Abbas znovu promluvil: V muslimském právu šaría je moudrost. Evropané potřebují čas, aby to pochopili

16.01.2015 8:41

Ředitel Muslimské unie ČR Muhamed Abbas, jenž nedávno vystupoval v Hyde parku České televize, se vyjadřoval i v pořadu Vaše téma na serveru TN.cz. Budoucnost teď bude podle jeho názoru složitější. V Česku to tak prý snad nebude, protože tu naštěstí není časopis podobný Charlie Hebdo. Došlo i na varovná slova někdejšího pražského imáma, který upozorňoval, že různé provokace mohou vyvolat i neadekvátní reakci provokovaných.

Abbas znovu promluvil: V muslimském právu šaría je moudrost. Evropané potřebují čas, aby to pochopili
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ředitel Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas

Abbas v pořadu připomněl, že ve většině zemí, kde je dnes islám, bylo dřív křesťanství, a to dokonce o několik set let dřív než na území dnešní České republiky. Prorok Mohamed podle jeho názoru nebyl nositelem násilné myšlenky, jen chtěl obrátit lidi na islám. Kdyby je chtěl vraždit, neměl by koho obracet na víru. Z tohoto hlediska tedy islám vidí jako mírumilovné náboženství. Naproti tomu v Česku už čelil výhrůžkám.

Tolerance má své meze, upozorňuje Abbas

"Já jsem čelil výhrůžkám smrtí také, a to jen za to, co jsem řekl v televizi. Kdosi na internetu mi psal, že musím z Česka odejít dřív, než mě někdo zabije," prozradil Abbas. Přičítá to nenávisti, která rozděluje společnost. Kreslené a urážlivé vtipy pak mohou být jedním ze zdrojů nenávisti. Střílení v redakci časopisu Charlie Hebdo ale host nepovažuje za adekvátní odpověď. "Psychologové ale říkají, že každý člověk má určitou míru tolerance a časopis provokoval," dodává. V Česku ale žádný takový satirický časopis není, podle Abbase naštěstí.

Ředitel muslimské unie se vyjadřoval i ke vzkazu někdejšího pražského imáma Samera Shehadeha. Ten Čechům vzkázal, že mezi nimi nežijí žádní muslimští radikálové, takže se nemají čeho bát. Přidal ale také jedno varování.

"Pokud se, nedej bože, něco stane, tak to bude výsledek vaší provokace. Když budu do někoho neustále šťouchat, neustále, neustále, no tak mě nakonec uhodí. Pomstí se. Možná nepřiměřeně. Bude to nepřiměřená reakce, hloupé chování. No ale on už se prostě neovládl," upozornil imám. Podle Abbase by se ale totéž mohlo stát kterémukoli člověku, rozčílit se přece nemusí jen muslim.

Abbase prý málokdo zná

Z úst ředitele muslimské unie také zaznělo, že v muslimském právu šaría se skrývá moudrost a Evropané jen potřebují čas, aby to pochopili. Osobně by byl rád, kdyby měli muslimové v Česku právo aplikovat v některých oblastech své náboženské právo, například ve věci dědictví. V oblasti trestního práva by ale šaríu neaplikoval.

Není bez zajímavosti, že se Shehadeh vyjadřoval i k osobě samotného Abbase. Toho prý značná část muslimské komunity ani nezná a nepovažuje ho za jednoho z čelních představitelů své komunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…