A teď může být zle. Nám. Afghánistán: Generál Šedivý ohromil diváky TN

15.08.2021 20:52

Hnutí Tálibán by mohlo podle odborníků být do budoucna problémem pro Evropu i pro celý svět. Možná hrozí migrační krize i teroristické útoky. Generál Šedivý bez obalu hovoří o Al-Káidě a islámském státu.

A teď může být zle. Nám. Afghánistán: Generál Šedivý ohromil diváky TN
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Obsazení hlavního města Kábulu Tálibánem a upevnění jeho moci v celém Afghánistánu bude mít podle mnoha bezpečnostních expertů vliv jak na Blízký východ, tak i na celou Evropu i na celý svět. Je totiž možné, že se v zemi začnou opět utvářet teroristické skupiny, stejně jako se to dělo před rokem 2001, před zákrokem americké armády.

Před vstupem Američanů do Afghánistánu teroristé cvičili své členy ve speciálních výcvikových táborech. To by se nyní, kdy Tálibán pravděpodobně definitivně zvítězil, mohlo opakovat. „Tálibán sice uzavřel s USA dohodu, že se nestane základnou pro další teroristické skupiny, ale my nevíme, co bude za měsíc,“ říká k situaci bezpečnostní poradce Lumír Němec.

„Některé skupiny Al-Káidy, případně Islámského státu, se budou znovu etablovat, ostatně už dnes je to realita. A ty se můžou, v případě, že zesílí, pokusit o další útoky na tu euroatlantickou komunitu,“ říká bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Působení Tálibánu v zemi by dle znalců mohlo rovněž způsobit migrační krizi. „Kamarádské muslimské země je nebudou chtít přijímat na svoje území, maximálně pokud budete původem Tádžik nebo Kyrgyz, ale ostatní nebudou brát. Bude to problém pro Evropu,“ domnívá se bývalý zpravodajec, bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…