A integrovat se bude! V integračním fondu, o kterém se příliš nemluví, se točí stovky milionů

07.07.2017 17:37

Azylový a migrační fond Evropské unie (AMIF) podporuje programy na integraci cizinců v celé Evropě. Do nich se u nás nalije více než 236 milionů korun. Vyplývá to z přehledu podpořených projektů, který zveřejnilo Ministerstvo vnitra. Peníze jsou určeny na provoz integračních center pro cizince a legální migranty.

A integrovat se bude! V integračním fondu, o kterém se příliš nemluví, se točí stovky milionů
Foto: Foto: Vít Hassan
Popisek: O tom se nebudeme bavit...

Naprostou většinu projektů podpořených v rámci fondu AMIF představují programy, které spadají pod definici cílů, které stát definuje jako SC2/NC2. Tato charakteristika zahrnuje integraci cizinců a legálních migrantů. O azylanty by se tudíž prvoplánově jednat nemělo. Peníze, více než 236 milionů korun z EU a 39 milionů ze státního, jsou určeny právě na provoz integračních center, případně pak na podporu právních služeb pro cizince.

„V centrech budou cizincům ze třetích zemí bezplatně poskytovány služby, které jim pomohou odstraňovat překážky jejich integrace a řešit jejich individuální problémy, příp. speciální potřeby,“ stojí v dokumentu k programu AMIF. Odstraňování překážek zahrnuje mimo jiné jazykové bariéry, a „zejména výuku českého jazyka směřující k zvládnutí úrovně A1“. Centra by dále měla cizince podporovat v přístupu na trh práce a zároveň směřovat i k „naplňování sociokulturních potřeb cizinců z třetích zemí a čtvrtletně vypracovávat zprávy“. „Česká republika zaznamenala v posledních letech významné změny v oblasti imigrace a integrace státních příslušníků třetích zemí. Na podporu rozvoje integračních opatření na místní úrovni bylo zřízeno dvanáct Center na podporu integrace cizinců, která úzce spolupracují s nevládními organizacemi, místními samosprávami a dalšími zainteresovanými stranami,“ stojí v textu.

A kdo bude z fondu AMIF čerpat nejvíce? Jednoznačně největším příjemcem je česká Správa uprchlických zařízení pod Ministerstvem vnitra. Ta si celkem z evropských peněz přijde na 89 milionů korun. Ty by měly padnout na provoz center na podporu integrace v Ústeckém, Libereckém, Olomouckém, Karlovarském, Zlínském, Plzeňském, Pardubickém, Jihočeském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Nejvyšší dotaci z AMIF pak pod Správou uprchlických zařízení získal projekt s názvem „Provoz center na podporu integrace cizinců X“ (24,7 milionů korun), přičemž český stát na něj nepřispěl ani korunou.

Na své si u fondu přijdou ale i nestátní neziskovky. Například integrační centrum Praha o. p. s. z prostředků EU dostane necelých 36 milionů korun. Dalších téměř 12 milionů získá ze státního rozpočtu. Jedná se přitom o peníze určené na provoz integračního centra v Praze 6. Právě centrum v Praze 6 na Dědině vyvolalo po svém zprovoznění velký odpor místních a podle informací webu idnes.cz se bude stěhovat jinam. Centrum je přitom určeno pro podporu cizinců ze třetích zemí mimo EU, a nikoliv pro uprchlíky coby žadatele o mezinárodní ochranu. Dalších téměř 12 milionů sdružení od Evropské unie získalo na rozvoj podobného centra v Praze 5 a zároveň 3,9 milionu podpory ze státního rozpočtu. Jen z evropských fondů tak organizace získá 48 milionů korun.

Anketa

Odvádí Milan Chovanec ve funkci ministra vnitra dobrou práci?

6%
94%
hlasovalo: 5573 lidí
Vydatným příjemcem z řad neziskového sektoru je Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ta si z evropských peněz na podporu projektu „Komplexního poradenství pro žadatele o mezinárodní ochranu“ přijde na více než 17 milionů korun. Tento projekt je již v rámci programu AMIF zařazen do kategorie SC1/N1 a je určen přímo pro potenciální azylanty. Prostředky z EU ale získá i na další projekty, a to 3,7 milionu na projekt „SIRIUS“ a 2,6 milionu korun na projekt „Domov v nové zemi“. Ten je určen nezletilým příslušníkům „třetích zemí“, kteří se na českém území nacházejí bez doprovodu dospělého. Na dalších více než 7 milionů korun si organizace přijde ze státního.

Dalším výrazným příjemcem je Poradna pro integraci. Ta si v podpoře na provoz centra na integraci cizinců v Ústeckém kraji přijde na více než 17 milionů korun z evropských peněz, přičemž 5,7 milionu jí přihodí stát.

Na peníze z EU si ale sáhnou i kraje a jejich instituce. Například Jihomoravský kraj si z evropských prostředků přijde na více než 21 milionů korun, a to na správu dvou regionálních integračních center. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…