ABL přichází o věže v centru Prahy. Předčasně, stěžuje si Matěj Bárta

13.02.2012 20:16

Bezpečností firmě ABL končí pronájem sedmi pražských věží. Rozhodl o tom pražský magistrát. Aktivity, které firma spojené s exministrem dopravy Vítem Bártou (VV) ve věžích provozovala, byly přitom dříve vystaveny silné kritice.

ABL přichází o věže v centru Prahy. Předčasně, stěžuje si Matěj Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Bárta, bratr Víta Bárty a bývalý ředitel ABL

Objevovala se obvinění, že ABL pomocí věží špicluje lidi. Současný majitel firmy a Bártův bratr Matěj Bárta tyto spekulace v rozhovoru pro Hospodářské noviny odmítl. Firma se prý jen snažila zajistit bezpečnost těchto objektů a pomocí mediální kampaně zvýšit jejich návštěvnost.

„Naším cílem je zvýšit návštěvnost pražských věží, a ne to, abychom z nich sledovali lidi. To nám, ani městu nepřinese žádný profit,“ ohrazuje se Bárta. Dodává, že firma měla velký zájem o prodloužení nájmu proto, že počítala s dlouhodobějším kontraktem.

„Za jeden rok nemůžeme vytvořit takovou mediální kampaň, aby o památkách věděli úplně všichni, aby se zvýšila návštěvnost, abychom zrealizovali celou řadu expozic nebo výstav,“ vysvětluje. Náklady, které firma do věží investovala, Bárta vyčíslil na desítku milionů korun.

ABL a vliv VV? Vyloučeno

„Můžu deklarovat, že nám pan Hrdlička žádné zakázky nedohazuje,“ reagoval Bárta na otázku týkající se známého pražského kmotra, který podle mnohých mohl v minulosti přihrát firmě několik lukrativních zakázek. ABL údajně upustila od řady projektů týkajících se samosprávy nebo státní správy a do dalších výběrových řízení už se nepouští.

Jak Bárta ostatně dodává, firma prý nikdy nebyla na penězích ze státních zakázek příliš závislá – údajně tvořily jen maximálně osm procent celkových tržeb. Aféra, která se před rokem rozpoutala kolem Víta Bárty a jeho mateřské firmy ABL podle jeho bratra v očích veřejnosti velmi poškodila. „Zbytečně se démonizuje naše činnost, v očích veřejnosti je ABL založena na nějakých mafiánských principech. My zde nic takového nevnímáme a zákazníci to vnímat taky nemohou. Jinak bychom tu firmu asi takto nevybudovali,“ obhajuje se Matěj Bárta.

Firma je podle něj zcela vyvázána z vlivu Víta Bárty, aktivity Věcí veřejných s ní nemají nic společného. Ani koncepce Víta Bárty z roku 2008, která plánuje vstup do politiky a následné navýšení ekonomické moci firmy nemá a neměla podle Matěje Bárty na ABL žádný dopad.

„Nikdy nebylo řečeno, že se ABL tímto plánem bude řídit. Takový dokument ani nikdy nebyl institucionalizován, abychom se podle toho řídili. A kdybych se podle toho řídil, tak by to bylo velmi špatně,“ dušuje se současný majitel ABL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…