A takto klimatičtí aktivisté zničí naši ekonomiku. Ekonom popsal, co se bude dít

24.01.2020 12:56

Na papíře se máme stále lépe a lépe a česká ekonomika roste, ale lidé jaksi nejsou šťastnější. Ekonom Vladimír Pikora si položil otázku, proč tomu tak je, a také si na ni odpověděl. Důkladně také vysvětlil, proč jsou nebezpečné úvahy ekologických aktivistů o tom, že bychom měli sami sebe omezit, abychom zachránili planetu. Požadavky ekonomických aktivistů totiž v konečném důsledku povedou ke zhroucení ekonomiky.

A takto klimatičtí aktivisté zničí naši ekonomiku. Ekonom popsal, co se bude dít
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Celá řada ekonomů úzkostlivě sleduje růst hrubého domácího produktu a když neroste dost, případně neroste vůbec, bijí na poplach. Ekonom Vladimír Pikora se rozhodl nabídnout trochu jiný pohled na ekonomiku. Podle jeho názoru se po hříchu zapomíná na to, že ekonomie není vědou o číslech, ale o lidech. A z pohledu lidí není každý růst skutečným růstem.

Jenomže tenhle ‚růst‘ není růst. Mě víc než HDP zajímá štěstí a spokojenost lidí žijících v zemi. A bojím se, že současný pseudorůst není pro lidi pozitivní. HDP na papíře roste, průmysl na papíře roste, výstavba na papíře roste, ale lidé nejsou šťastnější,“ napsal Pikora v textu pro Reflex.cz.

To však podle jeho názoru nemění vůbec nic na tom, že požadavek ekologických aktivistů, abychom se v zájmu záchrany planety uskromnili a spokojili jsme se v dalších letech s tím, co jsme vyrobili v minulosti. Podle Pikory je to požadavek zcela nesmyslný.

„V pozadí takové úvahy stojí vlastně přesvědčení, že každý má nárok na tolik, kolik potřebuje. Nikoliv na tolik, kolik si zaslouží svou prací. Pokud schopnému, který je schopen vyprodukovat a vydělat si, vezmeme tuhle možnost posunout se dál a mít vyšší zisk, budeme tím trestat schopného ve prospěch neschopného. Pokud vezmeme hybatelům pokroku, firmám, které umí vydělávat a vyrábět, možnost vyrábět pořád víc, tedy růst, zařízneme tím evoluci. Zadusíme tržní mechanismus a jedinou známou ekonomickou motivaci, totiž motivaci zvyšovat zisk. Když řekneme, že žádná firma nesmí vyrobit víc, a tedy mít vyšší zisk než loni, řekneme tím taky automaticky, že ten, kdo loni nepodnikal, letos podnikat nesmí začít. Když zničíme jedinou známou fungující ekonomickou motivaci, ekonomika se nezastaví – ona se zhroutí,“ varoval Pikora.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…