ANO nepůjde do koalice se Změnou ani v Jablonci

19.10.2014 11:52

Očekávaná čtyřkoalice ve složení ANO, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost v Jablonci nad Nisou nejspíše nevznikne. ANO totiž odmítlo spolupráci se Změnou. Důvodem je obava, že by taková koalice nebyla funkční. Dnes to řekl lídr ANO v Jablonci Milan Kouřil. Výrazně tak stouply šance vítěze voleb ODS, že zůstane ve vedení radnice.

ANO nepůjde do koalice se Změnou ani v Jablonci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

„Nenašli jsme elementární důvěru ke Změně. Nemáme podporu ani našeho okolí, utvrzuje nás to v našich pochybnostech,“ uvedl Kouřil. ANO odmítlo spolupracovat se Změnou i v sousedním Liberci, což zdůvodnilo zejména osobními útoky, pomluvami a výhružkami, které prý Změna v předvolební kampani použila. Kouřil připustil, že situace v Liberci měla vliv i na jejich rozhodnutí v Jablonci.

V tomto týdnu už v Jablonci odmítla ČSSD spolupráci s ODS

Volby v Jablonci vyhrála ODS. Hlas jí dalo 20,41 procenta voličů. Ve třicetičlenném zastupitelstvu získali občanští demokraté sedm mandátů. Stejný počet má i hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhé příčce. Po čtyřech mandátech má ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích má Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho zastupitele budou mít komunisté.

V tomto týdnu už v Jablonci odmítla ČSSD spolupráci s ODS, příliš variant ke složení koalice tak ve statutárním městě není. Důležitou roli při vyjednávání může hrát Domov, který před osmi lety složil koalici s ČSSD a před čtyřmi s ODS. Kouřil potvrdil, že s nimi také jednají. „Domluvené ale není nic,“ dodal. Koalice ODS, ANO a Domov by měla většinu 17 hlasů, složení jiné varianty s ohledem na osobní vztahy může být problém. Teoreticky v úvahu přichází spojení ANO, ČSSD, Domov a Nová budoucnost nebo TOP 09, taková koalice by měla většinu jednoho hlasu.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Jablonci ODS, když získala devět mandátů. V koalici s uskupením Domov nad Nisou měly dohromady 17 křesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…