A dost! My že jsme protiženské hnutí? Spolek udeřil na redakci Alarmu žalobou

13.08.2021 9:30

Český spolek Hnutí Pro život podal žalobu na redakci Alarmu za to, že na svém webu zveřejnila komentář, ve kterém je tento spolek označen jako „protiženské hnutí“. Spolek se brání tím, že v jeho náplni je naopak ženám pomáhat a vymezuje se i proti dalším pasážím z tohoto článku. Redakce Alarmu zveřejnila na sociální síti svou reakci: Hovoří o ohrožení svobody slova a tisku.

A dost! My že jsme protiženské hnutí? Spolek udeřil na redakci Alarmu žalobou
Foto: hnutiprozivot.cz
Popisek: Hnutí Pro život ČR - logo

Hnutí Pro život podal na redakci Alarmu žalobu o upuštění od neoprávněného zásahu do pověsti a o odstranění jeho následků. Důvodem je článek, který deník Alarm na svých stránkách zveřejnil 29. března „Křesťanští fundamentalisté zneužili památku obětí covidu“, s podtitulem „Ze Staroměstského náměstí se stalo spontánní vzpomínkové místo, které dalo lidem možnost vyjádřit lítost nad svou ztrátou. Protipotratové hnutí a kardinál Duka ho ale zneužili pro svoji propagandu“.

Text také obsahoval větu „Podporu protiženského a homofobního hnutí ze strany svých koaličních kolegů ale nepovažuje za hodné kritického komentáře ani liberální TOP 09“.

Právě proti označení „protiženský“ se Hnutí Pro život se svou žalobou ohrazuje, v žalobě uvádí, že jeho činnosti nejsou spojovány s protiženskými aktivitami. „Právě naopak. Předmětem činnosti žalobce je: pomoc nečekaně těhotným ženám, úsilí o obnovu společenského respektu k nenarozeným dětem, snaha o předcházení potratům a pomoc ženám, které se cítí být k potratům nuceny a těm, které mají po potratu psychické potíže,“ uvádí spolek v žalobě.

Za označení „homofobní“ hnutí omluvu nepožaduje, jelikož se podle svých slov odmítá jakýmkoliv způsobem vyjadřovat a být spojováno s „problematikou LGBT“.

Od redakce Alarmu požaduje Spolek Hnutí pro život odstranění výše zmíněného článku a zveřejnění omluvy, která má být po dobu třiceti dnů umístěna na hlavní stránce webu. Zároveň spolek požaduje částku ve výši sto tisíc korun jako zadostiučinění za zásah do pověsti a náhradu nákladů řízení.

V žalobě spolek dále uvádí, že článek „Křesťanští fundamentalisté zneužili památku obětí covidu“ obsahuje celou řadu dalších výroků, které bez zákonného důvodu zasahují do pověsti žalobce. Například k větě „Sobotní akce na Staroměstském náměstí ukázala především absenci citu a vkusu ze strany nejvyššího českého představitele katolické církve i protipotratové lobby. Společně zneužili chvíle, která byla především vyslovením podpory a soustrasti těm, kteří přišli o své blízké“ se spolek vyjadřuje v tom smyslu, že „zásadně odmítá, že by jakýmkoliv způsobem znevažoval a k vlastním cílům využíval oběti pandemie covidu-19“.

Šéfredaktor Alarmu Jan Bělíček k žalobě uvádí, že „předmětný článek není zprávou, ale komentářem, tedy názorovým textem“. Na svém facebooku redakce uvedla, že spor považuje za závažné ohrožení svobody slova a svobody tisku v České republice a vyzvala své čtenáře k finanční podpoře.

„Považujeme za správné obrátit se na své čtenáře, aby nám pomohli bránit se útokům na integritu redakce. Žaloba, kterou na Alarm podalo Hnutí Pro život, přináší nejen zbytečné starosti naší redakci, ale může být také ohrožením svobody slova a tisku. Nejde jen o Alarm. Svojí podporou pomáháte bránit principy demokracie v našem světě. Pokud sdílíte naše hodnoty, podpořte nás,“ zní vyjádření redakce.

Šéfredaktor Bělíček poté připomněl, že hnutí se neřídí zřejmě hesly ze své kampaně „nesoudíme, pomáháme“ a připojil jasný vzkaz: „Za osm let, co jsem v Alarmu, je to vůbec první žaloba, kterou na nás někdo podal. Když jsme to řešili s našimi právníky, padla věta ‚To je zajímavé. Oni přece nesoudí a pomáhají, tak proč se chtějí soudit s námi?‘ Což mě pobavilo a doufám, že to bude leitmotivem tohoto soudního sporu. Kolektiv Alarmu rozhodně nepatří mezi ty, které by bylo úplně jednoduché zastrašit a vyděsit.

Tento spor považujeme za závažné ohrožení svobody slova a svobody tisku v České republice a tyto hodnoty jako redakce hodláme hájit. Pokud vám tento a další hodnotové a teď už i právní spory, které Alarm hájí, přijdou stejně důležité jako nám, zvažte finanční podporu naší redakce. Říkám to vždy, ale v tomto případě to platí dvojnásob – bez vás se neobejdeme!“ dodal Bělíček závěrem.



Hnutí Pro život vystupuje jako spolek, jehož účelem je humanitární a vzdělávací činnost zaměřená na záchranu životů nenarozených dětí a na obnovu společenské i právní ochrany života člověka od jeho početí do přirozené smrti.

Někteří však před jeho činností varují. Například prezidentka Evropské rady skeptických organizací (ECSO) Claire Klingenbergová jej v nedávném komentáři zveřejněném na serveru Deníku Referendum označila za manipulativní českou pobočku mezinárodního radikálního křesťanského hnutí, které staví hypotetický život plodu nad práva skutečného života těhotné ženy nebo dívky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…