A vida: Babiš se vyjádřil k Číně. Opozice nebude ráda

31.10.2019 10:05

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) v rozhovoru pro deník Právo vysvětloval, jak to bude s jeho cestou na Tchaj-wan. Diplomaté prý mají obavy, že by tato cesta mohla zmrazit vztahy mezi Českou republikou a pevninskou Čínou. Vyjádřil se i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Nestojí prý o vedení vztahové války s Čínou.

A vida: Babiš se vyjádřil k Číně. Opozice nebude ráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Jaroslav Kubera má za to, že Česká republika má právo na samostatnou zahraniční politiku bez ohledu na čínská přání. Oznámil proto, že by mohl vyrazit na Tchaj-wan, s nímž Česká republika udržuje čilé obchodní vztahy. Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu poznamenal, že se podle jeho názoru věnuje až příliš mnoho pozornosti Číně a zapomíná se na další asijské země.

Citlivost vztahů Číny a Tchaj-wanu plyne z toho, že má Čína obavy, že by se mohl chtít některý její bohatý region osamostatnit, aby nedoplácel na regiony podstatně chudší. Cestu na Tchaj-wan proto prý Kubera zváží. Nechce si ale posílat vzkazy přes média, nýbrž diplomatickou cestou. Snaží se prý čínským diplomatům vysvětlit, že musí být velkorysejší.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí

Čeští diplomaté v kuloárech varují, že cesta na Tchaj-wan by mohla zhatit práci, kterou ve vztahu s Čínou česká diplomacie odvedla.

„Pokud Kubera na Tchaj-wan pojede z pozice předsedy Senátu, a navíc se tam setká s místní prezidentkou, myslím, že česko-čínské vztahy můžeme odepsat. Ocitnou se na úrovni, jako tomu bylo za ministrování Karla Schwarzenberga (TOP 09), kdy vlastně neexistovaly,“ upozornil jeden z diplomatů.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) dal také najevo, že se mu Kuberův nápad jet na Tchaj-wan nelíbí.

„Pan předseda se asi chce zviditelnit, ale ty důsledky mohou být velice negativní, některé indicie tomu nasvědčují i nyní. Nevím, proč bychom si měli zmrazit naše ekonomické vztahy s Čínou a totálně se izolovat. Politiku jedné Číny máme od 90. let,“ konstatoval Babiš. Odmítl, že by si nechal Čínou cokoli diktovat, ale trval na tom, že Kubera nedostal dobrý nápad. „Jít s druhou největší ekonomikou světa do vztahové války je holý nesmysl,“ pravil předseda vlády.

Deník dodal, že o víkendu se chystá do Číny předseda Sněmovny Radek Vondráček  (ANO) spolu s 1. místopředsedou SPD Radimem Fialou v rámci podnikatelské delegace. Už teď je v Číně delegace školského výboru, kterou také tvoří poslanci ANO a poslanci SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…