A jejda. Brousí se kosa na církevní restituce

08.11.2017 8:02

Před volbami v roce 2013 ČSSD a komunisté slibovali, že si posvítí na církevní restituce schválené ještě vládou Petra Nečase. Jenže poté vznikla koalice, jejíž součástí byli také lidovci – a ti odmítli na církevní restituce sahat. Teď komunisté vynesli jasný požadavek. Podle deníku Právo hodlají tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše, pokud dojde na zdanění církevních restitucí.

A jejda. Brousí se kosa na církevní restituce
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

„My jsme řekli, že budeme tolerovat vládu, když bude nejhůř. O nějaké podpoře nebo koalici není vůbec řeč,“ prohlásil jasně předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Ani tolerance menšinové vlády však nebude zadarmo. Komunisté trvají na tom, aby byly zdaněny církevní restituce, neboť je nepovažují za restituce, nýbrž za dar. Majetku se totiž dočkaly i církve, které ještě před rokem 1989 neexistovaly, takže podle KSČM nelze tvrdit, že jim komunisté mezi lety 1948 až 1989 něco ukradli. Návrh na zdanění restitucí padl už v roce 2016 z Jihočeského kraje a Babiš tehdy nebyl proti, ale lidovci řekli jasné „ne“.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš dodal, že komunisté trvají také na změnách v daňovém sytému, ale tady prý Babiš dělá, že neslyší. „Pan Babiš speciálně v tomto punktu nereaguje. Vnímá požadavek obecného referenda, rozumí si s námi i v otázce církevních restituci, byť je otázka, co s tím dělat,“ řekl Dolejš.

Zdanit by bylo možné snad jen majetek, který dosud církvím nebyl vydán. Pokud jde o daně, komunisté by rádi prosadili sektorovou daň nebo výraznější daňovou progresi. Babiš však stále dokola opakuje, že na daně sahat nehodlá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…