie, že by tomu tak být nemuselo. Inflace a zvýšení věku odchodu do důchodu by mu mohly odehnat voliče a v Elysejském paláci by pak úřadovala Marine Le Penová. Která už francouzské obavy o své peněženky využívá. Macron si zatím dle průzkumů udržuje náskok, ale už zdaleka ne tolik jako dříve.

A další volby: Macron má strach. Boj s Le Penovou? Vývoj
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlasovací lístky pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Podle agentury Reuters se Macronova hlavní vyzyvatelka Marine Le Penová začíná soustředit na ekonomická témata. Po ruské invazi na Ukrajinu totiž skokově vzrostla inflace a Le Penová nespokojenosti využívá. Také se pomalu zbavuje svého obrazu radikálky, v čemž ji prý pomáhá Eric Zemmour, který se naopak profiluje dosti radikálně. Vyhlášení války sice krátkodobě pomohlo Macronovi, ale ekonomické problémy nahrávají spíše Le Penové.

Jeden z francouzských ministrů si už také myslí, že vítězství Le Penové není nemyslitelné a že může i v demokracii dojít k „nehodě“. Sama Le Penová pak říká, že není ani nalevo, ani napravo a navrhuje například znárodnit silnice, ale privatizovat média. Lidem pod 30 let by například poskytovala daňové úlevy a DPH z benzínu by snížila na 5,5 % z 20 %. A tento výpadek příjmu by prý kompenzovala tím, že by se odebraly dávky vyplácené nefrancouzům. Plány Le Penové by stály 68 miliard eur, ale i Macron přišel s opatřeními v hodnotě 25 miliard eur, která mají ulevit od vysokých cen energií a kompenzovat růst cen.

Le Penová se také opřela do Macronova plánu zvýšit věk odchodu do důchodu na 65 let. Sama by zachovala hranici 62 let a dokonce ji snížila na 60 let u těch, kdo začali pracovat před svým dvacátým rokem. Macron tvrdí, že současná podoba penzijního systému ve Francii je neudržitelná a je potřeba věk odchodu do důchodu zvýšit, aby byl systém udržitelný a mohly se zvýšit důchody těm, kdo je mají nejmenší.

Macron kandiduje dle Reuters s probyznysovým programem, tedy kromě zvýšení věku odchodu do důchodu chce snižovat daně a také uvolňovat pravidla pro zaměstnávání. Ovšem nárůst cen by mohl od Macrona odradit domácnosti, nemluvě o levicových voličích. Macron pak na jediném předvolebním setkání s voliči varoval před brexitovým scénářem, tedy že by se „nemožné stalo skutečností“ a Marine Le Penová vyhrála. Ale i když volby vyhraje, penzijní reforma zůstane ožehavým tématem. Reuters připomíná, že Macronovo hnutí zatím nevyhrálo ani jedny okresní volby, a v červnu se budou konat parlamentní volby.

Macronovy ekonomické reformy se přitom dle Reuters celkem osvědčily, byť kvůli nim prezident čelil protestům žlutých vest. Francie v posledních letech rostla rychleji než jiné velké evropské země a také více než je průměr eurozóny. Také nezaměstnanost za Macrona poklesla na 15,5 % a nezaměstnanost mladých pak na 7,2 %. Tato čísla jsou ve srovnání s Českem stále obrovská, ovšem ve Francii se jedná o nejlepší výsledky od 80. let. Zvýšil se také počet nově vznikajících firem a ty stávající se kvůli zjednodušeným podmínkám vyhazování zaměstnanců přestaly bát nabírat nové.

Ovšem ekonomické výkony kazí inflace, která roste po celé eurozóně, byť ve Francii pomaleji. Mimo jiné i proto připravila vláda 25 miliardový balíček na kompenzaci vysokých cen energií. Reuters podotýká, že Macronovi rivalové využívají právě nespokojenosti voličů, kterým se snižuje jejich kupní síla. Během covidu také skokově narostl francouzský státní dluh a Macronovi se nijak zvlášť nedařilo snižovat saldo zahraničního obchodu.

Podle posledního průzkumu od agentury Ipsos by Macron zvítězil v prvním kole, ve kterém by Marine Le Penovou porazil o čtyři procentní body. Ve druhém kole dle průzkumu také stále vede, ale rozdíl mezi ním a Le Penovou se dramaticky snížil na pouhých 6 % (47 ku 53 procentům). Od posledního průzkumu si přitom Macron citelně pohoršil, zatímco Le Penová šla dramaticky nahoru. Nemluvě o minulých prezidentských volbách, ve kterých Macron zvítězil s přehledem s výsledkem 66 % ku 34 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…