Adept na Hrad dostane od ODS miliony. Ale málo, přiznává strana

05.06.2012 7:06

Přemysl Sobotka se nejspíš stane kandidátem ODS na Pražský hrad a bude muset řešit závažný problém- jak zajistit financování předvolební kampaně, aby jeho kandidatura neskončila naprostým krachem. Občanští demokraté doposud nemají jasno, jak a kolik svému kandidátovi přispějí. Ale zdá se, že to bude méně, než by si sám Sobotka představoval.

Adept na Hrad dostane od ODS miliony. Ale málo, přiznává strana
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka a Richard Svoboda

Podle jednoho z členů vedení strany budou občanští demokraté otázku financování teprve řešit, příspěvek na kampaň by však měl být v rozmezí 10- 20 milionů. Hlasy z ODS však podle serveru Týden.cz říkají, že na smysluplnou kampaň je třeba čtyřicet až padesát milionů. Tomuto podílu dal za pravdu i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který pro Týden.cz uvedl, že by strana měla na kampaň přispívat spíše z menší části.

Právě kvůli neochotě strany přispět na kampaň významnějším způsobem prý nakonec odřekla svou kandidaturu největší favoritka primárek Miroslava Němcová. Nyní si na ní stěžuje i Přemysl Sobotka, pravděpodobný vítěz stranického předvýběru.

„Předpokládám, bude-li to stranický kandidát, že by tam měla být velká účast stranické pokladny,“ myslí si bývalý předseda Senátu. „V případě, že by maximum mělo jít na bedra kandidáta, tak to opravdu nemusí být kandidát politické strany,“ dodává.  Proto Sobotka věří, že se strana k financování jeho agitace postaví čelem.

Z ostatních prezidentských kandidátů hovořil o výši nákladů na kampaň nezávislý kandidát Jan Švejnar. Ten plánoval vydat dvacet až padesát milionů. Limit nákladů na předvolební aktivity má být podle dohody stran čtyřicet milionů, ovšem například kandidát ČSSD Jiří Dientsbier podle Týden.cz řekl, že by na kampaň vydal mnohem méně.  


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…