ANO dnes zvolí nové vedení, jednat bude o kandidátce do EP

17.02.2019 6:30

Dnes se v Praze po dvou letech sejde celostátní sněm hnutí ANO k volbě vedení na další dvouleté funkční období i jednání o kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Funkci předsedy hnutí bude obhajovat premiér Andrej Babiš, kterého do čela nominovaly všechny krajské sněmy. Zprávu přinesla ČTK.

ANO dnes zvolí nové vedení, jednat bude o kandidátce do EP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Většina pak na prvního místopředsedu navrhla Jaroslava Faltýnka. Šéf poslanců ANO je jím i nyní.

Sněm začne v 09:00, o půl hodiny později je v plánu nejprve Babišův, posléze Faltýnkův projev. Dále vystoupí různí hosté včetně některých ministrů. Volba předsedy by se měla uskutečnit kolem 15:00, následovat budou volby dalších členů předsednictva.

Na předsedu byl nominován pouze Babiš, který ani v předchozích letech neměl protikandidáta. Faltýnek má podporu většiny krajských sněmů na obhajobu pozici prvního místopředsedy hnutí, podpořil jej také premiér. Na základě nominací krajů by se o post měli ucházet také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ten však dříve ČTK řekl, že se kandidatury možná vzdá.

V takovém případě by Vokřál rád obhajoval post řadového místopředsedy. Kromě něj na tuto pozici kraje nejčastěji nominovali ministra životního prostředí a vicepremiéra Richarda Brabce, předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a Jermanovou. V nominacích se ojediněle objevili také ostravský primátor Tomáš Macura, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák nebo šéf pražského ANO Jan Říčař. O pozici místopředsedy projevil zájem i neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík.

ANO bude jednat také o kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Před pěti lety vedl hnutí do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou Evropského parlamentu. S hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Nyní Babiš podpořil do čela kandidátky europoslankyni Ditu Charanzovou, která má podporu i z řady krajských sněmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…